Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2023 08:10

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Μαρίας Παναγιώτου στην ενημερωτική εκδήλωση "Περιβάλλον : Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση Τροφίμων", χθες

Όταν σχεδιάζαμε την υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης μάς διακατείχε ένας πρωτόγνωρος ενθουσιασμός, αφού για πρώτη φορά θα φέρναμε στη γεωγραφική περιοχή του Τροόδους – και δη της Σολέας – μία εκδήλωση που θα συνδύαζε την επιστημονική και εξειδικευμένη γνώση με τη βιωματική εφαρμογή της αξιοποίησης των αγροδιατροφικών προϊόντων Τροόδους  και της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Θέλαμε, από την πρώτη στιγμή, η εκδήλωση αυτή να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, αλλά και σε φοιτητές ή και εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου. Δεν θέλαμε να κάνουμε ακόμα ένα φεστιβάλ. Θέλαμε να κάνουμε μία εκδήλωση που θα συνδύαζε τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία για όλους. Από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες χωρίς να αγνοεί, χωρίς να προσπερνά καμία ηλικιακή ομάδα.

Εξάλλου, το να διδάξουμε στα παιδιά μας «τι και πώς» πρέπει να κάνουν για να έχουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον χρειάζεται εξίσου μεγαλύτερη προσπάθεια για να διδάξουμε όλους εμάς πώς θα ακούσουμε τα παιδιά μας, αλλά και πώς θα εφαρμόσουμε όλα όσα πρέπει να αναθεωρήσουμε στο σπίτι μας, στην επιχείρησή μας, στον χώρο εργασίας μας.

Η σύνδεση του προγράμματος και η μαζική αποδοχή συμμετοχής στην εκδήλωση των 14 ομιλητών, οι μισοί εκ των οποίων προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και οι άλλοι μισοί από τη γεωργία, με βιωματική εφαρμογή των όσων θα συζητηθούν σήμερα, επιβεβαίωσε, αν όχι την επιτυχία της εκδήλωσης, σίγουρα την προθυμία όλων να ενώσουμε δυνάμεις για την επίτευξη του κοινού στόχου: της μετατροπής σε κοινή συνείδηση πως ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος πρέπει να είναι συνδεδεμένος με κάθε έκφανση, με κάθε δράση, με κάθε απόφαση, με κάθε ενέργειά μας.

Το περιβάλλον δεν είναι κάτι αυθαίρετο. Είναι κάτι συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Στην περίπτωση της διατροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με την παραγωγή όσο και με την κατανάλωση. Γι’ αυτό και ο τίτλος της εκδήλωσης, «Περιβάλλον, Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση». Τι εννοούμε με αυτό. Σύμφωνα και με τον ορισμό που δίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) η βιώσιμη διατροφή είναι αυτή που έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, από τη στιγμή της παραγωγής μέχρι και την ώρα της κατανάλωσής της. Την ίδια στιγμή, είναι προσβάσιμη σε όλους, δηλαδή δεν είναι οικονομικά αδύνατο να την αποκτήσει κάποιος, ούτε και δυσεύρετος ή δύσκολος ο εντοπισμός της.

Με απλά λόγια, αυτή η διατροφή και αυτός ο τρόπος κατανάλωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα παραδοσιακά αγροδιατροφικά προϊόντα Τροόδους, είναι ταυτισμένος με τη μεσογειακή διατροφή, είναι συνώνυμος με τον τρόπο που μαγείρευαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας αλλά και ταυτισμένος με τις συγκεκριμένες μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας και αναγεννητικής γεωργίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, που γιορτάζουμε αύριο, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο διαλέξαμε τη θεματική της σημερινής εκδήλωσης. Πέραν από την ανάγκη ανάδειξης της παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών και εποχιακών προϊόντων, στοχεύουμε στο να συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια για μείωση των οργανικών αποβλήτων, η οποία είναι εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Γι’ αυτό και η σημερινή εκδήλωση τελεί υπό την υψηλή προστασία της Πρώτης Κυρίας κας Φιλίππας Καρσεράς Χριστοδουλίδη, την οποία και ευχαριστώ.

