Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-02-2024 15:05

Συνάντηση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων. Μετά το πέρας της συνάντησης η κα Υπουργός και ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου κ. Κυριάκος Καϊλάς προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η δρ Παναγιώτου στις δηλώσεις της ανέφερε: «Χθες παρέλαβα στάχια οργής, σήμερα παραδίδω στις αγροτικές οργανώσεις μια ελιά της Κύπρου μας, την ελιά της ελπίδας, της ειρήνης και της αφθονίας. Όπως η ελιά της Κύπρου μας μεγαλώνει και αναπτύσσεται και στις πιο άγονες περιοχές, έτσι να ριζώσει και ο διάλογος που έχουμε ξεκινήσει για το καλό του πρωτογενούς τομέα. Με αυτό ως κοινό στόχο συζητήσαμε μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις πώς θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ο οποίος προφανώς δεν ξεκινά σήμερα. Έχει ξεκινήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστουδουλίδη, καθορίζοντας προτεραιότητες στη βάση και του προγράμματος διακυβέρνησης. Συνεχίζουμε αυτόν τον διάλογο στη βάση δεκατεσσάρων σημείων που έχουμε συζητήσει στη συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις, με βασικό στόχο να πετύχουμε αυτό που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, δηλαδή την αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας. Ως εκ τούτου, προκειμένου να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε ενώπιόν μας, οι συναντήσεις μας θα γίνονται κάθε εβδομάδα ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε περιεχόμενο σε αυτά τα δεκατέσσερα σημεία και, κυρίως, να βρούμε τις λύσεις που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα».

Από την πλευρά του ο κ. Καΐλάς δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Υπουργό που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα. Το αίτημα ουσιαστικά είναι ένας στόχος, αυτός της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι, μηδενός εξαιρουμένου, μέχρι και οι αλιείς. Η οικογένεια των αγροτών είναι μια και αφορά 70 περίπου κλάδους. Όλοι θα έχουν ρόλο και λόγο να διαδραματίσουν σε αυτές τις συναντήσεις για να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο τα προβλήματά τους, ούτως ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επίλυσής τους.

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε την κα Υπουργό θετικότατη. Άκουσε με μεγάλη προσοχή, κατέγραψε τα προβλήματα και θα δώσει συνέχεια, και μάλιστα σε εβδομαδιαίο επίπεδο, για ταχεία επίλυση των προβλημάτων. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία ζούμε καθημερινά και τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω της νέας τάξης πραγμάτων. Η κα Υπουργός τα έχει κατανοήσει. Όλοι οι λειτουργοί θα εγκύψουν σε αυτά και θα δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ούτως ώστε ο Κύπριος αγρότης να παραμείνει στον τόπο που γεννήθηκε, στον τόπο που καλλιεργεί, και να συνεχίσει να προσφέρει στον κόσμο όλα αυτά τα αγαθά, τα οποία είναι το πρώτο και μεγαλύτερο μέλημά μας, να θρέψουμε τον κόσμο, τους συμπολίτες μας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να έχει και ο Κύπριος αγρότης ένα υποφερτό εισόδημα. Δεν θα γίνει εκατομμυριούχος, αλλά από την άλλη να μην ζημιώνεται καθημερινά. Η συμβολή της κας Υπουργού θα είναι ό,τι καλύτερο για μας, και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό – μπορώ να το πω από τώρα – βάσει της προσέγγισής της».

Στη συνέχεια, η δρ Παναγιώτου, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου, απαρίθμησε τα δεκατέσσερα σημεία τα οποία θα αποτελέσουν το αντικείμενο του διαλόγου με τις αγροτικές οργανώσεις: «Το πρώτο αφορά το βασικό ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επερχόμενου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα. Το δεύτερο είναι η συζήτηση για το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, κάτι που μου είχαν θέσει οι αγρότες και στην πρώτη συνάντηση που είχα μαζί τους, όταν τους επισκέφθηκα για να δω επί τόπου τις ζημιές που σημειώθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Ξυλοφάγου. Θα συζητηθούν, επίσης, τα περιβαλλοντικά μέτρα, για να επαναξιολογηθούν κάποια από αυτά και, ει δυνατόν, η απορρόφηση ή η ενίσχυση να είναι στο 100%. Το μεγάλο ζήτημα που θα συζητηθεί αφορά τη ρευστότητα του πρωτογενούς τομέα, διότι δεν είναι μόνο τα κονδύλια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το πώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας τους ενισχύει. Τα επόμενα αφορούν στο να μπουν πιο έντονα στη συζήτηση ζητήματα σχετικά με την αλιεία, θέματα φορολόγησης, καθώς και θέματα χρηματοδότησης της εφαρμοσμένης έρευνας, που είναι κάτι το οποίο θέλουμε και εμείς γιατί, προφανώς, θέλουμε να εντάξουμε την τεχνολογία και την καινοτομία για να μπορέσουμε να βρούμε τις επιθυμητές λύσεις. Τα επόμενα σημεία αφορούν πολεοδομικές διευκολύνσεις, την προώθηση των ΑΠΕ που είναι, φυσικά, και κοινός μας στόχος με τη διασφάλιση της διπλής χρήσης της γης. Επίσης, θα συζητηθούν η αύξηση της παραγωγικότητας των αιγοπροβάτων, η αναθεώρηση της πολιτικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και η αναθεώρηση πολιτικών που αφορούν ειδικότερα στις χώρες της Μεσογείου, που πλήττονται πιο έντονα από την κλιματική κρίση. Ένα ακόμα σημείο είναι η εμπλοκή στη συμβουλευτική για τα ζητήματα της γεωργίας λειτουργών που ασχολούνται με περιβάλλον, και, τέλος, η χρήση της αγροτικής γης».

Σε ερώτηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαλόγου η δρ Παναγιώτου ανέφερε ότι ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. «Μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει το κείμενο το οποίο θα καταθέσουμε από κοινού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που εξαγγέλθηκε για επικαιροποίηση της στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα». Πρόσθεσε ότι σήμερα καταγράφηκαν τα σημεία που θα αποτελέσουν το αντικείμενο του διαλόγου και ότι έχουν δοθεί οδηγίες στους λειτουργούς του Υπουργείου να ξεκινήσουν ήδη να εργάζονται σε αυτά.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα ζητηθεί κάποια εξαίρεση για την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κα Υπουργός ανέφερε: «Κάποια από τα ζητήματα που έχουν τεθεί μπορούν να συζητηθούν σε επίπεδο Βρυξελλών, ενώ κάποια άλλα είναι καθαρά τοπικά. Από αυτά που μπορούν να συζητηθούν σε επίπεδο Βρυξελλών, ορισμένα είναι κοινά με άλλες μεσογειακές χώρες και μπαίνουν στο τραπέζι. Φέτος έχουμε την προεδρία των MED9, οπόταν μπορούμε μαζί με τους ομολόγους μου να βρούμε κοινές παραμέτρους και να καταθέσουμε εισηγήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία του Ευρωπαίου αγρότη στο σύνολό του».

(ΕΝ/ΝΓιαν/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα