Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2023 14:46

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση Πλατείας» στην κοινότητα Κοράκου

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας και είμαι ευτυχής γιατί εγκαινιάζοντας την πλατεία της κοινότητας Κοράκου μπαίνει σε πρακτική, πλέον, υλοποίηση ο σχεδιασμός της Ανάπλασης του Παραδοσιακού Πυρήνα του πανέμορφου χωριού σας.

Και νιώθω ιδιαίτερη χαρά γιατί με τέτοια ουσιαστικά έργα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των Κοινοτήτων μας με την εκτελεστική εξουσία, μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού τον στόχο που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα και που είναι η στήριξη και η ενίσχυση της υπαίθρου της Κύπρου. Η κοινότητα Κοράκου αποτελεί μια ορεινή Κοινότητα η οποία, παρά τις πολυεπίπεδες και πολλαπλές προκλήσεις, κατάφερε να αντισταθεί στην αστυφιλία και ο πληθυσμός της έχει σταθεροποιηθεί από το 2001 μέχρι σήμερα. Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αλλά και άλλα έργα στην Κοινότητά σας και την ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και παράλληλα να διατηρήσει, και αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, να παροτρύνει νεαρά ζευγάρια όχι μόνο να παραμείνουν στην περιοχή, αλλά και να προσελκύσει περισσότερους.

Η ενίσχυση της υπαίθρου μας με έργα και όχι με λόγια είναι υποχρέωση της Πολιτείας, είναι υποχρέωση όλων μας και χρειάζονται αρωγοί και συμπαραστάτες στην υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου. Χρειαζόμαστε στις κοινότητές μας ανθρώπους με όραμα, με αποφασιστικότητα και ζήλο και γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Κοινοτάρχη Άγγελο Καραμανή αλλά και όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου που παρόλες τις δυσκολίες που γνωρίζω πολύ καλά ότι αντιμετώπισαν στην πορεία για αποπεράτωση του έργου, σήμερα είμαστε εδώ για να το εγκαινιάσουμε.

Όπως έχω προαναφέρει, το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού Ανάπλασης του Παραδοσιακού Πυρήνα της Κοινότητας και περιλαμβάνει την κατασκευή μικρού αμφιθεάτρου χωρητικότητας 150 ατόμων, αναψυκτηρίου, παιχνιδότοπου και εξωραϊστικές εργασίες στον εφαπτόμενο δρόμο έμπροσθεν του αμφιθεάτρου.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το έργο, το κόστος του οποίου ανήλθε σε 1.19 εκατομμύρια ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία σε ποσοστό 90% αθροιστικά (45% από Ε.Ε. και 45% από την Κυπριακή Δημοκρατία) και από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοράκου σε ποσοστό 10%.

Είναι άξιο επίσης αναφοράς ότι η όλη ανάπλαση έγινε με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ για την υλοποίησή της χρησιμοποιήθηκαν υλικά δαπεδόστρωσης από την πέτρα του Τροόδους και πλάκες από πέτρα Μιτσερού και ανεπίχριστο σκυρόδεμα. Και τα αναφέρω αυτά, γιατί πρόκειται για υλικά που δίνουν έναν χαρακτήρα παραδοσιακό στο όλο έργο, ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο την Κοινότητα.

Είναι, επίσης, άξιο αναφοράς ότι επιπρόσθετα και παράλληλα με το κυρίως έργο, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας έχει κατασκευάσει, έναντι του κεντρικού αμφιθεάτρου, αίθουσα κοινοτικού διαλόγου, με επιπρόσθετο κόστος €210.000, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε εντός του 2022. Το κεντρικό αμφιθέατρο, η αίθουσα κοινοτικού διαλόγου, ο μεταξύ τους δρόμος και ο περιβάλλοντας χώρος της εκκλησίας έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενοποιούνται σε μια ενιαία πλατεία, φιλική προς το φυσικό περιβάλλον, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κοινότητας.

