Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2023 11:00

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο συνέδριο «Κλιματική και ενεργειακή κρίση: Ο αντίκτυπος στην ισότητα των φύλων», στη Λευκωσία

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο συνέδριο «Κλιματική και ενεργειακή κρίση: Ο αντίκτυπος στην ισότητα των φύλων» που συνδιοργανώνουν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Αγαπητή κα Επίτροπε, αγαπητή Τζόζη, επίτρεψέ μου να ευχαριστήσω από το βήμα αυτό εσένα προσωπικά και την ομάδα σου για την αγαστή και γόνιμη συνεργασία στην κοινή μας πρωτοβουλία για διοργάνωση αυτού του τόσο σημαντικού συνεδρίου. Η συνεργασία μας είναι εδραιωμένη και πολυδιάστατη στο πλαίσιο του κοινού μας στόχου για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας, ενός στόχου που τίθεται ως προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Με το σημερινό συνέδριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίησή του.

Το συνέδριο επικεντρώνεται στον αντίκτυπο που έχει η κλιματική και ενεργειακή κρίση στην ισότητα των φύλων και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρο για δημιουργική συζήτηση και προβληματισμό γύρω από την παραδοχή ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τους άντρες. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο στα κέντρα λήψης αποφάσεων που ασχολούνται με την αντιμετώπισή της.

Στόχος μας σήμερα είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών γύρω από το θέμα αυτό αλλά και η ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον, στόχος μας είναι να ενημερωθούμε και εμείς οι ίδιες για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε, ώστε να τερματίσουμε αυτή την άνιση συμμετοχή, πώς θα αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης στις γυναίκες και πώς θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε ή και να αναχαιτίσουμε τις συνέπειες των περιβαλλοντικών πιέσεων. Γι’ αυτό και είναι τιμή μας να έχουμε σήμερα μαζί μας μια εκλεκτή ομιλήτρια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τη δρ Salma Al-Nims, United Nations (UN) Senior Social Affairs Officer, Gender Equality, Gender Justice, Population and Inclusive Cluster, η οποία με τις πολύτιμες εμπειρίες και τη γνώση της θα φωτίσει πολλαπλές πτυχές του θέματος.

Η έμφυλη ισότητα και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν δύο φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους θεματικές. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική καθώς και τα δύο εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια, σε κάθε πτυχή και έκφανση της καθημερινότητάς μας. Την ίδια στιγμή έχει ήδη καταγραφεί μετρήσιμα ο αντίκτυπος της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης στην ισότητα των φύλων, κάτι για το οποίο θα ακούσουμε περισσότερα από τις ομιλήτριες και τους ομιλητές μας. Κατ’ αρχάς, οι γυναίκες συχνά είναι περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι ακραίες καιρικές καταστροφές και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οι επιπτώσεις εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, από τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το κλίμα μέχρι την αυξημένη οικονομική ευπάθεια, ιδιαίτερα σε φτωχές ή αγροτικές περιοχές. Επίσης, οι γυναίκες σε πολλές κοινωνίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά τους να συμμετέχουν σε αποφάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, η ανισότητα στην κατανομή τόσο των πόρων όσο και των οφελών από τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι συχνά προβληματική. Τέλος, η πρόσβαση στην εκπαίδευση για τις γυναίκες σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, καθώς η εκπαίδευση ενδυναμώνει τις γυναίκες να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Είναι επιτακτική λοιπόν ανάγκη, ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, να λάβουμε τα μέτρα που πρέπει, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές τους κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τη διάσταση της έμφυλης ισότητας. Η ενσωμάτωση τόσο του περιβαλλοντικού αντίκτυπου όσο και της διάστασης του φύλου σε όλες τις πτυχές των πολιτικών και των πρωτοβουλιών μπορούν να διασφαλίσουν την προληπτική δράση για αποφυγή της ρύπανσης και της κάθε είδους ανισότητας. Εξάλλου, αυτό συμβάλλει και στην προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπου καταρτίζονται οι πολιτικές και οι στρατηγικές, ώστε η άποψη, οι εμπειρίες και γνώσεις τους να διαμορφώνουν τις στρατηγικές που υιοθετούμε. Επιπρόσθετα, η επένδυση σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για γυναίκες σε πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα είναι κομβικής σημασίας, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν ενδυναμώνουμε μόνο τις γυναίκες, αλλά ενισχύουμε ταυτόχρονα το εργατικό μας δυναμικό σε τομείς ζωτικούς για την αειφόρο ανάπτυξη. Φυσικά θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα επαγγέλματα αυτά. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η οικονομική ασφάλεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ισότητας των φύλων και ότι με την προώθηση της ένταξης των γυναικών σε περιβαλλοντικά βιώσιμους τομείς ανοίγουμε τον δρόμο για ένα πιο δίκαιο μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης στην ισότητα των φύλων αποτελεί προϋπόθεση για ένα βιώσιμο αύριο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία και τη συνένωση δυνάμεων. Το σημερινό συνέδριο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης αυτής της συνεργασίας.

(ΕΝ/ΓΣ/ΜΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα