Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2023 12:26

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στο συνέδριο «Κλιματική και Ενεργειακή Κρίση: Ο αντίκτυπος στην ισότητα των φύλων»

Έχοντας την τιμή ως Επίτροπος Ισότητας των Φύλων να συμβάλλω στις πολιτικές της χώρας μας ενσωματώνοντας τη διάσταση του φύλου, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να μην εξετάσουμε πώς η κλιματική και ενεργειακή κρίση επηρεάζει διαφορετικά τις γυναίκες και τους άντρες – πώς δηλαδή ο αντίκτυπος είναι δυσανάλογος.

Σας καλωσορίζω στο σημερινό συνέδριο και ευχαριστώ την Επίτροπο Περιβάλλοντος, αγαπητή Μαρία για τη συνεργασία.

Ζούμε σε μια εποχή που οι έμφυλοι ρόλοι στην βάση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων είναι ακόμη μέρος της ζωής μας και ο κάθε τομέας έχει την οπτική του φύλου. Αυτό έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, της εισβολής στην Ουκρανία που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη, και της σύγκρουσης στη γειτονιά μας. Όλα τα πιο πάνω φέρνουν άμεσα στην επιφάνεια την έμφυλη διάσταση, με τις γυναίκες να πέφτουν θύματα βίας, βιασμού και εμπορίας.

Την ίδια στιγμή, η κλιματική και ενεργειακή κρίση επηρεάζει διαφορετικά τις γυναίκες από τους άντρες. Οι γυναίκες άνω των 60 ζουν στο όριο της φτώχειας. Οι γυναίκες εργάζονται κατά αναλογία πολύ περισσότερο στη μερική απασχόληση και επειδή είτε βρίσκονται στη μερική είτε στην πλήρη απασχόληση, έχουν να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους και την αόρατη εργασία, τη λεγομένη οικονομία της φροντίδας, με τις γυναίκες στη μερική απασχόληση να ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες της υπαίθρου, οι γυναίκες αγρότισσες, βρίσκονται στην αορατότητα με το επάγγελμα να βιώνει τρομακτικές αλλαγές τόσο λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, όσο και με τις νέες τεχνολογίες που εισέρχονται στο επάγγελμα. Οι γυναίκες στην Κύπρο, μία στις πέντε, αντιμετωπίζουν μια μορφή βίας συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής. Σε ένα σπίτι δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που αφού οι άντρες χειρίζονται την οικονομία του σπιτιού, είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πότε και πώς θα χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά και η θέρμανση.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες κάνουν χρήση των οικιακών συσκευών και ρυθμίζουν τα κλιματιστικά και τη θέρμανση στη βάση διαφορετικών δεδομένων από τους άνδρες. Άρα, η κάθε πολιτική και μέτρο που λαμβάνουμε θα πρέπει να απευθύνεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, φίλες και φίλοι, αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και να συνδιοργανώσουμε τη σημερινή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας πρώτη φορά συζητείται, τουλάχιστον σε δημόσιο διάλογο με διαφορετικά καπέλα μεν αλλά με ένα κοινό στόχο, η επιτάχυνση της προώθησης της ισότητας των φύλων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους τις ομιλήτριες και ομιλητές, με ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυρία Salma Al Nims, με την οποία συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, φίλες και φίλοι, στην προσπάθειά μας για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης, δηλαδή σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία και μέσα από τα νέα καθήκοντα του Γραφείου που αφορούν στην ετοιμασία, συντονισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2024-2026 και αναγνωρίζοντας ότι σε κάποια θέματα θα πρέπει να ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές ενέργειες, έχουμε ενσωματώσει τις εξής σχετικές με το θέμα υπό συζήτηση δράσεις:

  1. Μελέτη για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές της ενέργειας.
  2. Δημιουργία προγραμμάτων χρηματο-οικονομικής αλλά και ψηφιακής εκπαίδευσης για τις γυναίκες της υπαίθρου.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023, τη μέρα που ήταν αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων, συμμετείχα στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28). Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες και οι άντρες επηρεάζονται διαφορετικά από την κλιματική και ενεργειακή κρίση και αυτό αναγνωρίζεται στην παγκόσμια αρένα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει μαζί με άλλες χώρες στην υπογραφή Δέσμευσης για Δίκαιες Μεταβάσεις και Δράση για το Κλίμα που να ανταποκρίνεται στην Ισότητα των Φύλων (Gender Responsive Just Transitions and Climate Action Partnership Pledge), στόχος είναι ό,τι ακριβώς περιγράφεται στον τίτλο, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αφού με αυτό τον τρόπο μπορούν οι δράσεις και οι πολιτικές να είναι έμφυλες. Αυτός είναι και ο ρόλος του Γραφείου μας. Να συμπεριλάβουμε σε συνεργασία με τα Υπουργεία και Υφυπουργεία αυτή τη διάσταση στις πολιτικές και δράσεις τους έως ότου να εμπεδωθεί η κουλτούρα της ισότητας.

Μετουσιώνοντας τα λόγια σε πράξεις προχωράμε ολιστικά. Αναγνωρίσαμε το πρόβλημα και μέσα από συνεργασίες και διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως σήμερα, αλλά και με εξωστρέφεια, ενσωματώνουμε τη διάσταση του φύλου στις πολιτικές μας.

Είμαι σίγουρη ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη χώρα μας.

(ΑΦ/ΜΣ)