Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2018 10:38

Αναθεωρημένος κατάλογος αποδεκτών τεκμηρίων για γνώση της ελληνικής, αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας

Αναθεωρημένος κατάλογος αποδεκτών τεκμηρίων για γνώση της ελληνικής, αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στα απαιτούμενα από ορισμένα Σχεδία Υπηρεσίας της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας επίπεδα

H Επιτροπή αποφάσισε να αναθεωρήσει τον κατάλογο των αποδεκτών τεκμηρίων για άριστη και πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και για άριστη, πολύ καλή και καλή γνώση της αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνώς αποδεκτό Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες.

Εκπαιδευτικοί λειτουργοί που είναι υποψήφιοι για ανώτερες θέσεις θεωρείται ότι κατέχουν την απαιτούμενη γνώση των πιο πάνω γλωσσών, στο καθοριζόμενο από το Σχέδιο Υπηρεσίας των εν λόγω θέσεων επίπεδο, εάν το Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης την οποία κατέχουν ή κατείχαν προηγουμένως απαιτεί/απαιτούσε το ίδιο επίπεδο γνώσης των γλωσσών αυτών.

Βεβαίωση επιτυχίας στις γραπτές εξετάσεις που έχουν διεξαχθεί από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για διαπίστωση της κατοχής της γνώσης της ελληνικής ή/και αγγλικής γλώσσας σε ένα από τα επίπεδα για τα οποία διεξήχθησαν οι εν λόγω εξετάσεις, θεωρείται ως τεκμήριο κατοχής της γνώσης των γλωσσών αυτών στο αντίστοιχο επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για βεβαιώσεις επιτυχίας σε γραπτές εξετάσεις γλώσσας που χορηγήθηκαν μετά από εξετάσεις που διεξήχθησαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας δεν διεξάγει πλέον τέτοιες εξετάσεις. Τη διοργάνωση των εν λόγω εξετάσεων ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύονται όλοι όσοι επιθυμούν να τεκμηριώσουν μέσω γραπτής εξέτασης την κατοχή των γλωσσών αυτών σε επίπεδα θέσεων που προτίθενται να διεκδικήσουν/ή να είναι υποψήφιοι, να προβαίνουν έγκαιρα στις αναγκαίες διευθετήσεις. Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Υπηρεσία Εξετάσεων www.moec.gov.cy/ypexams (Υπηρεσία Εξετάσεων-Ενημέρωση). Σύμφωνα με σχετική νομολογία, όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέσεις προαγωγής θα πρέπει να έχουν τεκμηριωμένη γνώση της γλώσσας στο απαιτούμενο από το οικείο Σχέδιο Υπηρεσίας επίπεδο, είτε μέσω αποδεκτών τεκμηρίων, είτε μέσω εξετάσεων, μέχρι την τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.

Οι προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ακυρώνονται.

Ο αναθεωρημένος κατάλογος των αποδεκτών τεκμηρίων για γνώση της ελληνικής, αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας για τα απαιτούμενα από ορισμένα σχέδια υπηρεσίας της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας επίπεδα έχει ως ακολούθως:

 

ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ KAI ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΑ

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

(α)     Άριστη γνώση (επίπεδο Γ2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

(i)            Πιστοποιητικό επιτυχίας στις εξετάσεις που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για διαπίστωση της άριστης γνώσης της ελληνικής γλώσσας,

(ii)          Πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος αναγνωρισμένου πανεπιστημιακού ιδρύματος σε οποιαδήποτε χώρα, σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

(iii)         Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου ή Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Ελλάδας.

(iv)         Πιστοποιητικό επιτυχίας στο επίπεδο Γ2 (ή στο προηγούμενο «Ανώτατο Επίπεδο») της ελληνικής γλώσσας του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας (ΣΕΓ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

(v)          Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας στο επίπεδο Γ2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας της Ελλάδας.

 

 (β)     Πολύ καλή γνώση (επίπεδο  Γ1 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

(i)            Απολυτήριο αναγνωρισμένης εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή της Κύπρου ή λυκείου που έχει ως βασική γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική.

