Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2024 10:26

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην εκδήλωση με αφορμή την επίδοση του Πιστοποιητικού Zero Waste To Landfill (Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στη Χωματερή) για το Προεδρικό Μέγαρο

Ενδεχομένως να μην υπάρχει πιο ισχυρό κίνητρο, για να συνεχίσεις να προσπαθείς για το καλύτερο, από το να βλέπεις τους στόχους που θέτεις να υλοποιούνται. Σήμερα, κάνουμε πράξη αυτό που εξαγγείλαμε, αυτό στο οποίο στοχεύσαμε, αυτό στο οποίο πιστέψαμε, έχοντας δύο κινητήριους μοχλούς, την επιμονή και την υπομονή.

Έτσι, λοιπόν, σχεδόν έναν χρόνο μετά που βάλαμε τα θεμέλια, για να επιτύχουμε τον φιλόδοξο στόχο της μετατροπής του Προεδρικού Μεγάρου ως του πρώτου κυβερνητικού κτηρίου μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές στην Κύπρο, το επιτύχαμε. Σήμερα, με υπερηφάνεια αποδεικνύουμε ότι δεν μιλούν οι στόχοι και οι προθέσεις μας, αλλά τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Αυτή η επιτυχία δεν είναι μόνο ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά και μια απόδειξη ότι μαζί μπορούμε να πούμε πως αυτή η Κύπρος που αλλάζει είναι μια Κύπρος που αλλάζει προς το καλύτερο.

Αγαπητή Πρώτη κυρία,

Αγαπητοί φίλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια εκδήλωση γεμάτη συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης, αλλά και εγρήγορσης για τα επόμενα βήματα που πρέπει και θέλουμε να έρθουν.  Ξεκινήσαμε αυτήν τη δράση ως μία κοινή πρωτοβουλία μαζί με την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, αλλά η επίτευξή της δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συλλογική προσπάθεια, τόσο από το σύνολο του προσωπικού της Προεδρίας όσο και των συναρμόδιων Τμημάτων αλλά και Υπηρεσιών που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Ξεκινώντας από τον δύσκολο, πλην όμως υλοποιήσιμο Συμβουλευτικό Οδηγό που ετοίμασε ο Θεόδουλος Μακρυγιάννης, τότε Ανώτερος Λειτουργός στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και σήμερα Διευθυντής του Γραφείου μου, δεν θα μπορούσα να μην τον ευχαριστήσω προσωπικά για το μεράκι, αλλά και την αγάπη με την οποία εργάστηκε, για να έχουμε σήμερα την πιστοποίηση. Ευχαριστίες οφείλουμε στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Αντώνη Ζορπά και την Ομάδα του, που είναι οι σύμβουλοι του Προεδρικού σε αυτήν την προσπάθεια, στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS) για τη δωρεάν αξιολόγηση και επαλήθευση του Προεδρικού ως Zero Waste, στα συστήματα ανακύκλωσης Green Dot, WEEE, ΑΦΗΣ, ΔΙΧΑ για τους κάδους ανακύκλωσης, στον Δήμο Στροβόλου για τους κομποστοποιητές, στον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων και στην εταιρεία Apivita για τη στήριξη της εκδήλωσης, στο Τμήμα Δασών, στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, στο Τμήμα Περιβάλλοντος, στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, αλλά και σε όλο το προσωπικό του Προεδρικού, που είτε εργάστηκαν είτε στήριξαν την προσπάθεια.

Όπως πολλές φορές είπα δημόσια, οφείλουμε να κάνουμε πράξη την προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να γίνουμε πρώτοι εμείς τα πρότυπα της θετικής αλλαγής που θέλουμε. Έχοντας ως προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης την διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, το να μετατρέπεται το Προεδρικό Μέγαρο, ο χώρος που διαβιοί και εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως το πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη συμβολισμού, αλλά και επιβεβαίωσής του ότι προτεραιότητά μας είναι να αλλάξουμε συνήθειες, για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Επόμενος στόχος μας, να επιτύχουμε την επαλήθευσης του «Zero Waste to Landfill» στα κτήρια Υπουργείων και Υφυπουργείων, και φυσικά δεν μπορεί το επόμενο κυβερνητικό κτήριο να μην είναι το ίδιο το κτήριο του Υποπυργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Να σημειώσω ότι πλέον την ευθύνη παρακολούθησης της προσπάθειας αυτής στα Υπουργεία και Υφυπουργεία έχει το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στoυς Αναπληρωτές Δευθυντές του Τμήματος, αλλά και στους αρμόδιους λειτουργούς που συνεχίζουν την προσπάθεια.

Για τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος απέστειλε σχετικές επιστολές και ενημέρωσε όλες τις κρατικές υπηρεσίες για τις ενέργειες που δύναται να προβούν, ώστε οι κτηριακές τους εγκαταστάσεις να μετατραπούν σε κτήρια, κατά το δυνατόν, μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

Παράλληλα, το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προωθεί την αναθεώρηση του προαναφερόμενου Συμβουλευτικού Οδηγού, ο οποίος θα αποτελέσει το ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την υιοθέτηση τεχνικών προδιαγραφών ή εθνικού προτύπου. Για την ετοιμασία του εθνικού προτύπου «Μηδενικά Απορρίμματα στις χωματερές» αποστάλθηκε ήδη αίτημα στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και αναμένονται οι διαδικασίες συγγραφής του το συντομότερο.

Παράλληλα, ετοιμάζονται από το Τμήμα Περιβάλλοντος έγγραφα διαγωνισμού για παροχή προμηθειών, όπως κάδοι για διάφορα ρεύματα αποβλήτων, ψυγεία νερού, ατομικά επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού, καθώς και άλλα είδη εξοπλισμού, τα οποία οι κρατικές υπηρεσίες θα προμηθεύονται μέσω Συμφωνιών Πλαίσιο στο σύστημα e-procurement, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στις δράσεις που εφαρμόζουμε, αλλά και στις βιώσιμες πρακτικές που υιοθετούμε καθημερινά. Από την άρνηση της παραγωγής απορριμμάτων, τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε και την επαναχρησιμοποίηση, μέχρι την ανακύκλωση στον χώρο εργασίας, κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στους εθνικούς στόχους του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028 που έχουμε θέσει.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για καθαρισμό των παράνομων σκυβαλότοπων μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων για Αποτελεσματική Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Παράνομης και Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Αποβλήτων. Σήμερα με το zero waste αποδεικνύουμε πως εάν υπάρχει θέληση, για να αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπία, τότε μπορούμε να οδηγηθούμε και σε μία Κύπρο απαλλαγμένη από παράνομους σκυβαλότοπους. 

Η πρόληψη, η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση αποτελούν βασικές αρχές στην ιεραρχία για μηδενικά απόβλητα. Ας κάνουμε όλες και όλοι πράξη, «Το μηδέν, Το μείζον» της αλλαγής και της αειφορίας, στην οποία προσβλέπουμε.

(ΕΦυς/ΜΣ/ΝΓιαν)