Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2023 19:22

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας στα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση της Οργάνωσης Voice for Autism

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι εδώ σήμερα εγκαινιάζοντας την έναρξη του προγράμματος παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση, που θα υλοποιηθεί από την Mη Κυβερνητική Οργάνωση «Voice for Autism».

Στην Κύπρο ο θεσμός της οικογένειας παραμένει ισχυρός με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρίες να διαμένουν στην πλειοψηφία τους στο σπίτι τους. Παρόλα αυτά, μετά από μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, εντοπίστηκαν νεαρά άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό που διέμεναν είτε σε ιδρυματικές δομές είτε σε στέγες ευγηρίας είτε σε περιβάλλοντα μη επαρκώς υποστηρικτικά. Διαπιστώθηκε λοιπόν η ανάγκη για τη λειτουργία κατοικιών και προγραμμάτων υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση με ένταξη ατόμων υψηλού κινδύνου για να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση, αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Έτσι, το Υπουργικό Συμβούλιο με αποφάσεις του το Σεπτέμβριο 2017 ενέκρινε και στη συνέχεια τον Απρίλιο 2020 αναβάθμισε το Σχέδιο Ένταξης Ατόμων με Αναπηρίες σε Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Κατοικιών/ Προγραμμάτων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» που συγχρηματοδοτείται, κατά 60% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ.

Αποτέλεσμα της υλοποίησης του έργου αυτού είναι η λειτουργία 9 κατοικιών και 7 ατομικών προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών στήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση, τα οποία εξυπηρετούν 51 άτομα με αναπηρίες. Η λειτουργία των κατοικιών/προγραμμάτων έχουν ανατεθεί με συμβάσεις σε Ανάδοχους Φορείς μέσω δημοσίων διαγωνισμών.

Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά προσθέτουμε μία επιπλέον κατοικία που θα εξυπηρετεί προς το παρόν 3 άτομα και βρίσκεται στα σκαριά και δεύτερη. Ο αριθμός των κατοικιών αυτών αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου σύντομα, καθότι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για υλοποίηση επιπλέον προγραμμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα άτομα εξυπηρετούνται από δική τους επιλογή και μετά από αίτηση των ιδίων και έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, στήριξης, εκπαίδευσης, αποκατάστασης, συνοδείας, δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και άλλων υπηρεσιών κοινωνικής ενσωμάτωσης. Οι υπηρεσίες υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες, ώστε να έχουν τα ίδια έλεγχο του τρόπου ζωής τους και να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες, δυνατότητες και ελεύθερες επιλογές του καθενός. Το έργο υλοποιείται έχοντας ως πρωταρχικό και βασικότερο στόχο οι συμπολίτες μας με αναπηρίες να μπορούν να έχουν το δικό τους σπίτι, μέσα στο οποίο θα διαβιούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής, απολαμβάνοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες ανεξάρτητης διαβίωσης, χωρίς τον κίνδυνο της απομόνωσης και του αποκλεισμού.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, το οποίο έχει ανατεθεί μέσω διαγωνισμού στη μη κυβερνητική οργάνωση «Voice for Autism» που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην παροχή στήριξης προς τα άτομα με αυτισμό. Η οργάνωση ιδρύθηκε από μια ομάδα εθελοντών που περιλαμβάνει μητέρες ενήλικων ατόμων με αυτισμό και επαγγελματίες στους τομείς της ειδικής εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εθελοντικής δράσης. Σκοπός της οργάνωσης είναι να διασφαλιστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να δοθεί φωνή στους νέους ενήλικες με αναπηρία.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέσει υψηλά στις προτεραιότητες της τα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αγορά 5 κατοικιών, οι οποίες θα ανεγερθούν από τον ΚΟΑΓ, θα αγοραστούν από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών θα ανατεθεί σε αναδόχους του ιδιωτικού τομέα μέσα από δημόσιο διαγωνισμό. Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, με προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατοικίες αυτές θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των επωφελούμενων ενήλικων ατόμων με αναπηρίες και θα διατεθούν ως χώροι διαμονής 24ωρης φροντίδας, για το σχεδιασμό και τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών στήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Ως Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγνωρίζουμε τις αυξανόμενες ανάγκες και στόχος μας είναι η δημιουργία και άλλων τέτοιων δομών 24ωρης φροντίδας, καθησυχάζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία κάθε γονέα ατόμου με αναπηρία για το μέλλον του παιδιού του μετά την ενηλικίωση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στην Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό, μέσω της οποίας επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά όλα τα θέματα που αφορούν τα άτομα αυτά. Στόχος της Εθνικής αυτής Στρατηγικής, στην οποία συμμετέχει και το “Voice for Autism”, είναι η κάλυψη ολόκληρου του εύρους των αναγκών των ατόμων με αυτισμό, περιλαμβανομένης της έγκαιρης διάγνωσης και της παροχής κατάλληλης υποστήριξης για πλήρη κοινωνική συμμετοχή, αποφεύγοντας την ιδρυματοποίηση, από την προσχολική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας, έτσι ώστε μέσα από συνέργειες να επιτύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλα τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και ευρύτερα για όλους όσοι χρειάζονται τη στήριξή μας, για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό.

ΘΘ/ΙΣ