(ii)          Πιστοποιητικό επιτυχίας στις εξετάσεις (γραπτή και προφορική) που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για διαπίστωση της πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

 (iii)         GCE Μodern Greek A-level με βαθμό C και άνω. Σημειώνεται ότι το προσόν αυτό δεν θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας εάν αποκτήθηκε μετά την 31.12.2009.

 (iv)         Πιστοποιητικό επιτυχίας στα επίπεδα Β2 ή/και Γ1 (ή στο προηγούμενο «Προχωρημένο Επίπεδο» ή/και «Ανώτερο Επίπεδο») της ελληνικής γλώσσας του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας (ΣΕΓ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.Σημειώνεται ότι το προσόν αυτό θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας εάν αποκτήθηκε πριν την 12.9.2018. Από την 12.9.2018 μόνο το Πιστοποιητικό επιτυχίας στο επίπεδο Γ1 θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

(v)          Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας στα επίπεδα Β2 ή/και Γ1 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το προσόν αυτό θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας εάν αποκτήθηκε πριν την 12.9.2018. Από την 12.9.2018 μόνο το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας στο επίπεδο Γ1 θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

 

ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

(α)     Άριστη γνώση (επίπεδο  Γ2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

 (i)            Πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου, σε οποιαδήποτε χώρα, σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Αγγλική, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

 (ii)          Δίπλωμα (Diploma) αγγλόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

 (iii)         Cambridge Certificate of Proficiency in English

 (iv)         Michigan Examination for the Certificate of Proficiency in English (ECPE) (επιτυχία και στα τέσσερα μέρη)

 (v)          Anglia Examinations-Masters

 

(β)     Πολύ καλή γνώση (επίπεδο  Γ1 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

 (vi)         Πιστοποιητικό επιτυχίας στις εξετάσεις που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για διαπίστωση της πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

 (vii)        Πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου σε οποιαδήποτε χώρα σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Αγγλική.

 (i)            Δίπλωμα (Diploma) αγγλόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας.

 (ii)          GCE Ο-level στην αγγλική γλώσσα με βαθμό C και άνω.

 (iii)         ΙGCSE στην αγγλική γλώσσα με βαθμό C και άνω.

 (iv)         Cambridge Advanced Certificate in English με βαθμό C και άνω.

 (v)          The Michigan English Test (MET)-επιτυχία και στα 2 υποχρεωτικά μέρη-Listening/ Reading and Grammar με βαθμό 64 και άνω.

 (vi)         Anglia Examinations-Proficiency.

 (vii)        ELTS/IELTS με βαθμό 6 και άνω. Σημειώνεται ότι, εάν το προσόν αυτό αποκτηθεί μετά την 1.1.2010, θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας μόνο με βαθμό 6,5 και άνω.

 (viii)      ΤOEFL με βαθμό 550 και άνω (paper-based) ή TOEFL με βαθμό 213 και άνω (computer-based) ή TOEFL (internet based) με βαθμό 92 και άνω. Σημειώνεται ότι, εάν το προσόν αυτό αποκτηθεί μετά την 1.1.2010, θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας μόνο με βαθμό 580 και άνω για paper-based και 237 και άνω για computer-based.

 (ix)         Προγράμματα σπουδών με φοίτηση σε αγγλόφωνα εκπαιδευτικά ιδρύματα  του εξωτερικού, διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, συνοδευόμενα από πιστοποιητικά επιτυχίας σε σχετικές εξετάσεις.  Σημειώνεται ότι το προσόν αυτό δεν θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας, εάν αποκτηθεί μετά την 1.1.2010.

 (x)          Πιστοποιητικό επιτυχίας στις τελικές εξετάσεις της αγγλικής γλώσσας, τουλάχιστον του έκτου έτους, των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

 (xi)         Πτυχίο Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ).

 (xii)        Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης (Mediterranean Institute of Management), του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

 (xiii)      Δίπλωμα Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (τριετή προγράμματα σπουδών των οποίων η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική).

 (xiv)      Προγράμματα πτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου σε ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αξιολογημένα από το ΣΕΚΑΠ, των οποίων η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

 

(γ)  Καλή γνώση (επίπεδο  B2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

(i)            Απολυτήριο αναγνωρισμένης εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης ή λυκείου της Κύπρου ή του εξωτερικού, που περιλαμβάνει το μάθημα της αγγλικής γλώσσας.

