Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2023 11:20

Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Νανοϋλικά και δωρεάν μαθήματα της Ακαδημίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα νανοϋλικά είναι χημικές ουσίες ή υλικά με σωματίδια μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων (nm) κατά τη μία τουλάχιστον διάσταση. Λόγω της μείωσης του μεγέθους και της αύξησης της ενεργού επιφάνειας, τα χαρακτηριστικά και οι φυσικοχημικές ιδιότητες των νανοϋλικών ενδέχεται να διαφοροποιούνται συγκριτικά με τα ίδια υλικά σε χύδην μορφή ή τα σωματιδία μεγαλύτερου μεγέθους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 ισχύουν νομοθετικές πρόνοιες, βάσει του Κανονισμού REACH, για τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν ή εισάγουν νανομορφές, είτε αυτούσιες, είτε ως συστατικά προϊόντων. Οι εν λόγω υποχρεώσεις αφορούν την απαίτηση για υποβολή συγκεκριμένων πληροφοριών στο πλαίσιο της διαδικασίας καταχώρισης.

Ήδη διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης που περιέχουν νανοϋλικά όπως μπαταρίες, υλικά επικάλυψης, βαφές, φάρμακα, τρόφιμα, αντιβακτηριακά ενδύματα και καλλυντικά. Ενώ τα νανοϋλικά προσφέρουν τεχνικές και εμπορικές ευκαιρίες, ενδέχεται, επίσης, να ενέχουν κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον μας. Όπως και για κάθε άλλη χημική ουσία στην Ευρωπαϊκή αγορά, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι οι χρήσεις τους αξιολογούνται δεόντως και ότι όλοι οι κίνδυνοι ελέγχονται επαρκώς.

Για αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έθεσε υπό την εποπτεία του το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Νανοϋλικά (EU Observatory for Nanomaterials - EUON), το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τα νανοϋλικά (https://euon.echa.europa.eu/el).

Ειδικά για τα νανοϋλικά που περιέχονται στα διάφορα καλλυντικά προϊόντα ισχύουν επιπλέον νομοθετικές απαιτήσεις για κοινοποίηση της σύστασης και αδειοδότηση πριν από τη χρήση τους όπως φαίνεται και στο σχετικό ενημερωτικό γράφημα στον σύνδεσμο https://euon.echa.europa.eu/el/cosmetics.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει δωρεάν διαδικτυακή σειρά μαθημάτων για τα νανοϋλικά στην Ενωσιακή νομοθεσία. Τα μαθήματα αποτελούνται από τα ακόλουθα 4 ξεχωριστά μέρη. Μετά την ολοκλήρωσή τους εκδίδεται πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.

  • Module 01 - Introduction to Nanomaterials
  • Module 02 - EU legislation and chemicals
  • Module 03 - How specific EU legislation addresses Nanomaterials
  • Module 04 - Nanomaterials and REACH

(ΝΓ/ΣΧ)