Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-11-2023 08:22

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που παρευρίσκομαι απόψε μαζί σας, σε αυτή την όμορφη εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, που φέτος ορίστηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “Your present, their future”, «Το παρόν σας είναι το μέλλον τους».

Πρόκειται για μια μέρα πάρα πολύ σημαντική η οποία μας δίνει την  ευκαιρία να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να τιμήσουμε τους δωρητές, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Χωρίς αυτούς, οι ζωές των συνανθρώπων μας δεν θα μπορούσαν να σωθούν ή να βελτιωθούν.

Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και να ενθαρρύνουμε τη δωρεά οργάνων, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο ζωής, μια αλτρουιστική και ανθρωπιστική ενέργεια που επιτρέπει το παρόν του δότη οργάνων να γίνει το μέλλον του λήπτη.

Η μεταμόσχευση οργάνων επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που έχουν χαθεί πλήρως και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επίτευγμα της ιατρικής επιστήμης έναντι της φθοράς που προκαλεί η χρόνια δυσλειτουργία ενός ζωτικού οργάνου.

Συνολικά από το 2011, έχουν διενεργηθεί στην Κύπρο 290 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 191 από ζώντα δότη (συμπεριλαμβανομένων εννέα από ασύμβατη ομάδα αίματος και οκτώ μεταμοσχεύσεις σε παιδιά) και  99 από μεταθανάτιο δότη. Το 2023 μέχρι και την 1η Νοεμβρίου, έχουν διενεργηθεί ήδη 30 μεταμοσχεύσεις (14 από ζώντα και 16 από μεταθανάτιο δότη).

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ομολογουμένως ανησυχητικό το γεγονός ότι η ζήτηση για μεταμόσχευση οργάνων αυξάνεται. Κατά μέσο όρο το 2022, 39,000 ασθενείς μεταμοσχεύθηκαν και 48,000 νέοι ασθενείς έχουν εγγραφεί σε λίστες αναμονής παγκόσμια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου έξι νέοι ασθενείς προστίθενται σε κατάλογο αναμονής για μεταμόσχευση κάθε ώρα. Στην Ευρώπη, 19 ασθενείς κατά μέσο όρο πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας σε μια λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και υποφέροντας σιωπηλά.

Φίλες και φίλοι,

Με στόχο την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων, τόσο από ζώντες όσο και από μεταθανάτιους δότες, το Κράτος ενισχύει και ταυτόχρονα επικροτεί τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις, όπως για παράδειγμα την λειτουργία της νέας Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από τον Σεπτέμβριο του 2022. Παράλληλα μέσω της διαδικασίας  για την έκδοση άδειας οδήγησης παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για εγγραφή στο Μητρώο Μεταθανάτιων Δοτών για Μεταμόσχευση.

Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα με σκοπό την εξασφάλιση ποιότητας ζωής στους συμπολίτες μας που αναμένουν και προσμένουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, μέσω της μεταμόσχευσης. Οι προκαταλήψεις και ο φόβος δεν χωράνε στις καρδιές μας, τη στιγμή που ένας μεταθανάτιος δότης οργάνων έχει τη δυνατότητα να σώσει οκτώ συνανθρώπους του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων θα επισφραγίσουν και επίσημα τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, πάντοτε με επίκεντρο τους ασθενείς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Οι δύο συμφωνίες αφορούν (α) στην παραχώρηση οργάνων στην Ελλάδα και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων ήπατος, καρδίας και πνευμόνων σε Κύπριους λήπτες και (β) στη διενέργεια διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων.

Όσον αφορά στην Αντιμετώπιση Ασθενών με Ηπατοπάθειες και μεταμοσχευμένων με ήπαρ  ασθενών στοχεύουμε στην ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας με εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό.  Η πρόσφατη επίσκεψη στο King’s College Hospital  και στο Royal Free στο Λονδίνο, συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, σκοπό είχε την προετοιμασία για υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας. Μας λέχθηκε πως ήταν η πρώτη φορά που η Κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε πρόταση συνεργασίας με συγκεκριμένα αιτήματα. Αναμένουμε σύντομα τις αντιπροτάσεις τους.

Παράλληλα, όμως, έχω δώσει οδηγίες στον ΟΚΥπΥ να προβεί σύντομα σε προκήρυξη θέσεων για δύο ηπατολόγους προκειμένου να στελεχωθεί η Ηπατολογική Κλινκή και να ξεκινήσει, με τη στήριξη των Νοσοκομείων του Λονδίνου, η παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων και η έγκαιρη εξέταση αυτών που χρήζουν μεταμόσχευσης, με πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν με την καθοδήγηση ξένων εμπειρογνωμόνων.

Οι εμπειρίες δύο μεταμοσχευμένων συμπολιτών μας, τις οποίες θα μοιραστούν απόψε μαζί μας, θα είναι για εμάς καταλυτικές στις προσπάθειές μας να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε σωστά την Ηπατολογική Κλινική. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ για αυτή τους την απόφαση. Θα ήθελα να μεταφέρω επί τη ευκαιρία μια δημόσια συγγνώμη για τη διαχρονική ταλαιπωρία τους λόγω της έλλειψης Ηπατολογικής Κλινικής.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ τόσο τους νυν δότες οργάνων όσο και τους μελλοντικούς δότες που με την απόφασή τους αυτή προσφέρουν στους συνανθρώπους μας μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και εύχομαι η πράξη τους να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Υποκλίνομαι στο έργο των μεταμοσχευτών και όλων επαγγελματιών υγείας στην Κύπρο και στο εξωτερικό που προσφέρουν φως στο σκοτάδι των ασθενών με σοβαρά ηπατολογικά προβλήματα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς, οργανώσεις και συνδέσμους για την πολύτιμη τους στήριξη και προσφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Κάθε προσπάθεια για την πρόοδο, την ανάδειξη και την προώθηση της δωρεάς οργάνων βρίσκει την Κυβέρνηση αρωγό και συμπαραστάτη.

 Αγαπητές και αγαπητοί μου,

 Το μήνυμα του Υπουργείου Υγείας και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων απόψε είναι:

Η κληρονομιά που αφήνετε πίσω σας όταν γίνεστε δότες οργάνων είναι η πολυτιμότερη!

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη βραδιά.

(ΔΚ)