(ii)          Πιστοποιητικό επιτυχίας στις εξετάσεις που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για διαπίστωση της καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

(iii)         Πιστοποιητικό επιτυχίας στις τελικές εξετάσεις της αγγλικής γλώσσας, τουλάχιστον του τετάρτου έτους, των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

(iv)         Cambridge First Certificate in English με βαθμό C και άνω.

(v)          Michigan Examination for the Certificate of Competency in English (ECCE) (επιτυχία και στα τέσσερα μέρη)

(vi)         The Michigan English Test (MET)-επιτυχία και στα 2 υποχρεωτικά μέρη-Listening/ Reading and Grammar με βαθμό 53-63

(vii)        Anglia Examinations-Advanced

 

ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

(α)     Άριστη γνώση (επίπεδο  Γ2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

(i)        Πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού  ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου, σε οποιαδήποτε χώρα, σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Γαλλική, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

(ii)      Δίπλωμα (diplôme national) γαλλόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

(iii)   DALF (Diplôme Approfondi en Langue Française) ή DALF C2  ή TCF6.

 

(β)     Πολύ καλή γνώση (επίπεδο  Γ1 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

(i)            Πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου, σε οποιαδήποτε χώρα, σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Γαλλική.

(ii)    Δίπλωμα (diplôme national) γαλλόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας.

(iii)     DALF (Diplôme Approfondi en Langue Française) ή DALF C1 ή TCF5.

(iv)     Diplôme Supérieur, Sorbonne, 3ο επίπεδο.

(v)      DΕLF (Diplôme d΄ Etudes en Langue Française) 2ο επίπεδο (Α5, Α6) ή Β2 ή TCF4.

(vi)     Προγράμματα σπουδών με φοίτηση σε γαλλόφωνα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, συνοδευόμενα από πιστοποιητικά επιτυχίας σε σχετικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι το προσόν αυτό δεν θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της γαλλικής γλώσσας, εάν αποκτηθεί μετά την 1.1.2010.

(vii)    Πιστοποιητικό επιτυχίας στις τελικές εξετάσεις της γαλλικής γλώσσας, τουλάχιστον του έκτου έτους, των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

(viii)  GCE A-level στη γαλλική γλώσσα με βαθμό C και άνω.

 

(γ)   Kαλή γνώση (επίπεδο  B2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

(i)      DELF 1ο επίπεδο (Α1, Α2, Α3, Α4) ή DELF B1 ή TCF3.

(ii)     Diplôme d΄ Etudes Françaises, Sorbonne, 2ο επίπεδο.

(iii)    Alliance Française (τοπικές εξετάσεις) (Certificat d΄ Etudes Françaises).

(iv)    GCE Ο-level στη γαλλική γλώσσα με βαθμό C και άνω.

(iii)       Απολυτήριο αναγνωρισμένης εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης ή λυκείου της Κύπρου ή του εξωτερικού, που περιλαμβάνει το μάθημα της γαλλικής γλώσσας.

(iv)       Πιστοποιητικό επιτυχίας στις τελικές εξετάσεις της γαλλικής γλώσσας, τουλάχιστον του τετάρτου έτους, των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

(α)     Άριστη γνώση (επίπεδο  Γ2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

 (i)            Πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού  ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου, σε οποιαδήποτε χώρα, σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Γερμανική, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

 (ii)          Diplom – Vorpũfung (Διπλωματική – Προεξέταση) γερμανόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης, του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

 (iii)         Δίπλωμα γερμανόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας, νοουμένου ότι οι σπουδές έγιναν με συνεχή εσωτερική φοίτηση στη χώρα όπου βρίσκεται το ίδρυμα.

 (iv)         Großes Deutsches Sprachdiplom (GDS) – Goethe Institut σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Ludwig Maximilians Universität München).

 

(β)     Πολύ καλή γνώση (επίπεδο  Γ1 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

 (i)              Πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού  ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου, σε οποιαδήποτε χώρα, σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Γερμανική.

 (ii)            Diplom – Vorpũfung (Διπλωματική – Προεξέταση) γερμανόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης, του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας.

