Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2024 19:28

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μελισσοτροφικού Πάρκου Αθαλάσσας στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

Τα εγκαίνια του Μελισσοτροφικού Πάρκου Αθαλάσσας στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, του πρώτου οργανωμένου μελισσοτροφικού πάρκου που εγκαθίσταται σε κρατική δασική γη, τέλεσε σήμερα το πρωί η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών δρ Αντρέας Χρίστου και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta κα Μαρία Τσιάκκα.

Το Μελισσοτροφικό Πάρκο Αθαλάσσας που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί απτό παράδειγμα των προσπαθειών μας για προστασία των επικονιαστών και για στήριξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τόνισε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Γεωργίας. Επεσήμανε, επίσης, τον ουσιαστικό ρόλο της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας, καθώς και στην αναγκαιότητα προστασίας της τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Περαιτέρω, η δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε στα μέτρα και ενέργειες που λαμβάνει το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, η ενίσχυση των γεωργών για προστασία των επικονιαστών μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και του μελισσοκομικού τομέα στο πλαίσιο του Μελισσοκομικού Προγράμματος. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στον Αρακαπά, μέσω του Προγράμματος Δενδροφυτεύσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα δάση μας αποτελούν οάσεις για τις μέλισσες, και η προστασία τους βρίσκεται πολύ ψηλά στους στόχους και τις προτεραιότητες του Τμήματος Δασών, τόνισε ο δρ Χρίστου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις που το Τμήμα υλοποιεί για υποστήριξη των πληθυσμών τους, και οι οποίες έχουν επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Στο Πάρκο Αθαλάσσας πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν μόνο 20 κυψέλες, ενώ σήμερα εκδίδονται άδειες για τοποθέτηση πέραν των 500 κυψελών, και φυσικά σε παγκύπρια κλίμακα ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος, σημείωσε.

Οι παρευρισκόμενοι στην τελετή είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τέσσερα διαφορετικά είδη μελιού, να δουν κυψέλη και να πάρουν πληροφορίες για τη μέλισσα, οι οποίες ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με τον Κλάδο Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωργίας. Το πάρκο επισκέφθηκαν και παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιου.

Το Μελισσοτροφικό Πάρκο Αθαλάσσας έχει έκταση τέσσερα δεκάρια, αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας, και χωροθετείται στο ανατολικό του τμήμα. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη μέλισσα και στον ρόλο που επιτελεί στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και στην επιβίωση του πλανήτη μας ευρύτερα. Περιλαμβάνει λίμνη με πόσιμο νερό για τις μέλισσες, ποικιλία μελισσοτροφικών φυτών, παραδοσιακά τζιβέρτια, σύγχρονη κυψέλη και μονοπάτι περιήγησης με πλούσιο πληροφοριακό υλικό. Οι εργασίες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν το 2022 και ολοκληρώθηκαν το 2024. Το πάρκο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση από το Τμήμα Δασών και τη Cyta, με δαπάνη συνολικού ύψους 30.000 ευρώ.

(ΕΝ/ΑΦ)