Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2023 09:02

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ, χθες

Είναι με ξεχωριστή χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε ένα πρόσφατο ορισμό του, ορίζει τον τομέα της αποκατάστασης ως «την επανόρθωση των λειτουργικών ικανοτήτων του ανθρώπου όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσιολογική κατάσταση μετά από τραυματισμό, ασθένεια ή πάθηση και την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων που δεν μπορεί να επανορθώσει η ιατρική περίθαλψη». Πρόκειται, αναντίλεκτα, για έναν ευρύτατο τομέα, ο οποίος ασχολείται με τις σωματικές, ψυχολογικές και περιβαλλοντικές ανάγκες του ασθενή.

Ως εκ τούτου, η ολιστική αντιμετώπιση του ασθενή και η επιτυχία των στόχων της αποκατάστασης απαιτεί τη στενή συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας.

Με τη δημιουργία του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ πριν από 10 χρόνια και τη λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας, η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στον τομέα της αποκατάστασης έχει καταξιωθεί και αποτελεί μια σταθερή αξία στον χώρο της υγείας. Οι Λογοπαθολόγοι-Λογοθεραπευτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία ατόμων με διαταραχές ομιλίας.

Η προσθήκη του προγράμματος της Εργοθεραπείας, το οποίο θα προσφερθεί στους φοιτητές του Τμήματος στο άμεσο μέλλον, καθώς και η επέκταση του Τμήματος στα επόμενα χρόνια με νέα προγράμματα σπουδών της Φυσιοθεραπείας και της Κοινωνικής Εργασίας, αναμένουμε ότι θα δώσουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και την απαιτούμενη υποστήριξη ούτως ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλο τον πληθυσμό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει  σε υψηλή προτεραιότητα τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα που χρειάζονται θεραπευτικές παρεμβάσεις φυσικής αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από μελέτη του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου παροχής υπηρεσιών φυσικής αποκατάστασης, έχει ετοιμαστεί και κατατεθεί στη Βουλή, στις 28/6/23, Αναθεωρημένο Νομοσχέδιο με τίτλο: «ο Περί Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Ίδρυση, Λειτουργία και Έλεγχος) Νόμος». Στόχος η ρύθμιση της εγκαθίδρυσης των όρων και προϋποθέσεων Αδειοδότησης και νόμιμης λειτουργίας των πιο πάνω Κέντρων, καθώς και η θέσπιση κανόνων για τον έλεγχό τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Το Νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το κενό στη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών αποθεραπείας, αποκατάστασης υψηλής ποιότητας και ρύθμισης της αδειοδότησής τους, εν όψει και της ένταξης των υπηρεσιών αυτών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της κοινωνίας και επιτακτική επιστημονική ανάγκη.

Προσδοκούμε πως η συζήτηση στο επίπεδο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ολοκληρωθεί τάχιστα, προκειμένου το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου γενικότερα, θα βρισκόμαστε δίπλα σας προσφέροντας αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειές σας για εκπαίδευση και έρευνα.

Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και να ευχηθώ από καρδιάς κάθε επιτυχία στους στόχους που έχουν τεθεί, που δεν είναι άλλοι από τη διασφάλιση παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στον τομέα της φροντίδας και της αποκατάστασης.

(ΔΚ)