 (iii)           Δίπλωμα γερμανόφωνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, του εξωτερικού, διετούς τουλάχιστον διάρκειας.

(iv)           Kleines Deutsches Sprachdiplom (KDS) – Goethe Institut σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Ludwig Maximilians Universität München).

(v)            Zentrale Oberstufenprufung (ZOP) Goethe-Zertifikat (2) – Goethe Institut.

(vi)           Zentrale Mittlesfufenprüfung (ZMP) – Goethe Institut/Humboldt Institut.

(vii)          Test DaF (βαθμίδα 4 και 5: TDN 4, TDN5) – Test DaF – Institut.

(viii)        GCE A-level στη γερμανική γλώσσα με βαθμό C και άνω.

(ix)           Goethe-Zertifikat C1 – Goethe-Institut.

(x)            Prufung Wirtschaftsdeutsch International (PWD) C1 – Goethe-Institut / Deutscher Industrie – und Handelskammertag (DIHK) / Carl-Duisberg – Centren (CDC).

(xi)          Goethe-Zertifikat B2 – Goethe-Institut.

(xii)         Zertifikat Deutsch fur den Beruf (ZDfB) B2 – Goethe Institut.

(xiii)        Deutsche Sprachprufung fur den Hochschulzugang auslandischer Studienbewerber (DSH) – Hochschul-Rektoren-Konferenz (HRK) / γερμανικά ιδρύματα ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης.

(xiv)      Deutsches Sprachdiplom Stufe 2 (DSD II) / DSD der KMK Niveaustufe C1 – Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz.

(xv)       telc Deutsch C1 – The European Language Certificates (telc GmbH).

(xvi)      telc Deutch B2 – The European Language Certificates (telc GmbH).

(xvii)      telc Deutsch B2 Beruf – The European Language Certificates (telc GmbH).

(xviii)      telc Deutsch B2 Beruf – The European Language Certificates (telc GmbH).

(xix)       Wirtschaftssprache Deutsch (WD) – Osterreichisches Sprachdiplom Deutsch (OSD).

(xx)        Mittelstufe Deutsch – Osterreichisches Sprachdiplom Deutsch (OSD).

(xxi)       C1 Oberstufe Deutsch – Osterreichisches Sprachdiplom Deutsch (OSD).

(xxii)       B2 Mittelstufe Deutsch 0 Osterreichisches Sprachdiplom Deutsch (OSD).

(xxiii)      Προγράμματα σπουδών με φοίτηση σε γερμανόφωνα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, συνοδευόμενα από πιστοποιητικά επιτυχίας σε σχετικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι το προσόν αυτό δεν θα θεωρείται τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της γερμανικής γλώσσας, εάν αποκτηθεί μετά την 1.1.2010.

(xxiv)      Πιστοποιητικό επιτυχίας στις τελικές εξετάσεις της γερμανικής γλώσσας, τουλάχιστον του έκτου έτους, των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

 

(γ)     Kαλή γνώση (επίπεδο  B2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς)

 (i)        Zertifikat Deutsch (ZD) – Goethe – Zertifikat B1 – Goethe – Institut.

(ii)          Test DaF (τουλάχιστον βαθμίδα 3: TDN3) – Test DaF – Institut.

(iii)         Zertifikat Deutsch / telc Deutsch B1 – The European Language Certificates (telc GmbH).

(iv)         Zertifikat Deutsch – Osterreichisches Sprachdiplom Deutsch (OSD).

(v)          Deutsches Sprachdiplom Stufe 1 (DSD I) / DSD der KMK Niveaustufe B1 – Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz.

(vi)         IGCSE στη γερμανική γλώσσα με βαθμό C και άνω.

(vii)        GCE Ο-level στη γερμανική γλώσσα με βαθμό C και άνω.

(viii)      Πιστοποιητικό επιτυχίας στις τελικές εξετάσεις της γερμανικής γλώσσας του τετάρτου έτους των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

(ix)         Απολυτήριο αναγνωρισμένης εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης ή λυκείου της Κύπρου ή του εξωτερικού, που περιλαμβάνει το μάθημα της γερμανικής γλώσσας.

 

(ΜΛ)