Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-01-2024 19:00

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2024, στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η επίσημη τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη νέα Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου να παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Πέτρο Ξενοφώντος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο τέως Υπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θέματα τα οποία συνάντησε στη δεκάμηνη παραμονή του στο Υπουργείο. Αναφέρθηκε στο χαλλούμι και τη σημασία του να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού καθώς αποτελεί μοναδική ασπίδα προστασίας του εθνικού μας προϊόντος. Αναφέρθηκε, επίσης, στον Ακάμα, στα μέτρα στήριξης των κοινοτήτων, τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και τέλος στην αγροτική πολιτική με την οποία έχουν τροχοδρομηθεί ενέργειες για να δοθούν κίνητρα στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και γενικά στην ύπαιθρο.

Ο κ. Ξενοφώντος ευχαρίστησε τους δύο Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου, τους Διευθυντές των Τμημάτων του Υπουργείου και όλο το προσωπικό των Τμημάτων για την προθυμία και την επαγγελματικότητα τους καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ευκαιρία να υπηρετήσει τον τόπο του από το αξίωμα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η νέα Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή και την εμπιστοσύνη καθώς και τον τέως Υπουργό για την αγαστή και εξαιρετική συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα υπό την ιδιότητά της ως Επίτροπος Περιβάλλοντος. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της προς την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη για τη συνεχή υποστήριξη στις κοινές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος. 

Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ και στις προοπτικές που μπορεί να αποκτήσει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των καινοτομιών. Παράλληλα, τόνισε ότι το χαλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, η προστασία και η αειφόρος διαχείριση του Ακάμα, η σωστή διαχείριση των αποβλήτων, η ευημερία των ζώων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, την αειφόρο διαχείριση των δασών και της βιοποικιλότητας, την πρόληψη των πυρκαγιών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την άμβλυνση των επιπτώσεών της, αποτελούν τομείς για τους οποίους θα εργαστεί άοκνα και με αφοσίωση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η δρ Παναγιώτου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι πολύτιμες γνώσεις και η εμπειρία των στελεχών του Υπουργείου και των Τμημάτων θα αποτελέσουν τα εχέγγυα για μια αγαστή και παραγωγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, που θα διασφαλίζει την υλοποίηση των στόχων και του προγράμματος διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου εξέφρασε τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες του προς τον απελθόντα Υπουργό για τη «σύντομη, αλλά παραγωγική θητεία» του, κάνοντας λόγο για τη σεμνότητα, την εργατικότητα, την αξιοπρέπεια, την εμπιστοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κ. Ξενοφώντος στον χειρισμό δύσκολων θεμάτων.

Στη συνέχεια, καλωσόρισε τη νέα Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, επισημαίνοντας ότι η δρ Παναγιώτου με την έλευσή της στο Υπουργείο έχει δημιουργήσει ένα νέο δεδομένο. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε μια γυναίκα ως Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αυτό από μόνο του δημιουργεί πολλές προσδοκίες», υπέδειξε.

Απευθυνόμενος προς την δρα Παναγιώτου, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι «εμείς θα σταθούμε δίπλα σας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια στον δύσκολο ρόλο και αποστολή που έχουμε, γιατί το Υπουργείο, με τα 10 Τμήματα που διαθέτει, έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων και οι αποφάσεις μας επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη». «Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη», ανέφερε καταληκτικά.

(ΜΓ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα