Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2018 12:48

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στη εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου ΡΙΚ την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως: 

"Ερώτηση: Υπήρχε συμφωνία για τη μετακίνηση του φυλακίου στο οδόφραγμα Δερύνειας;

Απάντηση: Φυσικά υπάρχει συμφωνία. Εάν μιλάμε για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κοινωνία των πολιτών, δεν νοείται να επιτηρούν οι στρατιωτικοί.

Ερώτηση: Δηλαδή, πόσο πρέπει να μετακινηθεί;

Απάντηση: Αυτά τα ξέρουν πολύ καλά και στα Ηνωμένα Έθνη και στις τεχνικές επιτροπές. Μιλάμε για λεπτομέρειες και ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσε να ήταν μια απλή μετακίνηση.

Απάντηση: Αυτά τα ξέρουν πολύ καλά και στα Ηνωμένα Έθνη και στις τεχνικές επιτροπές. Έχουν συζητηθεί. Μιλάμε για λεπτομέρειες και ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Μιλώντας για λεπτομέρειες, εννοώ ότι θα μπορούσε να ήταν μια απλή μετακίνηση.

Ερώτηση: Υπάρχει διάθεση για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί;

Απάντηση: Πολλοί διερωτώνται τι ακριβώς κάνουμε και πόσο προσπαθούμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Ακιντζί για να τον ευχαριστήσει, διότι ο Τ/κ ηγέτης του είχε στείλει και δώρο και ευχές για τα γενέθλιά του, και με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον κ. Ακιντζί να συναντηθούν και να τα πουν από κοντά. Ο κ. Ακιντζί προτάσσει το ότι δεν θέλει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση. Δεν θέλω να ερμηνεύσω τη δήλωση του κ. Ακιντζί.

 

Ερώτηση: Δηλαδή δεν έχουμε τίποτα μέχρι στιγμής πάντως;

Απάντηση: Όχι,δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αλλά δεν πρέπει να το αποκλείσουμε. διότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα με τόσες συζητήσεις. νομίζω θα ήταν ωφέλιμο.

Ερώτηση: Δηλαδή πού έχουν φτάσει τα πράγματα; Έχουν καταρρεύσει όλα και δεν περιμένουμε τίποτα από τη Νέα Υόρκη;

Απάντηση: Δεν έχουν καταρρεύσει όλα. Μόλις προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ, ο οποίος είπε το εξής: ‘εδώ δεν πρέπει να επικρατεί εκνευρισμός ούτε να βάζουμε μπροστά αυτό που ίσως θα ήταν ωφελιμότερο ή πιο ευχάριστο’.

Ερώτηση: Τι εννοείτε  ‘ωφελιμότερο’ ή ‘πιο ευχάριστο’;

Απάντηση: Να είχαμε, για παράδειγμα, έρθει από τη Νέα Υόρκη με τον ορισμό μιας επόμενης συνάντησης διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι παραμένει δεσμευμένος, και ο ίδιος και τα Ηνωμένα Έθνη, ιδιαίτερα όμως ο ίδιος προσωπικά, με γνώμονα το συμφέρον και το καλό του κυπριακού λαού και όχι οτιδήποτε άλλο, και το τόνισε αυτό. Βεβαίως, είπε, ότι θα έχει σύντομα την έκθεση της κας Λουτ.

Ερώτηση: Είναι όμως δυνατόν ο ΓΓ ΟΗΕ να μην γνωρίζει ήδη την κατάσταση και θα περιμένει γραπτή ενημέρωση από την κα Λουτ;

Απάντηση: Συμφωνώ μαζί σας. Από την άλλη, όμως,δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να μην τηρούνται οι διαδικασίες σε έναν Οργανισμό όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Η προσδοκία, όπως μας είπε εν κατακλείδι ο ΓΓ ΟΗΕ, είναι ότι μόλις έχει συνολική εικόνα, θα μελετήσουμε τα επόμενα βήματα. Η δική μας επιθυμία και ο στόχος μας δεν είναι – όπως λένε κάποιοι – να συζητάμε το Κυπριακό για άλλα 50 χρόνια, αλλά να προχωρήσουμε με βάση ακριβώς τις κατευθύνσεις που έθεσε ο ΓΓ ΟΗΕ. Και αυτές οι κατευθύνσεις δεν αφορούσαν μόνο τη συμμετοχή των Τ/κ και την πολιτειακή οργάνωση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι από την άλλη πλευρά. [Οι κατευθύνσεις] αναφέρονταν και στον τερματισμό της κατοχής, και στον στρατό, και στις εγγυήσεις, και σε όλα. Υπάρχει και ένα δεδομένο γόνιμο έδαφος συγκλίσεων. Δεν χρειάζονται 50 χρόνια, ούτε καν 5 χρόνια, δεδομένου όμως ότι θα υπάρξει η πολιτική απόφαση ότι θα τερματιστεί η κατοχή."

(ΝΝ/ΜΛ)