Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-04-2024 19:32

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην 11η Έκθεση Κυπριακού Οίνου του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω την 11η Έκθεση Κυπριακού Οίνου που διοργανώνει ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου, η οποία έχει καταστεί σημαντικός ετήσιος θεσμός. Ένας θεσμός που αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου έχει καταξιωθεί, οι ενέργειές του έχουν αποκτήσει κύρος, και διαδραματίζει πλέον κομβικό ρόλο στα οινικά δρώμενα μιας πολύ ζωτικής περιοχής της Κύπρου, ιδιαίτερα από πλευράς επισκεψιμότητας ξένου και εγχώριου τουρισμού, και κατανάλωσης αμπελοοινικών προϊόντων.

Η βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε οργανωμένης προσπάθειας προβολής των οίνων της Κύπρου είναι ουσιαστική και δεδομένη, και αυτό αποδεικνύει και η παρουσία μας εδώ σήμερα. Εξάλλου, η επένδυση στην ποιότητα, την παράδοση και τη µοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων όπως ο οίνοι της Κύπρου μας αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης, με στόχο να καταστεί ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας πόλος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Αναμφίβολα, οι προσπάθειες των Κύπριων παραγωγών έχουν οδηγήσει στην παραγωγή σύγχρονων οίνων εξαιρετικής ποιότητας, που εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα αναφέρομαι στους οίνους που δικαίως αποκαλούνται «οίνοι πρεσβευτές» της Κύπρου, οι οίνοι που προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες όπως το «Ξυνιστέρι» και το «Μαραθεύτικο», η «Κουμανδαρία» και άλλοι επώνυμοι οίνοι κυπριακής παραγωγής που διαπρέπουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Δεν είναι, επομένως, τυχαίο που οι οίνοι αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο της δικής σας εκδήλωσης. Αποτελούν οίνους διαφορετικούς, ξεχωριστού χαρακτήρα, αλλά και ιστορικής σημασίας.

Μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις και ενέργειες συμβάλλουμε στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των οίνων της Κύπρου και στην τοποθέτηση της χώρας μας στον οινοτουριστικό χάρτη ως μοναδικού προορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της επετείου των «800 χρόνων Κουμανδαρίας», θα διοργανώσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, οινική εκδήλωση για τους «οίνους πρεσβευτές» της Κύπρου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) στη Γαλλία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας, η οποία θα ενταχθεί ως παρεμφερής δράση του Παγκοσμίου Συνεδρίου του Οργανισμού. Στο Συνέδριο, που συνδυάζεται με τους επετειακούς εορτασμούς για τα εκατοντάχρονα του Οργανισμού, αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί και σημαντικοί επισκέπτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι των πενήντα κρατών μελών, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, οινέμποροι και άλλοι ειδικοί, εμπλεκόμενοι στον αμπελοοινικό τομέα. Την περίοδο που ακολουθεί, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου μας θα αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για μια επιτυχημένη προβολή της οινικής Κύπρου σε αυτή τη σημαντική αγορά, με τη στενή συνεργασία και συμμετοχή όλων εσάς των εμπλεκομένων στον τομέα.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το Υπουργείο διαχειρίζεται τις παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης του αμπελοοινικού τομέα. Θα ήθελα να τονίσω ότι η συνεισφορά των παρεμβάσεων δεν είναι απλά οικονομική, καθώς οι παρεμβάσεις εμπερικλείουν ολόκληρη τη φιλοσοφία και στρατηγική του Υπουργείου για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργών και οινοποιών, την προώθηση οίνων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/Ποικιλιακών, την περιβαλλοντική αειφορία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιοποικιλότητας και τη διατροφική ασφάλεια. Ο πολιτικός σχεδιασμός εξελίσσεται, αποφασίζεται και επικυρώνεται στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, με τις ενέργειές μας, έχουμε πετύχει ώστε το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου να λαμβάνει υπόψη τις ιδιάζουσες εθνικές συνθήκες αμπελοοινικής παραγωγής και εμπορίας, στοχεύοντας στη συνεχή ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Με το πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα 2019-2023, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2023, έχουμε πετύχει για ακόμη μια φορά πλήρη εκταμίευση και διάθεση συνολικά περισσότερων από €22 εκατ. σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους. Ίδιο ποσό αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το έτος 2027 για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης, όπως είναι η αναδιάρθρωση των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην αμπελοοινική αγορά, οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία και η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες.

Χρειάζεται, ωστόσο, να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τους οινοποιούς μας, για να εφαρμοστεί επιτυχώς η πολύ σημαντική παρέμβαση της «προώθησης και επικοινωνίας σε τρίτες χώρες», ώστε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν προϋπολογισθεί για την προβολή των δυνατών μας σημείων ως ιστορικής χώρας αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής. Να υπενθυμίσω ότι η παρέμβαση αυτή, καθώς και η παρέμβαση «επενδύσεις στην καινοτομία», έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τους οινοποιούς είναι η 1η Ιουλίου 2024.

Επιπρόσθετο οινικό γεγονός-ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αποτελεί η πραγματοποίηση, τον Μάιο, του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Η φετινή διοργάνωση έχει τεθεί τόσο υπό την αιγίδα μου όσο και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου. Οι παρεμφερείς εκδηλώσεις του διαγωνισμού, οι συνδιοργανωτές και η αναμενόμενη συμμετοχή μεγάλης μερίδας οινοποιών καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που δίνεται στον θεσμό, ενώ ιδιαίτερο κύρος θα προσδώσει και η εδώ παρουσία του Πρόεδρου του OIV δρος Luigi Moio, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα προεδρεύοντος της κριτικής επιτροπής και επιβλέποντος όλων των τεχνικών διαδικασιών του διαγωνισμού με βάση τα διεθνή πρότυπα του OIV.

Πέρα από τα παραπάνω, ο διαγωνισμός είναι επίσης σημαντικός, καθώς καλλιεργεί ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας μεταξύ των οινοποιών για ποιοτική καταξίωση και εμπεδώνεται η σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, η δυναμική προβολή των εκδηλώσεων του διαγωνισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί ένα θετικό ρεύμα υπέρ των ποικιλιακών οίνων, των οίνων Προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), αφού αυξάνεται η αναγνωρισιμότητά τους και κατοχυρώνεται η οινική ταυτότητα της χώρας στο μυαλό του καταναλωτή. Στόχος, φυσικά, να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς των οίνων της Κύπρου, κερδίζοντας νέο έδαφος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου για τις άοκνες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, στις οποίες προβαίνει με στόχο τη συνεχή πρόοδο της σημαντικής αυτής περιοχής της χώρας καθώς και της οινικής Κύπρου.

(ΕΝ/ΜΣ)