30-01-2024 20:42
Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην εκδήλωση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών και την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, για να απευθύνω χαιρετισμό, εκ μέρους της Κυβέρνησης, στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων.
Επιτρέψτε μου, πριν από οποιαδήποτε άλλη αναφορά, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση και τα μέλη του Συμβουλίου της Σχολής, για το σύνολο του έργου που επιτελούν, αφού, πέραν της λειτουργίας της Σχολής ως φυτώριου θεολογικής παιδείας στον τόπο μας, με την πολυσήμαντη δράση που αναπτύσσουν, προάγουν και αναδεικνύουν την πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας.
Στο πιο πάνω πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση, με τους εξαίρετους ύμνους που προηγήθηκαν από τον Βυζαντινό Χορό της Σχολής αλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που θα ακολουθήσει από τον Καθηγητή και ακαδημαϊκό συνεργάτη της Σχολής Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, με θέμα τη σημασία της παιδείας στους Τρεις Ιεράρχες.
Αναμφίβολα, η καθιέρωση του συνεορτασμού της Ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων με τους τρεις Μεγάλους αυτούς Πατέρες της Εκκλησίας μας, αναδεικνύει τη στενά συνυφασμένη πορεία του βίου και του έργου τους με την προαγωγή των γραμμάτων και της παιδείας. Οι Τρεις Ιεράρχες, εμπνευσμένοι διδάσκαλοι, κήρυκες της αγάπης, ιεραπόστολοι και στοργικοί ποιμένες του λαού, επιδίωξαν και πέτυχαν τον συγκερασμό της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και φιλοσοφίας με τη χριστιανική πίστη. Το εντυπωσιακού μεγέθους σε έκταση και ποιότητας έργο τους, συνδέει με αρμονία τον αρχαίο με τον χριστιανικό κόσμο, συνθέτοντας έτσι τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό.
Υπηρετώντας τόσο διά των λόγων όσο και διά των έργων τους το ουσιαστικό νόημα της παιδείας, που για τους ίδιους ήταν η διάπλαση και διαμόρφωση ολοκληρωμένων χαρακτήρων, πέτυχαν τη σύζευξη πνευματικής καλλιέργειας και κοινωνικής δράσης, καθιστώντας τη διδασκαλία τους διαχρονική και οικουμενική. Για τους Τρεις Ιεράρχες η παιδεία είναι αρετή και πρέπει να εκπληρώνει τον υπέρτατο σκοπό της για την επιμέλεια και μόρφωση του ανθρώπου, την απόκτηση και ωφέλιμη μετάδοση της γνώσης από όπου και αν αυτή πηγάζει, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, καθώς και την προσωπική και κοινωνική καταξίωση.
Είναι πολλά αυτά που μπορούν να αναφερθούν για τον βίο και την ανεκτίμητη προσφορά των Τριών Ιεραρχών, ως Οικουμενικών Διδασκάλων. Ωστόσο, θα περιοριστώ στη συνοπτική αυτή αναφορά, αφού, μέσα από την ομιλία του Καθηγητή Νικολακόπουλου θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί της πορείας που ακολούθησαν και η οποία τους καθιέρωσε ως φάρους και φορείς της διανόησης, των γραμμάτων, της παιδείας και του πολιτισμού.
Αυτό όμως που θέλω να υπογραμμίσω πριν κλείσω τον σύντομο χαιρετισμό μου, είναι ότι το έργο και η διδασκαλία των Τριών Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους μας, στην προσπάθεια για υλοποίηση του οράματος για ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας του τόπου μας και για ένα πιο ανθρωποκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων και πολλαπλών προκλήσεων, θέλουμε να ενισχύσουμε τις εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς μας στην καθημερινή, απαιτητική τους προσπάθεια να υπηρετήσουν, όπως τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία, την παιδεία του τόπου μας. Να μορφώσουν, να καθοδηγήσουν και να φωτίσουν τον δρόμο των παιδιών μας. Κατ’ επέκταση, θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, όχι μόνο τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά και όλα τα ψυχικά εφόδια που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα συναντήσουν και να χαράξουν τη δική τους πορεία, προς όφελος του εαυτού τους, της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να μετουσιώσουν σε πράξη την αγάπη για τον συνάνθρωπο και τη διά βίου ανάπτυξη, όπως ακριβώς δίδαξαν διά του βίου και του έργου τους οι Τρεις Ιεράρχες.
Θέλουμε μια παιδεία που θα συνεχίσει να διαπλάθει εγγράμματους και ολοκληρωμένους πολίτες, που θα αγωνίζονται για τη διατήρηση της ταυτότητας, της γλώσσας, των αρχών και αξιών του λαού μας, και των αξιών της αγάπης και της αλληλεγγύης. Μια παιδεία μαθητοκεντρική, που, όπως ανέφερα και στον πρωινό εόρτιο/επιμνημόσυνο λόγο μου, θα αναδεικνύει την αξία των προσωπικών ικανοτήτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Μια παιδεία που θα μας οδηγήσει σε μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο.
(ΕΑθ/ΝΓ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα