Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-12-2023 14:55

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή παράδοσης των προγραμμάτων του Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης «Λουκάς Πουρούλλης»

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην παρουσίαση των προγραμμάτων του Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης «Λουκάς Πουρούλλης» εδώ στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το ιστορικό αυτό σχολείο, το οποίο, παράλληλα με την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κτηρίων του, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει πλέον τη λειτουργία του με καινοτόμες δράσεις, οι οποίες ικανοποιούν πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Μιας εποχής στην οποία οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, επιβάλλοντας την εξοικείωση όλων μας με τις χρήσεις και τις λειτουργίες τους. Η συνεχής εξέλιξη και η καθιέρωση του διαδικτύου έχουν επηρεάσει σε εξίσου μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της παραδοσιακής τάξης και τη διδακτική πρακτική, καθιστώντας αναγκαία την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ο εκπαιδευτικός και το σχολείο, που για δεκαετίες αποτελούσαν την κύρια πηγή γνώσης, καλούνται τώρα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με στόχο να συνεισφέρουν στην εξέλιξη των παιδιών ως των μελλοντικών πλήρως καταρτισμένων πολιτών, οι οποίοι και οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας τις αλλαγές που συντελούνται με ταχύτατους ρυθμούς στον τεχνολογικό τομέα, επιδιώκουμε την ανάλογη προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Υλοποιώντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και συνεχίζοντας τις καλές πρακτικές της προηγούμενης διακυβέρνησης, κύριος στόχος μας είναι η μετάβαση στο σύγχρονο σχολείο. Ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής πρακτικής με σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό, βασισμένο στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και με νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και των μαθητριών, είναι ζητούμενο. Τα προγράμματα διαδραστικής μάθησης, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που παρουσιάζονται σήμερα εδώ συμβάλλουν καθοριστικά προς την πιο πάνω κατεύθυνση και καθιστούν την εκπαίδευση συναρπαστική και απόλυτα προσαρμοσμένη στις ικανότητες και τον ρυθμό μάθησης του κάθε παιδιού. Μέσα από τα προγράμματα αυτά, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, καινοτόμου υλικού και πρωτότυπων εργαλείων, το κάθε παιδί, έχοντας τη δυνατότητα της βιωματικής διερεύνησης, αποκτά ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία και στην οικοδόμηση της γνώσης, ενώ τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι σαφώς βελτιωμένα.

Σε αυτή τη διαδικασία, που απαιτεί την υιοθέτηση εργαλείων διαδραστικής μάθησης, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ως αναπόσπαστου μέρους της μάθησης, ο ρόλος των εκπαιδευτικών συνεχίζει να είναι ο πιο σημαντικός. Στον ψηφιακό κόσμο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να είναι καθοδηγητές, σύμβουλοι και συνοδοί στο ενδιαφέρον ταξίδι των παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα για εξερεύνηση, παρατήρηση και ανακάλυψη, μέσω της γνώσης και των συμπερασμάτων, καθώς και της αξιοποιήσης της ανεξάντλητης περιέργειάς τους.

Δεν θα επεκταθώ σε περεταίρω ανάλυση, αφού η παρουσίαση που ακολουθεί θα αναδείξει πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η διαδραστική μάθηση. Δεδομένης της σημαίνουσας λειτουργίας του Κέντρου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, τη δημιουργία του οποίου έθεσε ως προτεραιότητα το Υπουργείο,  θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Λουκά Πουρούλλη. Η παρότρυνση και η συνεισφορά του κ. Πουρούλλη, ως αποτέλεσμα της ευαισθησίας που τον διακρίνει και της αγάπης του για τον τόπο μας και σε συνέχεια της ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς του, υπήρξε καθοριστική για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου, που δικαίως και τιμητικά πήρε το όνομά του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η προσπάθεια αυτή να διασυνδεθεί με άλλες προσπάθειες που στοχεύουν στην πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών κατά τη διδασκαλία, όπως π.χ. αυτήν του Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους της Πολιτείας, τον κύριο Πουρούλλη, τόσο για τη διαχρονική προσφορά του στον τόπο μας όσο και για τη συγκεκριμένη προσφορά, η οποία, σε συνδυασμό με ποσά που αντλήθηκαν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατέστησαν δυνατή τη λειτουργία του Κέντρου.

Επιπρόσθετα,  ευχαριστώ τη σημερινή και την προηγούμενη Διεύθυνση και το προσωπικό του Παγκυπρίου Γυμνασίου, την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας αλλά και όσους και όσες εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας και να θέσουν στη διάθεση της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας το σημαντικό αυτό έργο.

Είμαι απολύτως βέβαιη ότι το πρότυπο αυτό σχολείο του τόπου μας, το οποίο κόσμησαν σπουδαίοι διδάσκαλοι, θα συνεχίσει το όραμα των ιδρυτών και των ευεργετών του, το οποίο δεν ήταν άλλο από την ανάδειξή του σε κέντρο γνώσης και προσφοράς στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν έχω αμφιβολία ότι όλοι εσείς, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, θα συμβάλετε για ακόμη μία φορά ενεργά.

(ΙΠ)