Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2024 16:06

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας κ. Mark Rutte.

Κατά τη συνομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ολλανδό Πρωθυπουργό για την εν εξελίξει πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας μέσω του Σχεδίου «Αμάλθεια».

Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που αναγνώρισαν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο, ενώ  αποτελούν μέρος της Κοινής Διακήρυξης που εξέδωσαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), οι Ηνωμένες Πολιτίες Αμερικής (ΗΠΑ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Rutte για τις εξελίξεις σε σχέση με τον θαλάσσιο διάδρομο και τις συνεχιζόμενες ενέργειες για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα. O κ. Rutte εξέφρασε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετέχει στο Σχέδιο «Αμάλθεια», καθώς και την επιθυμία και πρόθεση της Ολλανδίας να συνδράμει την πρωτοβουλία μέσω υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ο κ. Rutte ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Κύπρο αρμόδιος Υπουργός της Ολλανδικής Κυβέρνησης μαζί με ομάδα συνεργατών του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Rutte κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, από όπου επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.

(ΡΜ/ΕΠ/ΜΣ)