Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2018 11:52

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη για την Εγκαθίδρυση Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δέχτηκε την πρόταση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος για την εγκαθίδρυση συνεργασίας με στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, όσον αφορά τους στόχους και το έργο του Ιδρύματος. Βαρύνουσας σημασίας θεωρούμε παράλληλα και τη συνεργασία που εγκαθιδρύουμε σήμερα με τα Υπουργεία Άμυνας και Υγείας, θέτοντας ως κοινό στόχο την οργάνωση μεγάλου αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Η ύπαρξη του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και η πολυσχιδής προσφορά του στους συνανθρώπους μας που προσβάλλονται από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, είναι αδιαμφισβήτητα πολύτιμη και αναγκαία. Όχι μόνο έχει επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει, δηλαδή τη συνεχή και αξιόπιστη στήριξη των ασθενών, αλλά έχει ήδη γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία σε ανθρωπιστικό και επιστημονικό επίπεδο στην Κύπρο.

Το Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών του Ιδρύματος είναι πλέον διεθνώς καταξιωμένο και μάλιστα πρώτο σε αναλογία πληθυσμού ανά την υφήλιο, ενώ έχει οργανώσει ένα Δημόσιο Αρχείο Αίματος Ομφάλιου Λώρου και ένα από τα πιο σύγχρονα και άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια αιματο-ογκολογίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, μέσα από την έρευνα, την καινοτομία και τη διεθνή δικτύωση και συνεργασία, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο περιφερειακό κέντρο, το οποίο μαζί με τους συνεργάτες του θα πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά της λευχαιμίας σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, ο νέος στρατηγικός του στόχος είναι η ανάπτυξη ενός διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου για τον παιδικό καρκίνο, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά που πάσχουν.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, έχει ήδη προγραμματίσει τη διεξαγωγή σεμιναρίων για την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας. Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη του Ιδρύματος και ακολούθως οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν δράσεις στα σχολεία που υπηρετούν, ώστε να ενημερώσουν, να πληροφορήσουν και να ευαισθητοποιήσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τους στόχους του Ιδρύματος και ιδιαίτερα για τη σημασία της οργάνωσης του Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Βασική επιδίωξη αυτής της προσπάθειας είναι η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων και ενημερωμένων μαθητών, οι οποίοι θα αναπτύσσουν εθελοντική, κοινωνική και ανθρωπιστική δράση, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό του αρχείου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. 

Αγαπητοί φίλοι,

Το μεγαλεπήβολο έργο του Ιδρύματος δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα αν δεν υπήρχε η ανιδιοτελής συμμετοχή των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, οι οποίοι εκφράζουν τα φιλάνθρωπα τους αισθήματα και  δηλώνουν έμπρακτα τη διάθεσή τους να προσφέρουν ζωή σε ασθενείς που αναζητούν ένα συμβατό δότη. Έχουμε χρέος να συνδράμουμε όλοι σ’ αυτήν την προσπάθεια, για να μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μετά το πέρας της σημερινής εκδήλωσης, οργανώνει δειγματοληψία και καλεί το προσωπικό και τους λειτουργούς του να γίνουν δότες μυελού των οστών.

Με αυτά τα λόγια, επιτρέψτε μου να πω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ακολουθώντας τα σπουδαία λόγια του μεγάλου μας Νίκου Καζαντζάκη «Αγάπα τον Άνθρωπο, γιατί Είσαι Εσύ», υπόσχεται ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και θα είναι συνοδοιπόρος και αρωγός στο μεγάλο έργο που επιτελεί.

(ΙΠ)