Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2023 13:18

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή όμορφη εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μήνα Προώθησης του Θηλασμού 2023», στην Κύπρο.

«Ενθαρρύνουμε τον Θηλασμό: Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς». Με το σύνθημα αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι, η οικογένεια, η κοινωνία, η πολιτεία, ο καθένας από το δικό του μετερίζι καλούνται να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην ενδυνάμωση των μητέρων και στη δημιουργία και διατήρηση κλίματος φιλικού προς τον θηλασμό στην εργασιακή ζωή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέσα από το φετινό θέμα, αναμένεται  να αναδειχθεί ο θετικός αντίκτυπος ενός υποστηρικτικού και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος τόσο για τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες όσο και για τους εργοδότες. 

Έρευνες καταδεικνύουν ότι οι θετικές επιπτώσεις υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην εργασία δεν περιορίζονται μόνο στις μητέρες και στις οικογένειές τους. Οι διευκολύνσεις προς τις εργαζόμενες μητέρες έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους, μικρότερη απουσία από την εργασία, μεγαλύτερη αφοσίωση από το εργατικό δυναμικό και λιγότερες αλλαγές προσωπικού. 

Η προστασία και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού αποτελούν για το Υπουργείο Υγείας σημαντική προτεραιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας.  Στόχος μας η  εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής και η δημιουργία φιλικού προς το βρέφος περιβάλλοντος στα μαιευτήρια, στους χώρους εργασίας, στους δημόσιους χώρους και γενικά στην κοινότητα.

Για ενίσχυση της προσπάθειας αυτής, η κυπριακή νομοθεσία προνοεί απρόσκοπτη δυνατότητα θηλασμού σε δημόσιους χώρους, ενώ στην εργασία, οι εργοδότες οφείλουν να παρέχουν διευκολύνσεις στις θηλάζουσες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν ή να αποθηκεύσουν το γάλα τους.

Το Υπουργείο Υγείας από πλευράς του, και σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία ειδικών χώρων/δωματίων μητρικού θηλασμού στην εργασία. Επιπλέον, το προωθούμενο νέο προσχέδιο κανονισμών έχει ενισχυθεί  με πρόνοιες για τη δημιουργία ειδικών δωματίων μητρικού θηλασμού και στους δημόσιους χώρους όπου εξυπηρετείται ή/και διακινείται το ευρύ κοινό.  

Επιβάλλεται τώρα, μετά την πανδημία, να ανασυνταχθούμε και να αναλάβουμε ξανά ενεργότερη δράση.  Από τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας στην Κύπρο, διαπιστώνεται ότι η πανδημία επηρέασε τα ποσοστά μητρικού θηλασμού. Συγκεκριμένα, τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας, του Υπουργείου Υγείας που αφορούν όλα τα μαιευτήρια της χώρας, καταδεικνύουν ότι κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τοκετό, η πλειοψηφία των μητέρων είχαν πρόθεση θηλασμού. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των μητέρων, γύρω στο 11%, δεν θήλασαν καθόλου ενώ το υπόλοιπο 89% είχαν θηλάσει το μωρό τους. Ωστόσο, από το σύνολο των μητέρων που θήλασαν, το ποσοστό που αφορά στον αποκλειστικό θηλασμό, όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήταν μόλις 28%, χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των προηγούμενων ετών.

Φίλες και φίλοι,  

Τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας επιβάλλουν εγρήγορση και συνεχή δράση. Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, θα συνεχίσει να είναι συντονιστικός κρίκος ενίσχυσης της θερμής αλυσίδας προώθησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, της θηλάζουσας μητέρας και της εργαζόμενης θηλάζουσας μητέρας.

Με αυτά τα λίγα λόγια κλείνω την παρέμβασή μου και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει. Το Υπουργείο Υγείας αλλά και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας να έχει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να απολαμβάνει το δικαίωμά του για θηλασμό. 

(ΔΚ)