Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2024 14:42

Συνέντευξη Τύπου για το Έργο: Promoting Teachers Well-being through Positive Behaviour Support in Early Childhood Education (ProW)

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο ερευνητικός οργανισμός CARDET μαζί με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης (Ν. Χαραλάμπους) διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου ProW «Ενίσχυση της Ευζωίας των Εκπαιδευτικών μέσω της Προώθησης της Θετικής Συμπεριφοράς στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία».

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ξεκίνησε με χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου. Στον χαιρετισμό της η Υπουργός επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την ευζωία και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Ανέφερε ότι τα πορίσματα του έργου θα βοηθήσουν το Υπουργείο για τη χάραξη αποτελεσματικότερης και ξεκάθαρης εκπαιδευτικής πολιτικής στο θέμα της ευζωίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. 

Στη συνέχεια, ο δρ Πάμπος Βρασίδας, εκτελεστικός διευθυντής του ερευνητικού οργανισμού CARDET, παρουσίασε τα τελικά αποτελέσματα του έργου ProW μετά από την τριετή εφαρμογή του στην Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ρουμανία και ακολούθως παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ευζωίας και Επαγγελματικής Μάθησης των Εκπαιδευτικών, που αποτελεί βασικό παραδοτέο του Έργου.

Βασική επιδίωξη του έργου «ProW» ήταν να εξετάσει, να διαμορφώσει και να προωθήσει πολιτικές και μηχανισμούς που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και στην υποστήριξη των νηπιαγωγών, αξιοποιώντας δύο επιστημονικές προσεγγίσεις: της Θετικής Ψυχολογίας και του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς στο Σχολείο (SWPBS). Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου Έργου αποτέλεσε τη συνέχεια του ευρωπαϊκού έργου “SWPBS – Building School-Wide Inclusive, Positive and Equitable Learning Environments through a Systems-Change Approach”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε επίσης από το ευρωπαϊκό ταμείο Erasmus+ (KA3 policy experimentation).

Στόχος του Έργου ήταν η εφαρμογή της πρωτογενούς πρόληψης του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς για τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Με βάση τα πορίσματα που προέκυψαν από τα δύο πιο πάνω έργα και μέσα από ένα συνεχές και εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του Έργου, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα του Παρατηρητηρίου, το οποίο θα συντείνει στον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων της εκπαιδευτικής πολιτικής και της στρατηγικής που ακολουθεί η Κύπρος σε θέματα που αφορούν την ευζωία και την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. 

(ΙΠ/ΓΣ)