Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2018 08:16

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει στα Ηνωμένα Έθνη την παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της από την Τουρκία

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα Πόλυ Ιωάννου, με επιστολή της ημερομηνίας 29 Αυγούστου 2018, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αρ. Α/72/108-S/2018/792.

Στην επιστολή της, η κα Ιωάννου επισυνάπτει δύο έγγραφα, όπου περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά. Επίσης, επισημαίνει, τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Η κα Ιωάννου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική της Τουρκίας με τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων και κανονισμών, είναι μια συνεχής απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτική αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και αποτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο.

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης μου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών της εναέριας κυκλοφορίας, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και απευθύνω έκκληση για τον άμεσο τερματισμό τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει, εν προκειμένω, την έκκληση της προς όλα τα κράτη να σέβονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τηρούν τις αρχές της κυριαρχίας και μη παρέμβασης που κατοχυρώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» τονίζει στην επιστολή της η κα Ιωάννου.

Καταλήγοντας, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος, παροτρύνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση της διχοτόμησης μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων, της επισημοποίησης του status quo, καθώς και της επιδίωξης για πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

(ΜΓ)