Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2023 12:51

Ομιλία της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς τιμάται κάθε χρόνο την 16η Οκτωβρίου, μετά την πρώτη διακήρυξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012.

Αφορά τις τεχνικές Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), που είναι απαραίτητες σε μια καρδιακή ανακοπή.

Με το σύνθημα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή» στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσης για ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, καθώς τα πρώτα λεπτά που ακολουθούν θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη ζωή τους.

Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 θύματα να καταγράφονται κάθε χρόνο εκτός νοσοκομείου. Μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά χωρίς προειδοποίηση.

Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κάτω του 10%.

Περίπου το 50% αυτών των περιπτώσεων συμβαίνουν στην παρουσία ενός ή και περισσοτέρων ατόμων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι από τα πρώτα λεπτά της καρδιακής ανακοπής μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, εφόσον οι παρευρισκόμενοι ξεκινήσουν άμεσα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και κάνουν έγκαιρα χρήση του απινιδωτή, μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα επιβίωσης μέχρι και στο 90%. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν κάνει ΚΑΡΠΑ ή χρήση του απινιδωτή, το ποσοστό επιβίωσης αυτών των ατόμων μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνά.

Όλη η εκστρατεία επικεντρώνεται στη μείωση των θανάτων μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Η μείωση των θανάτων επιτυγχάνεται, πρωτίστως, με την εκπαίδευση των πολιτών που μπορεί να είναι παρόντες σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής. Εκπαιδεύουμε τους πολίτες για να σώζουν ζωές είναι το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας επανεκκίνησης της καρδιάς.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας ανέπτυξε δράσεις για την μείωση των θανάτων μετά από καρδιακή ανακοπή.

Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποιες από τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, για την επανεκκίνηση της καρδίας:

- Πραγματοποιούνται συχνές εκπαιδεύσεις σε εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 2000 εκπαιδευτών, σε Δημοτική, Μέση και Τεχνική εκπαίδευση. Στόχος είναι η προώθηση της ασφάλειας στα σχολεία, αλλά και η ορθή κατάρτιση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να διδάξουν το μάθημα των Πρώτων Βοηθειών στους μαθητές της Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης. Εκπαιδεύοντας το σύνολο των μαθητών, εκπαιδεύονται όλοι οι αυριανοί πολίτες και κτίζεται η κατάλληλη κουλτούρα που θα αποτελέσει το κύριο συστατικό για την ευαισθητοποίηση στα θέματα της καρδιακή ανακοπής.

- Επίσης, στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας συμβάλει  σημαντικά και το πρόγραμμα “Tour For Life”, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Spiritus Invictus Foundation και στόχο έχει την δωρεάν εκπαίδευση των πολιτών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες κοινότητες, στις Πρώτες Βοήθειες και στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής. Μέσα από αυτό το ταξίδι ζωής, όπου κρίθηκε αναγκαίο, παραδόθηκαν και δωρεάν απινιδωτές.

- Επιπρόσθετα, ένα νέο πρόγραμμα εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του στόχου του Υπουργείου Υγείας για την επανεκκίνηση της καρδίας. Το πρόγραμμα αφορά στους Απινιδωτές Δημόσιας Πρόσβασης. Είναι οι απινιδωτές που τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, σε ειδικά διαμορφωμένα κουτιά ασφαλείας, που μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε πολίτης 24ώρες το 24ωρο σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τoν μη κερδοσκοπικό οργανισμό Spiritus Invictus, με την παραχώρηση του απινιδωτή, καθώς και την Τράπεζα Κύπρου και το SupportCy, για την παραχώρηση του χώρου στην Πλατεία Ελευθερίας που  εγκαταστάθηκε ο απινιδωτής, δίπλα από την Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή, με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Με τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη αναγνωρίζουμε και ταυτόχρονα στηρίζουμε τον σημαντικό ρόλο και το έργο που επιτελείτε όλοι εσείς που στηρίζετε την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των δράσεων για την «Εβδομάδα Επανεκκίνησης της Καρδιάς 2023».

Το έργο του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιακών ανακοπών είναι πολυδιάστατο και η υλοποίηση του στηρίζεται στις στενές συνεργασίες που διατηρεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Επιθυμώ να τονίσω ότι το Υπουργείο Υγείας διαχρονικά ενεργεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή και να προάγεται η Υγεία, ως υπέρτατο αγαθό. Διαχρονικό σύνθημα μας είναι πως «ΚΑΘΕ ΖΩΗ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ».

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε πως υπάρχει περίπτωση να είμαστε εμείς το επόμενο θύμα.

Αφιερώνοντας λοιπόν μόνο λίγα λεπτά από τον χρόνο μας, μπορούμε να εξοπλιστούμε με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μην αφήσουμε άδικα να χαθεί πρόωρα ούτε μια ζωή. 

(ΔΚ)