Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2023 10:52

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε φιλανθρωπική εκδήλωση προς ενίσχυση του Ιδρύματος «Μικροί Ήρωες» και της Europa Donna Κύπρου, χθες

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε μια τόσο όμορφη βραδιά και να υποστηρίζω αυτή τη σημαντική εκδήλωση με τίτλο «Μελωδίες Αγάπης». Η αγάπη αποτελεί  κινητήρια δύναμη, καθώς φέρνει μαζί ανθρώπους με ευαισθησίες και κοινωνική συνείδηση, λειτουργώντας καταλυτικά στην υλοποίηση ιερών σκοπών, όπως η ενίσχυση του Ιδρύματος «Μικροί Ήρωες» και της Europa Donna Κύπρου.

Απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. Δράσεις σαν αυτή, πέραν από την οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανισμών, συμβάλουν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Συμβάλλουν τα μέγιστα στη διάδοση της πρόληψης και στην αντιμετώπιση του φόβου και της προκατάληψης.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον οικογένεια, στον άμεσο ή ευρύτερο κύκλο της, που να μην έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τον δύσκολο αυτό αντίπαλο που λέγεται καρκίνος, καθιστά την υλοποίηση άμεσων  και αποτελεσματικών δράσεων επιτακτική ανάγκη.

Υπό το φως της δυσάρεστης αυτής πραγματικότητας, το Υπουργείο Υγείας κηρύσσει δυναμικά και από όλα τα μέτωπα τον πόλεμο εναντίον του καρκίνου.

Μερικά παραδείγματα των προγραμμάτων μας είναι  η αναβάθμιση του πληθυσμιακού ελέγχου του καρκίνου του μαστού παγκύπρια και η προώθηση της έναρξης των πληθυσμιακών προγραμμάτων του παχέος εντέρου, του προστάτη και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.

Άλλη σημαντική προσπάθεια του Υπουργείου είναι η ετοιμασία του πλαισίου νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς. Προωθείται, παράλληλα, η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει με την αξιολόγηση, τη διαπίστευση και την οργάνωση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες δράσης της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της αντιμετώπισης, της έρευνας, όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές, τον δημοτικό σύμβουλο Χρύσανθο Φάκα και την Ομάδα στήριξης Ιωάννη Λιβανού που διοργάνωσαν τη σημερινή βραδιά αγάπης. Τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης δίνουν δύναμη και θάρρος για συνέχιση του έργου που επιτελείται για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. 

Εύχομαι σε όλους μια ευχάριστη βραδιά με τη συνοδεία των υπέροχων μελωδιών!

(ΔΚ)