Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-03-2024 08:22

Συμμετοχή της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στις οποίες συμμετείχε η  Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου, η έκθεση του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2024 και οι διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά τη συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το σχέδιο Συμπερασμάτων με έμφαση στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε θέματα που αφορούν στην Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ, καθώς και τη διαδικασία Διεύρυνσης.

Σε παρέμβασή της, η κα Ραουνά αναφέρθηκε στη σταθερή στήριξη της Κύπρου προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και χαιρέτισε την επίτευξη συγκλίσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στη Μέση Ανατολή. Επιπρόσθετα, η κα Υφυπουργός ενημέρωσε σχετικά με την ενεργοποίηση της κυπριακής πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όσον αφορά στη Μετανάστευση, η Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία κοινών και συντονισμένων δράσεων σε επίπεδο ΕΕ.  Αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Κοινής Διακήρυξης για μια Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ –Αιγύπτου που υπεγράφη στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου 2024. 

Αναφορικά με τη διαδικασία Διεύρυνσης, μετέφερε τη στήριξη της Κύπρου στη μεταφορά του θέματος υπό τον τομέα εξωτερικών σχέσεων των Συμπερασμάτων, ενώ εξέφρασε στήριξη στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Ραουνά πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από τη Γαλλία και τη Σουηδία, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ειδική έμφαση δόθηκε στην ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2026.

Η Υφυπουργός συμμετείχε επίσης σε έκτακτη Συνεδρία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ λόγω της πολιτικής Διεύρυνσης.

Η κα Ραουνά συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Alessandro Chiocchetti, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για ευρωπαϊκά θέματα και επιμέρους ζητήματα διαθεσμικής συνεργασίας, ιδίως ενόψει της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά την παραμονή της στις Βρυξέλλες, η κα Ραουνά είχε επίσης συνάντηση με την Κύπρια Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου.

(ΜΠατ/ΕΠ/ΑΦ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα