Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-12-2023 12:49

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Αξιολόγησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2019 - 2023

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε εδώ σήμερα και ευχαριστούμε την έντιμη Υπουργό για τη συνεργασία και την πρόσκληση να απευθύνουμε χαιρετισμό, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο τη συνέχεια που αφορά στην ισότητα των φύλων.

Η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι μια από τις οριζόντιες προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ιδίου προσωπικά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί σημαντικό ζητούμενο αλλά και προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλων των κρατών. Η ισότητα των φύλων σημαίνει ότι οι ανάγκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών θα πρέπει να θεωρούνται ίσα, όπως εξάλλου και οι υποχρεώσεις τους.

Οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν βιολογικές διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό νομοθεσιών, πολιτικών, δράσεων και μέτρων, ενώ παράλληλα οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις στη βάση του φύλου τους.

Η προώθηση της ισότητας των φύλων στη χώρα μας δεν είναι μια δράση που έχει αρχίσει τώρα. Χρόνια τώρα γυναικείες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων - μελών του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν προχωρήσει με σημαντικές δράσεις, νομοσχέδια και πολιτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων. Έχοντας υπόψη τα όλα όσα έχουμε πετύχει διαχρονικά, κτίζουμε σε αυτά και προχωράμε με νέες δράσεις και πολιτικές, με απόλυτο στόχο την επιτάχυνση της επίτευξης της ισότητας των φύλων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, στόχος είναι η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, δημιουργώντας ένα έμφυλο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, δηλαδή ένα περιβάλλον που να είναι φιλικό και φιλόξενο για τις γυναίκες και τους άντρες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου και για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, διαμορφώνονται σε όλους τους τομείς στοχευμένες δράσεις και πολιτικές και αξιοποιείται το εργαλείο τις ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε πολιτικές και δράσεις της Κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν καταγραφεί στην αξιολόγηση, επέλεξα σήμερα να αναφερθώ μόνο σε θεσμικές και πολιτικές αναβαθμίσεις παρά σε δράσεις.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό το γεγονός ότι η νέα στρατηγική αλλά και οι θεσμικές αναβαθμίσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, να αναφερθώ σε κάποιες Υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ευθυγραμμίζονται και με το σύνολο της αξιολόγησης:

-          Η Επίτροπος συνεχίζει να προεδρεύει του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

-          Η Επίτροπος θα ετοιμάζει, συντονίζει, παρακολουθεί και αξιολογεί τη νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων. Για να είναι αυτό εφικτό, ακολουθεί η τρίτη Υπουργική απόφαση που αφορά στον ορισμό λειτουργών ισότητας σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο για σκοπούς συντονισμού και επίτευξης του στόχου της οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου.

Για τη δημιουργία της νέας στρατηγικής και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και με την κοινωνία των πολιτών έχει ολοκληρωθεί ευρεία διαβούλευση με πέραν των διακοσίων ατόμων, μεταξύ άλλων με ακαδημαϊκούς, γυναικείες οργανώσεις, ΜΚΟ, συντεχνίες, επιχειρηματίες και οργανώσεις εργοδοτών και ακολούθησε και η τυπική διαδικασία διαβούλευσης. Δηλαδή, αφού ολοκληρώθηκε το προσχέδιο στη βάση συζητήσεων με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία καθώς και την κοινωνία των πολιτών, η Στρατηγική δημοσιεύτηκε στην ειδική ιστοσελίδα της κυβέρνησης για περαιτέρω σχόλια.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τις αμέσως επόμενες μέρες η νέα Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2024 – 2026 αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την έναρξη εφαρμογής της τον Ιανουάριο, όπως εξάλλου προϋποθέτει και η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση, όπως θα ακούσουμε σε λίγο, έχουν ενσωματωθεί στην Εθνική Στρατηγική.

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζω ότι στις 28 Μαρτίου 2023 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, ενέργεια που όπως έχει καταδείξει και η αξιολόγηση αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Παράλληλα, η θεσμοθέτηση καταδεικνύει την πολιτική βούληση του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αναβάθμιση των ζητημάτων που άπτονται της ισότητας των φύλων. Το νομοσχέδιο, αφού έχει τύχει επεξεργασίας από το Γραφείο μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και την Επίτροπο Νομοθεσίας, έτυχε επίσης εκτενούς ανταλλαγής απόψεων με τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος μετά από τρεις δεκαετίες διασφαλίζεται μέσα από το εν λόγω νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έχει τύχει διαβούλευσης μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της κυβέρνησης και τις αμέσως επόμενες μέρες θα σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι μόνο μέσα από ολιστικές δράσεις μπορούμε να καταρρίψουμε στερεότυπα και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Όχι θεωρητικά και με εύηχα συνθήματα, αλλά πρακτικά με τομές που μόνο θετικά μπορούν να επιδράσουν στην καθημερινότητά μας. Η αποστολή μας είναι σύνθετη και σίγουρα καθόλου εύκολη. Η αλλαγή νοοτροπίας απαιτεί στρατηγική, προσπάθεια και επιμονή, την οποία καταβάλλουμε όλοι και όλες μαζί.

Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες και αποτελούν μονόδρομο για να προχωρήσει πραγματικά μπροστά η χώρα μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη δρα Αλεξία Παναγιώτου για την αξιολόγηση αλλά και για τη διαχρονική, ανεκτίμητη συμβολή της για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Ευχαριστώ τους/τις λειτουργούς ισότητας όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων και φυσικά την ομάδα του Γραφείου, που με πείσμα καθημερινά και παρά τις οποιεσδήποτε προκλήσεις παραμένουν όλοι και όλες προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου.

(ΑΦ/ΝΓ)