Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2018 11:58

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για θέματα ενέργειας

Για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου χθες σχετικά με το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού για την εισαγωγή φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και το νέο σχέδιο για θερμομόνωση μίλησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων.

«Ερώτηση: Τι αποφάσεις λήφθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Απάντηση: Και οι τρεις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες έχουν τη σημασία τους. Η πρώτη σχετίζεται με την προσπάθεια διεύρυνσης των ερευνητικών δραστηριοτήτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ – αναφέρομαι βεβαίως στο τεμάχιο 7 – και οι άλλες σχετίζονται με την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού για την εισαγωγή φυσικού αερίου και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η απόφαση που λήφθηκε για το οικόπεδο 7 ήταν για γεωλογικούς λόγους που αφορούν την ανακάλυψη του κοιτάσματος Καλυψώ, το οποίο συνεχίζει να αξιολογείται. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μας ώθησαν να ενεργοποιήσουμε αυτή την πρόνοια του νόμου – το άρθρο 5.6, το οποίο μας επιτρέπει γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους να καλέσουμε τους αδειούχους των γειτονικών περιοχών του τεμαχίου 7 να καταθέσουν τις αιτήσεις τους αν ενδιαφέρονται.

Ερώτηση: Γιατί να θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία;

Απάντηση: Ακριβώς για κάποιους από τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Υπάρχουν όμως πολύ συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι. Κάποιες από αυτές τις εταιρίες έχουν ήδη ενδιαφερθεί και μας έχουν εξηγήσει γιατί και πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι η πιο αρμόζουσα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ και κάποιο καιρό πήραμε το χρόνο μας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία να εξετάσουμε ποιοί είναι οι πιο ορθοί τρόποι να γίνει αυτό το πράγμα και καταλήξαμε σ’ αυτή την εισήγηση.

Η μόνη διαφορά που έχει αυτή η διαδικασία από τον τρίτο γύρο είναι ο χρόνος που θα δώσουμε για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, που θα είναι μόνο ένας μήνας και όχι έξι μήνες, μπορεί και περισσότερο στον τρίτογύρο και θα καλέσουμε μόνο τους αδειούχους των γειτονικών τεμαχίων. Όλα τα υπόλοιπα είναι τα ίδια. Θα τους δοθεί ένα καθοδηγητικό σημείωμα βάσει του οποίου θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, όσοι ενδιαφερθούν. Θα τους δοθεί ένα πρότυπο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού. Θα γίνει αξιολόγηση των αιτήσεών τους από τη συμβουλευτική επιτροπή, όπως προνοεί ο νόμος, και ακολούθως θα γίνει διαπραγμάτευση. Είναι δηλαδή ένας «μίνι γύρος» που θα διαρκέσει πιο λίγο απ’ ότι έγινε στον τρίτο γύρο.

Ερώτηση: Πότε είναι η επόμενη γεώτρηση της EXXON MOBIL;

Απάντηση: Δεν έχουμε ημερομηνία αλλά είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Όσο πλησιάζει ο καιρός, τόσο πιο ακριβείς ημερομηνίες θα έχουμε. Είμαστε όμως στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Ερώτηση: Η διεκδίκηση του Ισραήλ για το οικόπεδο Αφροδίτη είναι σε εκκρεμότητα;

Απάντηση: Γίνονται συζητήσεις μέσα σε ένα θεσμοθετημένο διάλογο. Κάτι νεότερο όμως δεν υπάρχει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας των θέσεών μας, δεν έχουμε ακόμα αρχίσει το διάλογο με την κοινοπραξία.

Ερώτηση: Γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ;

Απάντηση: Αν είχαμε επιλέξει να προχωρήσουμε σε μια από τις προηγούμενες διαδικασίες για έλευση φυσικού αερίου, θα πληρώναμε πιο ακριβό ρεύμα. Ένα ακριβώς από τα κριτήρια που έχουμε θέσει πέραν της υποχρέωσής μας να εισαγάγουμε πιο καθαρό καύσιμο από μαζούτ έχει να κάνει και με την προσπάθειά μας αυτό να επιφέρει και μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού. Τις προηγούμενες τρείς φορές που έγινε η διαδικασία πρέπει να σας πω ότι κάθε φορά που προσμετρούσαμε τι θα επιφέρει στην τιμή του ηλεκτρισμού, διαπιστώναμε ότι θα ανέβαινε. Ήταν μια διαδικασία που έτρεχε για συνολική λύση, δηλαδή ταυτόχρονα τόσο για υποδομές όσο και για φυσικό αέριο.

