Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2023 15:45

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε στις εργασίες της Δεύτερης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Δεύτερης Διακοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία οι οποίες διεξάγονται στην Πράγα.

Κατά την τοποθέτησή της, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες» συγκρούσεις. Η Ρωσία, επισήμανε η κα Δημητρίου, εννιά χρόνια πριν εισέβαλε στην Χερσόνησο της Κριμαίας και προσάρτησε την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης, ενώ πριν από είκοσι μήνες επέλεξε να φέρει τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, εισβάλλοντας ξανά στην Ουκρανία και παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.

Η Κύπρος, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και τη μη αναγνώριση της αλλαγής του καθεστώτος της Κριμαίας. ‘Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθούμε νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής’ τόνισε. Ρητορικά διερωτώμενη όμως για το εάν η διεθνής κοινότητα εφαρμόζει σε διαφορετικές περιπτώσεις την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι ο λαός της Ουκρανίας αποτελεί πηγή έμπνευσης, αφού συνεχίζει να αγωνίζεται για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη, για την επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας.

“Η συμμόρφωση της Κύπρου με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι δεδομένη”, ανέφερε, ‘χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις’. Είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, που καταδικάζουμε την προσπάθεια εθνοκάθαρσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και για τους ίδιους λόγους αρχών καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Είναι επίσης για αυτό τον λόγο που στηρίζουμε τον αγώνα της Ουκρανίας και τασσόμαστε εναντίον της νομιμοποίησης της κατοχής τόσο στην Κριμαία όσο και στην Κύπρο και τονίζουμε την ανάγκη άρσης της κατοχής, καθώς και της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν είναι το διεθνές σύστημα που απέτυχε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Η ευθύνη, υπογράμμισε, έγκειται σε εμάς, να μην ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές, παραβιάσεις των αρχών μας, της νομιμότητας και να υιοθετούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. ‘Χρειάζεται να απαντήσουμε με περισσότερη δημοκρατία, σθεναρότερη προάσπιση των αρχών μας, ειλικρίνεια και συνεργασία μεταξύ μας’. Απαιτείται, τονίσε, να παραμείνουμε ως Κοινοβούλια στην ορθή πλευρά της ιστορίας.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)