Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-09-2018 16:56

Παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης

Συνεχίστηκαν σήμερα, στη Βαντούζ του Λιχτενστάιν, οι εργασίες της 12ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξενεί η Δίαιτα (Κοινοβούλιο) του Πριγκιπάτου και στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δίαιτας του Λιχτενστάιν, κ. Albert Frick, με ομιλία του, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες ομολόγους του, που πέραν του κ. Συλλούρη, περιλαμβάνουν τους Προέδρους Κοινοβουλίων της Ανδόρας, του Αγίου Μαρίνου, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μαυροβουνίου και του Μονακό.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Συλλούρης σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης, με θέμα «Η κυριαρχία των μικρών κρατών: καταβολές και διεθνής αναγνώριση», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας τα στοιχεία του διεθνούς δικαίου που αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην παράνομη Τουρκική εισβολή του 1974 και την, επίσης, παράνομη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των κατεχομένων εδαφών της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας τις συνεπακόλουθες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα δε των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Βουλής καυτηρίασε ακόμα το πιο πρόσφατο παράδειγμα παραβίασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε σχέση με την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας, κ. Angelo Ferrugia, συμφώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του και υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι τόσο οι τουρκικές παραβιάσεις, όπως και ο άδικος τρόπος μεταχείρισης  της Κύπρου κατά την οικονομική κρίση του 2013, προφανώς δεν θα συνέβαιναν εάν επρόκειτο για μεγαλύτερο κράτος. Τόνισε, συναφώς τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των μικρών κρατών Ευρώπης.

Σε συζήτηση με θέμα «Πολιτική συμμετοχή: συγκεκριμένες προκλήσεις για τα μικρά κράτη της Ευρώπης», ο Πρόεδρος της  Βουλής  είπε, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι οι προκλήσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών κρατών, όπως η οικονομική κρίση, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, καθώς και η αδυναμία αντιμετώπισης και διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων, οδήγησαν στην άνοδο λαϊκιστικών και ακραίων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων. Τα προβλήματα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, αποξένωσαν μερίδα πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα. Αυτά τα φαινόμενα, τόνισε, λόγω της παγκοσμιοποίησης, παρατηρούνται και σε μικρά ευρωπαϊκά κράτη. Τα Κοινοβούλια, σημείωσε, μπορούν να εμπλέξουν τους πολίτες με διάφορους τρόπους στην παραγωγή πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι το κλειδί βρίσκεται στη συμμετοχική δημοκρατία.

Σε άλλη παρέμβασή του, σε συζήτηση με θέμα «Διεθνείς σχέσεις και διπλωματία: στρατηγικές και προτεραιότητες», ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι τα μικρά κράτη είναι προσηλωμένα στους κανόνες διεθνούς δικαίου και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της πολυμερούς διπλωματίας και των συνεργασιών, που τους δίνουν ισχυρότερη φωνή στη διεθνή πολιτική αρένα, όπου παρατηρείται ασυμμετρία μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων χωρών.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του αυτής, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ομολόγους του για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για συνεργασία ανάμεσα σε Προέδρους Κοινοβουλίων της μικρότερων κρατών Μέσης Ανατολής σε ζητήματα ήπιας ισχύος. Τους κάλεσε δε, αν το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε εξάλλου σήμερα το πρωί ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. Ivan Brajovic. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς κοινοβουλευτικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα δε του Μαυροβουνίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε,  επίσης, τον κ. Brajovic για τη θέση αρχών που τηρεί το Μαυροβούνιο όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα.

____________

/ΣΧ