Αυτή τη φορά η διαφορά είναι ότι τρέχουμε τη διαδικασία για υποδομές ξεχωριστά και είναι και χρηματοδοτημένη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά περίπου 40% του κόστους. Ελπίζουμε λοιπόν ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε έναν από τους πιο σοβαρούς στόχους, που είναι και το να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού. Αν δηλαδή θέλαμε να φέρουμε φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή, αυτό θα ήταν το πιο εύκολο. Το δύσκολο είναι να έρθει σε μια τιμή που να είναι συμφέρουσα. Το λέω αυτό διότι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι το γεγονός ότι οι ποσότητες που ζητάμε είναι μικρές. Κατ’ επέκταση, το κόστος των υποδομών είναι δυσανάλογα μεγάλο για κάθε μονάδα φυσικού αερίου που θέλουμε να εισάγουμε. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το πρόβλημα διότι θα βγούμε πρώτα για υποδομές και θα ακολουθήσει η διαδικασία προσφορών για την προμήθεια του φυσικού αερίου. Όσον αφορά στις υποδομές, ο διαγωνισμός θα μείνει ανοιχτός μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2019. Από εκεί και πέρα θα προκηρυχθεί και η διαδικασία για το φυσικό αέριο, η οποία ενδεχομένως να είναι και πιο περίπλοκη, επειδή αυτού του είδους διαδικασίες είναι πιο περίπλοκες. Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη φορά επιτυχώς το συντομότερο δυνατό.

Ερώτηση: Για το νέο σχέδιο για θερμομόνωση πότε θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες;

Απάντηση: Λίγο πολύ είναι αυτό που έχει ανακοινωθεί. Είναι μέρος της προσπάθειας για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Θα δώσουμε μια χορηγία περίπου 25% των επιλέξιμων δαπανών ή μέχρι και €1250 για κάθε κατοικία που προχωρεί σε θερμομόνωση. Ξέρω ότι πολύς κόσμος περιμένει αυτό το σχέδιο και θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Θα προκηρυχθεί τη Δευτέρα και θα μείνει ανοιχτό μέχρι να εξαντληθούν τα τρία εκατομμύρια που έχουμε βάλει ως προϋπολογισμός. Είναι μια προσπάθεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης για να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωση ρεύματος. Νομίζω είχε βγει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να αναφέρω την προσπάθειά μας να αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα ήθελα επίσης ν’ αναφερθώ το πρόγραμμα “net metering” που είναι ανοιχτό από το 2013 και επιτρέπει στα σπίτια να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Το 2013 είδαμε μια μεγάλη υιοθέτηση από τον κόσμο, ενδεχομένως επειδή τότε οι τιμές του πετρελαίου ήταν πολύ ψηλές, γύρω στα $120, κατ’ επέκταση και η τιμή του ρεύματος. Είχαμε δει μια ύφεση στην υιοθέτηση αυτού του προγράμματος όσο έπεφτε η τιμή του ηλεκτρισμού. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει ξανά, θα ήθελα να προτρέψω τον κόσμο να το εξετάσει με τους μελετητές διότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν μερικές εβδομάδες αφαίρεσε το antidumping εναντίων κινέζικων προϊόντων για φωτοβολταϊκά. Επομένως μπορεί να δούμε την τιμή των φωτοβολταϊκών να μειωθεί και άλλο.

Θα ήθελα να προτρέψω τον κόσμο να δει αυτό το πρόγραμμα. Για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προσφέρουμε και 50% χρηματοδότηση. Ενδεχομένως όμως η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης στο σπίτι να είναι τρία με πέντε χρόνια ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης που έχει η κάθε οικία. Έχουμε δει περιπτώσεις που ο λογαριασμός μειώνεται κατά 80%. Επομένως, μετά από πέντε χρόνια που θα πληρωθεί αυτή η επένδυση ο λογαριασμός του ρεύματος σχεδόν εκμηδενίζεται. Τώρα λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαιρεί τα μέτρα που είχε πάρει εναντίων του dumping που θεωρούσε ότι έκαναν οι Κινέζοι για τα συστήματα αυτά, ενδεχομένως η τιμές να είναι πιο ελκυστικές και σε συνδυασμό και με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μπορεί να συμφέρει στον κόσμο να προχωρήσει διότι επιτρέπουμε πλέον μέχρι και 10kW, δηλαδή καλύπτουμε όλες τις ανάγκες όλων των σπιτιών, όλων των μεγεθών.

(ΝΝ/ΑΧ)