Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-12-2023 12:49

Δηλώσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κατά την έναρξη σειράς δενδροφυτεύσων στο πλαίσιο του έργου LIFE-AgrOassis, στην κοινότητα Τερσεφάνου

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε σήμερα σε δενδροφύτευση στην κοινότητα Τερσεφάνου. Η δενδροφύτευση αποτελεί την πρώτη σειράς δενδροφυτεύσεων βαθύρριζων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου LIFE AgrOassis το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δενδροφυτεύσεις εστιάζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε πορεία ερημοποίησης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την έναρξη της δενδροφύτευσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε τα εξής: «Σήμερα δεν ξεκινήσαμε μία συνηθισμένη δενδροφύτευση. Σήμερα ξεκινήσαμε την εφαρμογή μίας καινοτομίας που αναπτύσσεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη βαθύρριζων δενδρυλλίων προσαρμοσμένων στην ξηρασία ήδη από το φυτώριο. Πρόκειται για την καινοτομία του έργου LIFE-AgrOassis, στο πλαίσιο του οποίου ακαδημαϊκά ιδρύματα και συναρμόδια Τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, με τη στήριξη του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ενώνουν δυνάμεις μαζί με εθελοντές και εθελόντριες για να φυτέψουν τα βαθύρριζα αυτά δενδρύλλια.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν φυτοφράκτες σε υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές που κινδυνεύουν από ερημοποίηση και οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται δηλαδή για μία συλλογική προσπάθεια που στοχεύει στο να επιφέρει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα αλλά και συγκεκριμένες καλές πρακτικές που συμβάλλουν στην προσαρμογή μας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με έναν τριπλό στόχο. Να φυτευτούν 11.000 βαθύρριζα δέντρα και θάμνοι έως το 2026, να αναγεννήσουμε την υποβαθμισμένη γεωργική γη μας κάνοντας τα αγροοικοσυστήματα της Κύπρου πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, και τρίτο, να εμπλέξουμε τους πολίτες σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία της δενδροφύτευσης μέσω της οποίας κατανοούμε εμπράκτως τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα δέντρα στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στη διασφάλιση ενός υγιούς και ενός αειφόρου μέλλοντος.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και εθελόντριες που συνενώνουν σήμερα δυνάμεις μαζί μας, στην εταιρεία Βάσσος Ηλιάδης Λτδ, την Αστυνομία Κύπρου, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου, τον οργανισμό «Δικαίωμα Ελπίδας για Άτομα με Αναπηρίες», το Ίδρυμα Χαράλαμπου και Έλενας Παττίχη, αλλά και άλλα οργανωμένα σύνολα που θα συμμετάσχουν στις επόμενες δενδροφυτεύσεις. Την ίδια στιγμή οφείλω να συγχαρώ τους 14 εταίρους του έργου LIFE AgrOassis για αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια».