Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2024 10:08

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου σε εκδήλωση της Κατεύθυνσης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ολοήμερου Σχολείου Διαθεματικής Διεπιστημονικής Μάθησης

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Είναι με μεγάλη μου χαρά που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το αρχαιότερο σχολείο της Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Η σημερινή πρωτοβουλία αναδεικνύει την αξία του πολιτισμού μέσα από το πρίσμα της εκπαίδευσης. Η παρουσία του δρος Stephan Schmid, καταξιωμένου καθηγητή αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, καθώς και η ανάδειξη θεμάτων που προβάλλουν τον πλούτο του πολιτισμού μας, εμβαθύνουν στην κατανόηση της ανεκτίμητης αξίας του.

Η τοιχογραφία -χρονογραμμή που απεικονίζει εμβληματικά μνημεία της Λευκωσίας, και που σήμερα εγκαινιάζουμε, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας καταλύτης για την εκπαιδευτική εμπειρία, αλλά και την ανάπτυξη. Για το πώς μπορεί να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, κάνοντας τους κοινωνούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Στηρίζοντας την αρμονική σύζευξη μεταξύ πολιτισμού και παιδείας, το Υφυπουργείο Πολιτισμού προωθεί στρατηγικές για την ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας, συνείδησης και έκφρασης στη νεότερη γενιά. Είναι σαφές ότι ο πολιτισμός και η παιδεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ανοιχτών, δημοκρατικών και δημιουργικών κοινωνιών.

Για εμάς, το Υφυπουργείο, η εμπλοκή των παιδιών με την τέχνη και τον πολιτισμό θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή και ενσυναίσθηση. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υφυπουργείο ξεκινά μια σειρά δράσεων πολιτιστικής παιδείας. Το πρόγραμμα «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού-Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού», το οποίο προωθείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της πολιτιστικής εκπαίδευσης στον εκπαιδευτικό κύκλο.

Επιθυμία μας είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό τους, αρχαίο και σύγχρονο, έτσι ώστε να αποτελέσει μέρος της διαδικασία διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από τις τέχνες, να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους. Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι μόνο ένας θησαυρός του παρελθόντος, αλλά και ένας ζωτικός πόρος για το μέλλον μας.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά  μου παιδιά,

Έχουμε την πεποίθηση ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία, αποτελώντας ένα από τα παραδείγματα προς μίμηση. Η συμβολή σας στην προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εκπαιδευτικής αριστείας είναι ανεκτίμητη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στη διεύθυνση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, σε όλους τους διδάσκοντες και στους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά σε όλο αυτό. Είμαι σίγουρη ότι η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει μέρος σειράς από πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη σχέση ανάμεσα στην πολιτιστική παιδεία και την κοινωνική εξέλιξη, επισημαίνοντας τη σημασία της τέχνης και του πολιτισμού στη δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων.

(ΕΦυς/ΜΣ)