Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-11-2023 12:14

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στην 24η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

 «Η ακρίβεια, οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των ηλικιωμένων και οι ευθύνες της πολιτείας »

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό στην 24η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων. Ένας διαχρονικός θεσμός που δίνει τη δυνατότητα στα πρεσβύτερα μέλη της κοινωνίας μας να ακουστεί η φωνή τους για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αποτελεί επιτυχία των σύγχρονων κοινωνιών, μέσα στις οποίες τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι υγιέστερα, διαθέτουν καλύτερη μόρφωση, είναι ενεργοποιημένα και δεν παραμένουν στην αδράνεια, έχουν βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και διεκδικούν ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεισφορά στα κοινωνικά δρώμενα. Παράλληλα, όμως, αποτελεί μια πρόκληση και επιβάλλει ποικίλες παρεμβάσεις πολιτικής σε διάφορους τομείς, όπως αυτούς της κοινωνικής προστασίας, της συνταξιοδότησης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Αγαπητοί/τες μου,

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας μέσω του ΓεΣΥ είναι από τις σημαντικότερες ωφέλειες προς τους πολίτες με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της καθολικότητας. Μέριμνα όλων μας είναι η προαγωγή της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι ηλικιωμένοι. Αναβαθμίσεις του Συστήματος γίνονται συνεχώς, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη λειτουργία νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών εντός του ΓεΣΥ, η πρόσφατη ένταξη των ποδολόγων στο σύστημα Υγείας, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας εφημερίας των προσωπικών ιατρών κατά τα Σαββατοκυρίακα και τις δημόσιες αργίες, καθώς και η θεσμοθέτηση σταθερών σημείων παροχής των υπηρεσιών ανά επαρχία. Συνεπώς, οι προσπάθειες για κάλυψη οποιοδήποτε ζητημάτων προκύπτουν είναι συνεχείς.

Για το Υπουργείο Υγείας οι εμβολιασμοί είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου ενάντια σε πολλές σοβαρές ασθένειες. Να υπενθυμίσω ότι έχει ξεκινήσει πρόσφατα το Εμβολιαστικό Πρόγραμμα κατά της γρίπης και του covid-19. Επίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος περιλαμβάνονται και άλλοι εμβολιασμοί για τα άτομα 60 ετών και άνω, όπως οι εμβολιασμοί κατά του Πνευμονιόκκοκου και του Έρπητα Ζωστήρα. Άτομα που είναι κλινήρη μπορούν να λάβουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέσω της υπηρεσίας «Κατ’ Οίκον Φροντίδας».

Επιπρόσθετα, στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ εντάσσεται η υπηρεσία της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας», μέσω της οποίας ειδικά εκπαιδευμένοι νοσηλευτές/τριες του ΟΚΥπΥ παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που είτε είναι κλινήρη είτε έχουν σοβαρά προβλήματα κινητικότητας. Στο εύρος των υπηρεσιών που παρέχονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αιμοληψία, η αντιμετώπιση κατακλίσεων και η εκτίμηση της λειτουργικής κατάστασης του ηλικιωμένου ατόμου.

Έναν άλλο βασικό πυλώνα του Υπουργείου Υγείας αποτελεί η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας σε άτομα με αναπηρία. Κάθε ασθενής και κάθε άτομο με αναπηρία έχει δικαίωμα να λαμβάνει καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες που αφορούν σε προγράμματα αποθεραπείας και αποκατάστασης. Το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και εποπτεία κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης και το έχει καταθέσει από τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για περαιτέρω διαβούλευσή με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου που έχει ως πρωτεύοντα σκοπό την εξυπηρέτηση και την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στους πάσχοντες συμπολίτες μας. Μέσω του συγκεκριμένου Σχεδίου επιδιώκεται κυρίως να δοθούν λύσεις για τα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο, είτε στα δημόσια νοσηλευτήρια είτε στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, με βάση το Σχέδιο Οικονομικής Αρωγής έχουν σταλεί, από την αρχή του έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, 1294 ασθενείς στην Κύπρο και άλλοι 1244 έλαβαν υπηρεσίες υγείας από ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό.

Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας προωθούνται επίσης δράσεις των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών που αφορούν στη δημιουργία Κλινικής Γηροδοντιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η οποία θα λειτουργεί ως Κέντρο Παραπομπής ηλικιωμένων ασθενών αλλά και ασθενών με χρόνια νοσήματα, των οποίων η οδοντιατρική θεραπεία χρήζει αντιμετώπισης σε νοσοκομειακό χώρο. Παράλληλα προωθούνται προγράμματα προαγωγής υγείας στους ηλικιωμένους τα οποία περιλαμβάνουν εκπαίδευση φροντιστών που εργάζονται σε κλειστές δομές που διαμένουν ηλικιωμένοι.

Επιπρόσθετα, η μεγάλη σημασία που δίνει το Υπουργείο Υγείας σε θέματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι αντικατοπτρίζεται στη σημαντική πολιτική που αφορά στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία των Ηλικιωμένων, η οποία ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στοχεύοντας σε δράσεις που αντιστοιχούν στους πυλώνες της Πρόληψης, της Προώθησης Υγιούς Γήρανσης, του Φιλικού Περιβάλλοντος, της Έρευνας και της Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής την περίοδο αυτή πραγματοποιείται μεγάλη εκστρατεία για το θέμα της Πολυφαρμακίας, στοχεύοντας τόσο στην ενημέρωση του πληθυσμού όσο και στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.

Από τις αρχές του νέου έτους θα προωθηθεί η υλοποίηση διαδραστικών εργαστηρίων που αφορούν στην εκπαίδευση των ηλικιωμένων στην υγιεινή διατροφή και την πρόληψη των πτώσεων τους σε όλες τις Επαρχίες με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Μέσω των διαδραστικών εργαστηρίων θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη διαχείριση διαφόρων νοσημάτων μέσω της διατροφής, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, και παράλληλα θα συμμετέχουν ομαδικά στην ετοιμασία διαφόρων υγιεινών εδεσμάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Η τρίτη ηλικία είναι η εποχή που ο άνθρωπος έχοντας αποκτήσει εμπειρίες ζωής μπορεί να δει τον κόσμο με ένα διαφορετικό «φακό», να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα. Ευθύνη μας είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών, ώστε οι ηλικιωμένοι μας να διαβούν αυτή την πιο ώριμη περίοδο της ζωής τους με τιμή και αξιοπρέπεια, παρέχοντας τους διευκολύνσεις που διασφαλίζουν είτε τη φαρμακευτική είτε την ιατρική τους φροντίδα.

Ολοκληρώνοντάς, θα ήθελα να συγχαρώ το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού και το Συντονιστικό Σώμα της Βουλής των Γερόντων για την επιτυχημένη διοργάνωση της φετινής συνόδου της Βουλής των Γερόντων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για επίλυση θεμάτων που αφορούν τους ηλικιωμένους και θα συνεχίσει να προωθεί δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες τις 24ης συνόδου της Βουλής των Γερόντων.

(ΕΑθ/ΝΓ)