Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη συνεδρίαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία προσδίδει ύψιστη σημασία στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, μια περιοχή που συγκαταλέγεται στους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία και την επιδίωξή μας να έχουμε λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή, από τα οποία επηρεαζόμαστε άμεσα ή έμμεσα, η διπλωματική παρουσία της Κύπρου στο Καζακστάν είναι σημαντική. Ως εκ τούτου, δεδομένης της επανόδου της κυπριακής οικονομίας, πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν την ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στην Κεντρική Ασία.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την ίδρυση Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία του Καζακστάν, η οποία θεωρείται ύψιστης σημασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε το πρωί σύσκεψης για αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Υπουργός Εργασίας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας, αφού έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και διαπιστώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατάσταση, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά και αποφασίστηκε η λήψη επιπρόσθετων μέτρων και ενεργειών, ούτως ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η καλή εικόνα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, διαπιστώθηκε ότι η έγκαιρη υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ληφθεί συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα λήφθηκαν και εφαρμόστηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα αποτελεσματικά μέτρα:
- Εκπόνηση Νομοσχεδίου για την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
- Υπερδιπλασιασμός των εξεταστών αιτήσεων ασύλου από 31 σε 82, με αποτέλεσμα οι εκκρεμούσες αιτήσεις από 30.188 τον Μάρτιο 2023 να μειωθούν σε 26.875 μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
- Μείωση της περιόδου εξέτασης των αιτήσεων σε 1 μέχρι 3 μήνες το μέγιστο.
- Ενίσχυση του Γραφείου Επιστροφών με επιπρόσθετο προσωπικό.
- Ενίσχυση του αριθμού μετεγκαταστάσεων και εξασφάλιση χρονικής επέκτασης του προγράμματος.
- Τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα των Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων και προώθησή τους στη Βουλή, ώστε πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν νομικό καθεστώς που προβλέπεται από τον περί Προσφύγων Νόμο να έχουν υποχρέωση για περίοδο πέντε ετών νόμιμης και συνεχούς διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για ΕΕΕ.
- Τοποθέτηση Λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου σε μόνιμη βάση και πραγματοποίηση αριθμού συνεντεύ ξεων καθημερινά, βάσει προγράμματος που συμφωνείται με τη Διεύθυνση, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών.
- Διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σε χώρες προέλευσης όπως η Νιγηρία, το Καμερούν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κόγκο. Η ενημερωτική εκστρατεία έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση του αριθμού αφίξεων από τις χώρες αυτές – 79 αφίξεις τον Νοέμβριο 2023 σε σχέση με 595 αφίξεις τον αντίστοιχο μήνα του 2022 .
- Αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης αιτητών ασύλου από 1 σε 9 μήνες.
- Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της περίφραξης στο ΚΕΠΥ Πουρνάρα για καλύτερο έλεγχο των ατόμων που διαμένουν εκεί και μεγαλύτερη ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
- Ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Μηχανογραφημένου Συστήματος της Υπηρεσίας Ασύλου με το Μηχανογραφημένο Σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.
- Εντατικοποίηση επιχειρήσεων της Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, για ελέγχους αδήλωτης εργασίας.
- Ενίσχυση, με τρία επιπλέον σκάφη, της Λιμενικής Αστυνομίας για φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
- Επίσπευση των διαδικασιών αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο Πουρνάρα και έχουν συγγενείς στην Κύπρο.
- Εκτέλεση και εφαρμογή του διατάγματος της Έπαρχου Πάφου, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2021, για απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος «Άγιος Νικόλαος» στην κοινότητα Χλώρακας, δυνάμει του άρθρου 15 του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2023.
- Διπλασιασμός των κοινών πτήσεων, σε σχέση με αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αναγκαστικής επιστροφής του FRONTEX στις οποίες συμμετέχει η Αστυνομία Κύπρου.
- Αύξηση κατά 200% του ρυθμού απελάσεων από τον χώρο κράτησης στη Μενόγεια.
- Αύξηση εντοπισμών και συλλήψεων διακινητών παράτυπων μεταναστών.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου με ουσιαστική αύξηση προσωπικού.
- Στοχευμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας Κύπρου ανά το Παγκύπριο.
Τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί απέδωσαν, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις ασύλου για τους μήνες Μάρτιο με Νοέμβριο του 2023 να ανέρχονται σε 9.091, σε σχέση με 17.065 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι επιστροφές για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2023 ανέρχονται σε 9.324, σε σύγκριση με 5.166 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80% στις επιστροφές. Τον μήνα Νοέμβριο έγιναν 930 επιστροφές/απελάσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Αν ακόμα προσθέσουμε και τις μετεγκαταστάσεις 1.716 ατόμων, τότε ο συνολικός αριθμός επιστροφών ανέρχεται σε 11.040 άτομα και, για πρώτη φορά στην ιστορία μεταναστευτικού στην Κύπρο, έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από όσοι έχουν έρθει την αντίστοιχη περίοδο.
Πέραν των μέτρων που ήδη έχουν υλοποιηθεί, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν και επιπρόσθετα μέτρα και ενέργειες που μπορούν να ληφθούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως:
- Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη, να προωθήσει περαιτέρω τη συζήτηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της ανάγκης επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας, και ειδικότερα κάποιων περιοχών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί από διεθνείς οργανισμούς ως ασφαλείς.
- Να προωθηθεί η αυστηροποίηση και ο διπλασιασμός των προβλεπόμενων ποινών που αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με διακίνηση παράτυπων μεταναστών.
- Να γίνουν παραστάσεις στην Interpol όπως ενισχυθεί η συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές και ανταλλαγή πληροφοριών.
- Σύσταση ειδικού κλιμακίου καταπολέμησης κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών στην Αστυνομία Κύπρου.
- Καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας προς διασφάλιση ότι τα επιδόματα πράγματι αξιοποιούνται για κάλυψη αναγκών διαβίωσης.
- Επίσπευση διαδικασιών του Κανονισμού του Δουβλίνου για επανένωση οικογενειών που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών παραμένει στους άξονες προτεραιότητας της διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και στο επίκεντρο των πολιτικών που προωθούνται από τα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».
(ΡΜ/ΝΓ/ΕΑθ)