Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2024 14:14

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, στα εγκαίνια του μελισσοτροφικού πάρκου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσω το Μελισσοτροφικό Πάρκο Αθαλάσσας, το πρώτο οργανωμένο μελισσοτροφικό πάρκο που εγκαθίσταται σε κρατική δασική γη.

Η δημιουργία του πάρκου επιβεβαιώνει την αφοσίωσή μας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και υπογραμμίζει την αξία της συνεργασίας, ως το επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας διάφορων φορέων και οργανισμών, του Υπουργείου, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δασών, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, της Cyta και του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου. Μέσα από την αγαστή αυτή συνεργασία, υλοποιήθηκε μία πρωτότυπη υποδομή που εστιάζει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας τη βούλησή μας για συνένωση δυνάμεων και συλλογική προσπάθεια για επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων.

Το πάρκο, με έκταση τέσσερα δεκάρια, αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη μέλισσα και στον κρίσιμο ρόλο της για τη ζωή και την επιβίωση του πλανήτη, και το οποίο διδάσκει στους επισκέπτες την αξία των επικονιαστών, και δη της μέλισσας, καθώς και την αξία της αρμονικής μας συμβίωσης με τη φύση. Με πλούσιο πληροφοριακό υλικό και μονοπάτι περιήγησης, ποικιλία μελισσοτροφικών φυτών, λιμνούλα με πόσιμο νερό για τις μέλισσες, σύγχρονη κυψέλη αλλά και παραδοσιακά τζιβέρτια, το πάρκο αναδεικνύει την ομορφιά της φύσης και τη σημασία προστασίας της.

Ο ουσιαστικός ρόλος της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας, όπως και η αναγκαιότητα της προστασίας της τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο, έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, με τη συμπερίληψη της προστασίας των επικονιαστών ως ενός σημαντικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σε εθνικό επίπεδο, το Υπουργείο μας λαμβάνει πρωτοβουλίες, μέτρα και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνωρίζοντας ότι η εντατικοποίηση της γεωργικής δραστηριότητας και η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων αποτελούν απειλές για τους πληθυσμούς των επικονιαστών, οι προσπάθειές μας περιλαμβάνουν την υλοποίηση συναφών νομοθεσιών, όπως η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, στο πλαίσιο του οποίου οι χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων λαμβάνουν εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και των επικονιαστών. Περιλαμβάνουν, επίσης, την ενίσχυση των γεωργών για την προστασία των επικονιαστών, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία της μέλισσας.

Συγκεκριμένα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενισχύουμε τους γεωργούς μας ώστε να εφαρμόζουν δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της μείωσης των επικονιαστών, μέσα από τη χρήση, κατά προτεραιότητα, εναλλακτικών μεθόδων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών και την εφαρμογή φυτοφαρμάκων ως έσχατη λύση. Στο πλαίσιο του Μελισσοκομικού Προγράμματος, ενισχύουμε, επίσης, τον μελισσοκομικό τομέα με το ποσό των €340.000 ανά έτος.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δενδροφυτεύσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πυρκαγιά στον Αρακαπά, στη βλάστηση και κατ’ επέκταση στους μελισσοκόμους της περιοχής, επεξεργαζόμαστε μέτρα για τη στήριξή τους. Μέτρα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, τη δωρεάν παροχή μελισσοκομικών φυτών στους μελισσοκόμους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής και έχουν δηλωμένο εγκατεστημένο μελισσοκομείο στις εν λόγω κοινότητες στο Μητρώο Μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας. Περισσότερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες. 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας και των άλλων επικονιαστών, υλοποιείται δράση με τη συνδρομή του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων στο πλαίσιο του Μελισσοκομικού Προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις εμπειρογνωμόνων σε σχολεία και τοπικές Αρχές. Ήδη, κατά το 2023, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 76 εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία και νηπιαγωγεία) και ενημερώθηκαν συνολικά 2.768 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας από δύο έως 12 ετών για τη σημασία της μέλισσας.

Στις προσπάθειές μας για προστασία των επικονιαστών εντάσσεται, επίσης, η δημιουργία κήπου επικονιαστών στο Προεδρικό Μέγαρο, μια ενέργεια που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής μας πρωτοβουλίας με την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη για μετατροπή του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές και της προσπάθειας να μετατραπεί σε πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η ενέργεια αυτή είναι σημαντική, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού, όσο και σε περιβαλλοντική αξία. Η πρωτοβουλία συνδυάστηκε με συγκεκριμένες δράσεις στο Περβόλι του Προεδρικού, που βρίσκεται σε έναν πνεύμονα αστικού πρασίνου 15 περίπου εκταρίων στην καρδιά της πρωτεύουσας. Μια τόσο μεγάλη έκταση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τόσο στην προστασία και αναβάθμιση της βιοποικιλότητας μέσα στην πόλη όσο και στην ενίσχυση και προστασία της μέλισσας στο αστικό περιβάλλον.

Το Μελισσοτροφικό Πάρκο Αθαλάσσας που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί επιπρόσθετο απτό παράδειγμα των προσπαθειών μας για προστασία των επικονιαστών και για στήριξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Άλλωστε, η ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας και εντάσσεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του Μελισσοτροφικού Πάρκου Αθαλάσσας, και ιδιαίτερα στη Cyta για τη διαχρονική περιβαλλοντική και κοινωνική προσφορά της. Εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειές μας και ευόδωση των κοινών μας στόχων για προστασία του περιβάλλοντός μας.

(ΕΝ/ΑΦ)