Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2018 19:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας

Με μεγάλη ευχαρίστηση παρευρίσκομαι, γι’ ακόμα μια χρονιά, στη Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, έχοντας έτσι την ευκαιρία να σας συγχαρώ κι από κοντά για τη δουλειά και τις συνεχείς σας προσπάθειες, για το καλό και την πρόοδο της επαρχίας σας. Ταυτόχρονα, είμαι έτοιμος να ακούσω τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας για τα διάφορα θέματα που σας αφορούν.

Η Λάρνακα θεωρώ, και είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι συμφωνείτε μαζί μου, γύρισε σελίδα τα τελευταία χρόνια. Παρά τα όποια προβλήματα και προκλήσεις δημιούργησε η κρίση που κορυφώθηκε τον Μάρτη του 2013, οι πρωτοβουλίες και το πείσμα του εμποροβιομηχανικού κόσμου της επαρχίας σας, επιτρέπουν σήμερα στη Λάρνακα αποδεδειγμένα να αναπτύσσεται, να εκσυγχρονίζεται και να προχωρά μπροστά.

Αναφέρω ενδεικτικά τις 20 και πλέον νέες τουριστικές μονάδες που άνοιξαν τις πόρτες τους την τελευταία τετραετία – εκκρεμούν, αντιλαμβάνομαι, ακόμα 10 περίπου αιτήσεις – καθώς και την πλειάδα των έργων υποδομής και εμπλουτισμού που δρομολογήκαν ή είναι υπό κατασκευή, στην πόλη και περιφέρεια Λάρνακας. Ανάμεσά τους, οι νέοι κυματοθραύστες, ο νέος ύφαλος, ο νέος δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας και, φυσικά, η ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού-Μαρίνας, για την οποία οι εξελίξεις είναι θετικές.

Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό και με το αξιόλογο έργο που επιτελείται από τις Τοπικές Αρχές και την Περιφερειακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, αναβαθμίζουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν της επαρχίας. Η έμπρακτη, δε, στήριξη και ο συντονισμός από Κράτος και ΚΟΤ, μας έφεραν στο σημείο οι αφίξεις περιηγητών στη Λάρνακα να έχουν διπλασιαστεί κατά την πενταετία 2013-2017, από 220 χιλιάδες το 2013 σε 440 χιλιάδες το 2017.

Με στόχο, ακριβώς, να ενισχύσουμε τη νέα αυτή αναπτυξιακή πορεία της Λάρνακας, η Κυβέρνηση δρομολόγησε το 2014, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό της μέτωπο στην περιοχή Βασιλικού.

Αφού, λοιπόν, έχουν απομακρυνθεί ήδη τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών και ολοκληρώθηκε η αποξήλωση τόσο των δεξαμενών υγρών καυσίμων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών όσο και της μεγαλύτερης ιδιωτικής δεξαμενής, Κράτος και εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου υπογράψαμε, εντός του 2018, Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης. Σε αυτό καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και ασφάλτου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Επιπλέον, αναλύονται οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, με την Κυβέρνηση, για παράδειγμα, να εργάζεται εντατικά, σε συνεργασία με τις εταιρείες, για να υλοποιήσει τις υποδομές κοινής ωφελείας που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της Ενεργειακής και Βιομηχανικής περιοχής Βασιλικού.

Στη βάση των προνοιών του Μνημονίου, έχουν ολοκληρωθεί, επίσης, οι διαδικασίες αδειοδότησης των εταιρειών πετρελαιοειδών που υπέβαλαν αιτήσεις για κατασκευή νέων ιδιόκτητων τερματικών υγρών καυσίμων στο Βασιλικό. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες Petrolina Public Holdings Ltd και Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Ltd έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, τρεις από τις τέσσερις εταιρείες υγραερίου που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα έχουν συμφωνήσει για τη σύσταση κοινοπραξίας που θα ανεγείρει κοινή εγκατάσταση εισαγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου. Να σας ενημερώσω εδώ ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε έγκριση της σύστασης της κοινοπραξίας, ενώ οι εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει με τον σχεδιασμό τους, υποβάλλοντας την περιβαλλοντική μελέτη και τη μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας «Seveso» στα αρμόδια τμήματα για αξιολόγηση.

Ομοίως, η τέταρτη εταιρεία υγραερίου προχωρά με τον σχεδιασμό της ιδιόκτητης εγκατάστασής της, καθώς και με την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στα αρμόδια Τμήματα.

Εν πάση περιπτώσει, η πολιτική της Κυβέρνησης για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού, εντός καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, συντονίζεται και εφαρμόζεται πλέον από αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Η δε πρόοδος των εργασιών παρακολουθείται αντίστοιχα από Καθοδηγητική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών.

Σήμερα, πρέπει να πω, με το θέμα ασχολήθηκε και το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναδέλφους μου Υπουργούς τόσο για την πρόοδο στις διαδικασίες και τις εργασίες της μετακίνησης, όσο και για τα ζητήματα που θεωρούμε ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Κυρίες και Κύριοι,

Ευκαιρίας δοθείσης, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου αναφερόμενος ακροθιγώς και στα μέτρα που λαμβάνουμε για να αυξήσουμε τις ενεργειακές επιλογές επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τούτο, άλλωστε, αποτελεί διαχρονικά και δικό σας αίτημα, αφού ο ηλεκτρισμός συμπεριλαμβάνεται στα σημαντικά λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και των βιομηχανικών και ξενοδοχειακών μονάδων του τόπου μας.

Μεταξύ άλλων, σημειώνω ότι προωθούμε, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και την εισαγωγή φυσικού αερίου για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, η ΡΑΕΚ έχει ήδη αδειοδοτήσει τρεις νέους προμηθευτές ηλεκτρισμού, ενώ αναμένεται να αδειοδοτηθεί και τέταρτος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ προμηθευτών θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη εναλλακτικών, πιο εξατομικευμένων διατιμήσεων ηλεκτρισμού, οι οποίες θα ανταποκρίνονται καλύτερα στο προφίλ κατανάλωσης της κάθε επιχείρησης.

Από την πλευρά του το Υπουργείο μας, για να διευκολύνουμε τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, προχώρησε με συγκεκριμένα μέτρα. Ανάμεσα σ’ άλλα, παρείχαμε την εξουσία στη ΡΑΕΚ, μέσω κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης, να αποφασίζει για μεταβατικές ρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Επιπρόσθετα, εξαγγείλαμε Σχέδιο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο επιτρέπει σε επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος από 10 κιλοβάτ μέχρι 10 μεγαβάτ, με τη μέθοδο του συμψηφισμού λογαριασμών γνωστής ως «net-billing». Η συνολική διαθέσιμη δυναμικότητα είναι 40 μεγαβάτ και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Οκτωβρίου 2018.

Σημειώνω εδώ ότι πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Ενέργειας θα θέσει, επίσης, σε λειτουργία Σχέδιο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται ενεργειακοί έλεγχοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου μας τόσο για το μητρώο εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, οι οποίες δύναται να συνδράμουν σημαντικά στον εντοπισμό κατάλληλων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και για τους τρόπους υλοποίησης και χρηματοδότησης αυτών των μέτρων.

Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Λάρνακας,

Η επαρχία σας αλλάζει προς το καλύτερο και κυρίως υπεύθυνοι γι’ αυτό είστε εσείς, ο εμπορικός, βιομηχανικός και τουριστικός κόσμος της Λάρνακας. Χωρίς εσάς, χωρίς τη δική σας δουλειά και τις δικές σας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης ή προόδου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα κλείνοντας να σας ευχαριστήσω θερμά για το έργο που επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΓΑ/ΕΙ)