Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2024 20:22

Αναφορές στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, στην Ημέρα της Μεσογείου, στην Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό και στην επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 – Συνεδρία ολομέλειας 21ης Μαρτίου 2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 21η Μαρτίου τιμάται διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων αφιερωμένη στη μνήμη της δολοφονίας από την αστυνομία διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του apartheid (απαρτχάιντ) στην πόλη Sharpeville της Νοτίου Αφρικής το 1960. 

Την ημέρα αυτή ο ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.  Δυστυχώς σήμερα, εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης, της διεθνούς αστάθειας, του λαϊκισμού και της ανόδου αντιδημοκρατικών κινημάτων, βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με ρατσιστικές συμπεριφορές, ξενοφοβία και διάχυτη χρήση ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη σταθερή μας προσήλωση στην καταπολέμηση του ρατσισμού και οποιασδήποτε άλλης μορφής διακρίσεων μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλες δράσεις.  Εκφράζουμε επίσης την ενεργό στήριξή μας στη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τιμά σήμερα, 21η Μαρτίου, την Ημέρα της Μεσογείου, η οποία καθιερώθηκε το 2008 με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, της οποίας η Βουλή είναι ιδρυτικό μέλος. Η φετινή «Ημέρα της Μεσογείου» είναι αφιερωμένη στην Καινοτομία και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, στα πλαίσια των δράσεων της Συνέλευσης για στήριξη νεοφανών ιδεών, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στις αστικές κοινωνίες όσον αφορά στη μετάβαση στη βιωσιμότητα.

Οι πολυσύνθετες προκλήσεις και ανάγκες που προκύπτουν στις αστικές περιοχές, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν την ανάπτυξη καινοτόμων βιώσιμων προϊόντων, υπηρεσιών και συστημάτων, που να προάγουν υγιή οικοσυστήματα, την ανθρώπινη ευημερία και βιώσιμες οικονομίες. Προς τούτο είναι συναφώς απαραίτητη η πολυεπίπεδη και διατομεακή συνεργασία και η ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ των φορέων λήψης αποφάσεων.

Στην Κύπρο αναδύεται η δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων και βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τόσο από θεσμικούς όσο και από άλλους φορείς, όπως οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Τέτοιες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, την προστασία από κινδύνους φυσικών καταστροφών και την ανάπτυξη πράσινων κτιρίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση και προς ενίσχυση του έργου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, η Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνει ετοιμότητα να στηρίξει, στα πλαίσια του νομοθετικού της έργου, τη δημιουργία τέτοιων μηχανισμών και διαδικασιών που να εισάγουν την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο αστικό περιβάλλον.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό και για το 2024 έχει ως θέμα τη σημασία του νερού για την ειρήνη.  Το φετινό θέμα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της διασυνοριακής συνεργασίας για τα ύδατα στην προώθηση της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης.  Τα διασυνοριακά ύδατα αντιπροσωπεύουν το 60% των παγκόσμιων ροών γλυκού νερού, ωστόσο μόνο είκοσι τέσσερις από τις εκατό πενήντα τρεις χώρες που μοιράζονται διασυνοριακά ύδατα έχουν συμφωνίες συνεργασίας που καλύπτουν όλη τη διασυνοριακή τους λεκάνη απορροής.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων υπογραμμίζουμε με τη σειρά μας τη στρατηγική σημασία του νερού ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και την πρόσβαση σε καθαρό νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, τονίζοντας την ανάγκη για ορθή και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εορτάζουμε στις 25 Μαρτίου τη σημαντικότερη στιγμή στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους, την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821.  Το σθένος και το όνειρο της ελευθερίας κράτησε τους Έλληνες αλύγιστους και ανυπότακτους στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.  H διάδοση των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης και του φιλελληνισμού οδήγησαν στην αφύπνιση της ελληνικής εθνικής συνείδησης, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 και, στις 25 Μαρτίου του 1821 στο ξέσπασμα της επανάστασης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

Ο ελληνισμός πολέμησε ηρωικά εναντίον της πανίσχυρης αυτοκρατορίας, γράφοντας λαμπρές σελίδες αυταπάρνησης, ηρωισμού και μεγαλοψυχίας στα βιβλία της ιστορίας.  Ο δίκαιος και ιερός αγώνας στέφεται με επιτυχία και οι Έλληνες μετά από τετρακόσια χρόνια υποδούλωσης αποτινάσσουν τον οθωμανικό ζυγό και ιδρύουν το 1830 το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος των Βαλκανίων με το όνομα «Ελλάς».

Στην πορεία προς την εθνική παλιγγενεσία η Κύπρος είχε τη δική της σημαντική συμβολή, συνεισφέροντας τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, καθώς πολλοί έσπευσαν να ενταχθούν στον ένοπλο αγώνα.  Για τη συμβολή της μάλιστα η Κύπρος πλήρωσε βαρύ τίμημα με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων ιερωμένων στις 9 Ιουλίου 1821, καθώς και με τις σφαγές πολλών προυχόντων και δημογερόντων, με δημεύσεις περιουσιών και λεηλασίες.

Η ιερή παρακαταθήκη της επανάστασης του 1821 διαχρονικά εμπνέει όσους αγωνίζονται ακόμα για ελευθερία, ενώ για εμάς το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» αποτελεί υπόμνηση του ανεξόφλητου χρέους μας, καθώς είναι ακόμη ανοικτές οι πληγές της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων της επανάστασης του 1821 και στη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν για ελευθερία και βρήκαν ένδοξο θάνατο.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)