Η αναφορά και μόνο στα ποσοτικά στοιχεία κάνει κατανοητό στον κάθε έναν από εμάς τους λόγους για τους οποίους οφείλουμε να αλλάξουμε συνήθειες στον τρόπο που επιλέγουμε πρώτες ύλες και προϊόντα:

Ο κάθε ένας από εμάς παράγει περίπου 650Kg απορριμμάτων τον χρόνο.

·         Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (FUSION 2016), η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται κατά μέσο όρο σχεδόν σε 179 kg ανά κάτοικο.

·         Τα νοικοκυριά στην Κύπρο παράγουν ~48.000 τόνους απόβλητα τροφίμων το χρόνο.

·         Η εστίαση και τα εστιατόρια παράγουν 110.504 τόνους απορριμμάτων τροφίμων το χρόνο.

·         Η υιοθέτηση πρακτικών μηδενικών απορριμμάτων από 100.000 πολίτες θα σήμαινε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 17.237 τόνους το χρόνο.

·         Οι εκπομπές από τη διάθεση απορριμμάτων τροφίμων σε ΧΥΤΥ εκτιμώνται σε 119.786.064 kg εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά έτος.

·         Ένα μέσο οικογενειακό όχημα, για να παράξει τις ίδιες εκπομπές CO2, πρέπει να διανύσει περίπου 466.093.634 χιλιόμετρα (11.630 γύρους της γης).

Με άλλα λόγια, η λύση στη μείωση των απορριμμάτων πρέπει να είναι συλλογική και να αφορά τόσο τις μεθόδους παραγωγής όσο και την κατανάλωση από τον κάθε έναν από εμάς. Όπως πολύ πρόσφατα είπε σε ένα εργαστήριο που κάναμε για την κυκλική οικονομία ο Αναπλ. Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Αντώνης Ζορμπάς, «είναι θέμα mindset», είναι θέμα συμπεριφοράς του κάθε ενός από εμάς. Για να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, την ποιότητα ζωής μας, τον αέρα που αναπνέουμε, τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Οφείλω να τονίσω ότι η σημερινή εκδήλωση ανταποκρίνεται και στους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, γι’ αυτό και έτυχε χρηματοδότησης από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, την οποία και ευχαριστούμε.

Να σημειώσω πως στο κομμάτι της γευσιγνωσίας έχουμε σχεδόν 50 υλικά ή και προϊόντα που προέρχονται από το Τρόοδος και είναι ενταγμένα στο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα για να αναδείξουμε πως η σημερινή εκδήλωση έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια ώστε να μην επισημαίνει απλώς τα προβλήματα αλλά να δώσει γνώσεις και πρακτικές λύσεις.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομιλητές μας, στις ομάδες που υλοποιούν τα παράλληλα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους και στους φορείς με τους οποίους συνδιοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση:

·         το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς,

·        το  Mount Med Institute,

·         το Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης Ορεινών Περιοχών,

·         την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους - Γεωπάρκο Τροόδους,

·        τα Συμπλέγματα Κοινοτήτων Σολέας και Μόρφου

·        το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας – CSI

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μου, Αθηνά Γρηγοριάδου, Θεόδουλο Μακρυγιάννη και Χάρη Νικολαΐδη για τη βοήθεια στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στη Μελίνα Φιλίππου, τον Χαράλαμπο Μιρή και τη Φρόσω Χατζηλουκά. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο Καζαμία για τον ζήλο και την αγάπη που έδειξε ώστε να διοργανωθεί αυτή η υπέροχη εκδήλωση.

Τέλος, ευχαριστώ το ΡΙΚ που είναι ο χορηγός επικοινωνίας μας, αλλά και όλους εσάς που είστε σήμερα μαζί μας.

(ΡΜ/ΕΠ)