Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2023 20:04

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας

Χαιρετισμό στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου απηύθυνε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήριζει το συνέδριο ως εξαιρετικά σημαντικό, τονίζοντας ότι είναι πολύ τιμητικό για την Κύπρο το γεγονός ότι διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν τα κρίσιμα και αναδυόμενα ζητήματα στον τομέα της στοματικής υγείας και της οδοντιατρικής.

Η στοματική υγεία, σημειώνει, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ποιότητας ζωής καθώς λόγω του υψηλού επιπολασμού και της συχνότητάς τους οι στοματικές ασθένειες αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. «Ειδικά σε ό,τι αφορά τις περιοδοντικές παθήσεις, που είναι από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών, πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο επιπολασμός τους κυμαίνεται από 20-50%, με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες να επηρεάζουν την εμφάνισή τους», προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οδοντιατρική έχει επιτύχει νέα επίπεδα αριστείας. «Γινόμαστε μάρτυρες επαναστατικών αλλαγών στην οδοντιατρική τεχνολογία. Η πρόοδος στην οδοντιατρική έρευνα καθιστά την οδοντιατρική έναν τομέα που βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία. Είναι προφανές ότι σε αυτό το ολοένα εξελισσόμενο πεδίο της ιατρικής, όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν την ηθική ευθύνη να επικαιροποιήσουν το επίπεδο γνώσεων τους», επισημαίνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της  βελτίωσης της στοματικής υγείας. «Το Πρόγραμμα της Σχολικής Οδοντιατρικής Φροντίδας ξεκίνησε το 1980 σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο. Επί του παρόντος, 8000 παιδιά δημοτικού σχολείου περίπου επωφελούνται από το πρόγραμμα σε ετήσια βάση», συμπληρώνει.

Επισημαίνει δε πως το νέο Σύστημα Υγείας που θεσπίστηκε το 2019 αποζημιώνει την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη σε όλους τους δικαιούχους πολίτες. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περισσότεροι από 250.000 πολίτες επισκέφτηκαν οδοντίατρο, το 2021, για να λάβουν προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη.

Σημειώνει παράλληλα πως ένας από τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η εκπόνηση νομοσχεδίου που θα διέπει τη λειτουργία των οδοντιατρείων, καλύπτοντας ένα μακροχρόνιο κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα και διασφαλίζοντας πως οι πολίτες θα λαμβάνουν ποιοτικές οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Αναφέρει μάλιστα πως το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα κληθούν να υποβάλουν τις απόψεις τους, θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική για τη στοματική υγεία.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ειλικρινείς του ευχαριστίες στην οργανωτική επιτροπή, με επικεφαλής τον Δρα Aβραάμ, Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου, για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή του πρώτου διεθνούς συνεδρίου Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας.

 

 (ΔΚ)