Με τη βεβαιότητα ότι το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε θα είναι η απαρχή για ακόμη περισσότερα έργα ανάλογης σημασίας, και σε αυτό σας διαβεβαιώ θα έχετε τη στήριξη της Κυβέρνησης, εύχομαι να αποτελέσει τόσο για την κοινότητά σας όσο και για τους επισκέπτες της σημείο αναφοράς. Η πρωτοτυπία της έμπνευσης και οι ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν αποδεικνύουν πως ο συνδυασμός της παράδοσης και της σύγχρονης τεχνικής μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχα αποτελέσματα, πραγματικά αρχιτεκτονικά «στολίδια» για τον τόπο μας.

Το κοινό μας όραμα για αναβαθμισμένες και αναγεννημένες ορεινές περιοχές φαντάζει σήμερα ακόμα πιο εφικτό, βλέποντας τη δουλειά που έγινε στον χώρο που βρισκόμαστε. Οι ορεινές μας περιοχές γίνονται πιο ανταγωνιστικές, πιο ελκυστικές, βιώσιμες και φιλικές προς τους πολίτες.

Ως κάποιος που έχει ρίζες από μια μικρή κοινότητα και που σχεδόν όλες τις Κυριακές βρισκόμουν εκεί, γνωρίζω ότι ανέκαθεν οι πλατείες ήταν χώροι κοινωνικής συνάθροισης και συναναστροφής των κατοίκων. Τόποι συνάντησης για τη νεολαία μας. Χώροι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων και δραστηριοτήτων. Γνωρίζω ότι στην κοινότητα υπάρχει και Κέντρο Νεότητας και εύχομαι ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί για περαιτέρω ενασχόληση των νέων με τα θέματα της Κοινότητας αλλά και ως κέντρο παραγωγής πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση, η Πολιτεία θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας, ένθερμος υποστηρικτής στα οράματα και τις ιδέες σας για εξωραϊσμό και αναβάθμιση της κοινότητάς σας, αρωγός στην προσπάθεια για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και στις προσπάθειες αναβάθμισης της κοινότητας σε διάφορους τομείς.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών, η ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας αλλά και η δημιουργία μιας ακμάζουσας, περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης των ορεινών μας περιοχών. Και σε αυτό το πλαίσιο, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, βάσει ενός στρατηγικού πλάνου και σχεδιασμού που θα δημιουργήσει τις προοπτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου μας.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κοινότητα Κοράκου εντάσσεται στα στεγαστικά σχέδια ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, που αφορούν οικονομική ενίσχυση από το κράτος για απόκτηση κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Η Κοράκου εντάσσεται στην κατηγορία «εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες κοινότητες/περιοχές», που λαμβάνει και τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Ταυτόχρονα, η Κοράκου εμπίπτει στο Σχέδιο Στήριξης των κατοίκων απομακρυσμένων από αστικά κέντρα κοινοτήτων, με στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασής τους σε αυτά, καλύπτοντας από πλευράς της Πολιτείας μέρος του κόστους μετάβασης.

Πολύ σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν αναθεωρημένα και, στόχος μας, σαφώς πιο ενισχυμένα σχέδια στις αρχές του 2024 μαζί με κάποιες άλλες στοχευμένες δράσεις που σχεδιάζουμε. Αναφέρομαι στη β’ φάση του δρόμου Δένιας-Αστρομερίτη, αναφέρομαι στην πρόσφατη απόφασή μας για το πετρέλαιο θέρμανσης έπειτα από εισήγηση κάποιων βουλευτών που γνωρίζουν πολύ καλά και ενδιαφέρονται για τις κοινότητες - έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου – στη δημιουργία υποδομών για τα παιδιά και για θέματα υγείας, ακριβώς στο πλαίσιο της έντονης μας πεποίθησης για την ανάγκη να στηρίξουμε ουσιαστικά τις ορεινές μας περιοχές.

Και επειδή μόλις έφτασα εδώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας ζήτησε οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες μέχρι το τέλος της χρονιάς, κ. Πρόεδρε να σας αναφέρω ότι η Πολιτεία θα συνεισφέρει το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ, έτσι ώστε να καλύψετε τις ανάγκες αυτές.

Στις 12:30μ.μ. έχω ένα σημαντικό τηλεφώνημα που προέκυψε και αμέσως μετά πρέπει να μεταβώ στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα μας στο πλαίσιο των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας και έτσι θα πρέπει να αποχωρήσω. 

(ΡΜ/ΑΣΠ)