Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-11-2023 10:30

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στο Συνέδριο με θέμα «Ψηφιακές Δεξιότητες στη Σύγχρονη Εποχή»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το σημερινό συνέδριο με θέμα «Ψηφιακές Δεξιότητες στη Σύγχρονη Εποχή», το οποίο διοργανώνει το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων 2022-2023 και εντάσσεται στις δράσεις του Υπουργείου για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023.

Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των καιρών και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει στις εκπαιδευτικές και εργασιακές συνθήκες, καθιστά επιτακτική ανάγκη την απόκτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων, έτσι ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες, καθώς και οι επαγγελματίες να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, καθώς και την κυπριακή κοινωνία στην ολότητά της. Το σημερινό συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει, ακόμη περισσότερο, τη σημασία της απόκτησης και αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων των ατόμων από τη σχολική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Κυρίες και κύριοι,

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες των αρμόδιων Υπουργείων, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και όλων όσοι παρέχουν εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και η παρότρυνση των εμπλεκομένων για ανάληψη δράσεων αναφορικά με την ενθάρρυνση για κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες και την ανάληψη δέσμευσης για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση της ψηφιακής ζωής και την επίτευξη του οράματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ψηφιακό μετασχηματισμό. Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για δημιουργία ευέλικτων και προσβάσιμων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που να προωθούν την ψηφιακή παιδεία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα αποκλειστεί από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Για το Υπουργείο μας, αυτό καθίσταται προτεραιότητα, μέσα από ολιστικές εκπαιδευτικές πολιτικές και συνεχή αναβάθμιση των στόχων, του περιεχομένου των Αναλυτικών Προγραμμάτων και του εκσυγχρονισμού της μαθησιακής διαδικασίας, στη βάση εθνικών προτεραιοτήτων και σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία για όλους.

Στη βάση των πιο πάνω, και στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής από όλες και όλους, υλοποιεί σχετικά προγράμματα και πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από αυτά, τα οποία προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας:

- Ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών και ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων εκπαιδευτικών και μαθητών και μαθητριών. Σημειώνεται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των σχολικών μονάδων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής μας για ψηφιακή μετάβαση και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ορίζοντα συνολικής υλοποίησης το 2026.

- Ανάπτυξη του διδακτικού και του εκπαιδευτικού υλικού όλων των γνωστικών αντικειμένων, όλων των σχολικών βαθμίδων, για υποστήριξη εκπαιδευτικών, μαθητών, μαθητριών, γονέων και κηδεμόνων, με σκοπό την απόκτηση κομβικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών.

- Παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με τα μέλη της Εθνικής και Τεχνικής Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης, της οποίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είμαι βέβαιη ότι η κατάθεση εισηγήσεων και οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν σήμερα τόσο από τους κύριους εισηγητές όσο και από τους ομιλητές στα πάνελ διασφαλίζουν, εκ προοιμίου, την ποιότητα και την επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου. Είναι γεγονός ότι η πολυμορφία σε σχέση με τα εκπαιδευτικά, εργασιακά, πολιτικά και κοινωνικά περιβάλλοντα τα οποία εκπροσωπεί ο καθένας και η καθεμιά από αυτούς, έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σημερινό συνέδριο.

Οι προσδοκίες μας σήμερα είναι υψηλές. Το σημερινό συνέδριο θα συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου και των προσπαθειών στη διευκόλυνση των ψηφιακών ικανοτήτων των μαθητών/τριών και στην προετοιμασία, εν τέλει, ατόμων που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες με κριτικό τρόπο και να είναι επαρκώς ενημερωμένα και δραστήρια στον ψηφιακό κόσμο του αύριο. Για τους εκπαιδευτικούς μας, κριτικής σημασίας είναι η κατάρτιση σχετικά με τη διαχείριση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων, την ανάπτυξη ψηφιακών περιεχομένων και την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας. Απαραίτητη όμως είναι και η συνεχής αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η συνεχής ανανέωση των γνώσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών του αύριο, έτσι ώστε να παραμείνουν οικονομικά ανταγωνιστικοί και πλήρως εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες των αναγκών που απαιτούνται από την κοινωνία του μέλλοντος. Τέλος, η παροχή ψηφιακής εκπαίδευσης, σε όλους τους πολίτες ασχέτως ηλικίας, είναι απαραίτητη για την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής περιθωριοποίησης και τη μείωση των ανισοτήτων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου και να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγχρηματοδότηση που παρέχει στο πλαίσιο του Έργου «Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Εκπαίδευση Ενηλίκων 2022-2023».

Θερμές ευχαριστίες στους εισηγητές του Συνεδρίου Καθηγήτρια Ελένη Μαγγίνα και στον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, στους ομιλητές και στις ομιλήτριες και στους συντονιστές και συντονίστριες των πάνελ για τη συμβολή τους στην ενίσχυση του διαλόγου και των προσπαθειών για περαιτέρω προώθηση των θεμάτων του σημερινού Συνεδρίου.    

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Αναμένοντας με ενδιαφέρον τα πορίσματα, σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

____________

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Υπουργού, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου δρ Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη.