Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2023 17:56

Ομιλία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας ΄Αννας - Κουκκίδη Προκοπίου κατά τον διορισμό Συμβουλευτικής Επιτροπής για παρακολούθηση, αξιολόγηση και εμπλουτισμό των μέτρων για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους

Θα ήθελα, επ’ ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, να σας συγχαρώ για τον διορισμό σας στη Συμβουλευτική Επιτροπή για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τον εμπλουτισμό των μέτρων που υλοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε.

Η επιλογή της κάθε μίας και του κάθε ενός από εσάς στην Επιτροπή, ασφαλώς, δεν έχει γίνει τυχαία, αλλά με γνώμονα το ήθος, τον χαρακτήρα και, βεβαίως, τις ακαδημαϊκές και εξειδικευμένες γνώσεις σας στον χώρο του αθλητισμού και της αθλητικής δεοντολογίας γενικότερα. 

Είναι παραδεκτό ότι η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους απαιτεί πραγματική πολιτική βούληση για τη λήψη αποτελεσματικών, άμεσων, αλλά και μακροπρόθεσμων δράσεων.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και ολιστικά το πρόβλημα της βίας στους αθλητικούς χώρους και να δώσει ριζικές λύσεις στο βαθμό που είναι δυνατόν. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη αναληφθεί σειρά από πρωτοβουλίες για την προώθηση και εφαρμογή μέτρων, τόσο για σκοπούς πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και καταστολής τέτοιων φαινομένων. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως επίσης και στην εκπόνηση του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

Ο Σχεδιασμός αυτός στοχεύει στην ανάληψη κοινής και συνεργατικής δράσης όλων εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους και κατ’ επέκταση στη δημιουργία ενός φιλόξενου, ασφαλούς και ευχάριστου περιβάλλοντος, τόσο εντός όσο και εκτός των σταδίων, για θεατές, συμμετέχοντες και τοπικές κοινότητες μέσα από συντονισμένες δράσεις σε τέσσερεις βασικούς πυλώνες. 

1ος Πυλώνας: Πρόληψη, ευαισθητοποίηση, διαφώτιση, εκπαίδευση·

2ος Πυλώνας: Αναβάθμιση φυσικών και παθητικών μέτρων ασφαλείας – Βελτιωτικά έργα στα στάδια·

3ος Πυλώνας: Νομοθετικός εκσυγχρονισμός και κατασταλτικά μέτρα·

4ος Πυλώνας: Εποπτεία, αξιολόγηση κινδύνων και ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών.

Όπως γνωρίζετε, μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης είναι και η σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών με ειδικές γνώσεις. Με τη σύσταση της Επιτροπής επιδιώκεται η ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, μέσω οργανωμένων συνόλων και προσωπικοτήτων με ακαδημαϊκές και εξειδικευμένες γνώσεις, με σκοπό την παρακολούθηση της κατάστασης και τη συμβολή στην αξιολόγηση και στον εμπλουτισμό των μέτρων που υλοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Είμαι βέβαιη ότι η κάθε μία και ο κάθε ένας από εσάς, και όλοι μαζί ως Σώμα, θα συμβάλετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις να καταστούν ασφαλείς, ευχάριστες και φιλόξενες για όλους τους πολίτες, και όχι χώροι εκδήλωσης πράξεων βίας και παραβατικών συμπεριφορών.

Θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και εγώ προσωπικά, θα είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε.

(ΕΠ/ΣΧ)