Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2024 20:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή έναρξης των Παγκύπριων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων 2024, στη Λεμεσό

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τελετή έναρξης των Παγκύπριων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό και κοινωνικό γεγονός, με αυξημένη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών σε κάθε νέα διοργάνωσή του. Η απαιτητική προετοιμασία και η προσπάθεια που καταβάλλουν οι αθλητές και οι αθλήτριες μας, μαζί με τους προπονητές και τις προπονήτριές τους, τις συνοδούς και τους συνοδούς τους, μέχρι τη μέρα της αγωνιστικής δράσης, αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για επιτυχία. Την ίδια στιγμή, η επιμονή και η υπομονή τους, καθώς και το υψηλό επίπεδο αγωνιστικότητας που επιδεικνύουν, παραμένοντας προσηλωμένοι στις υψηλές αρχές και αξίες του Ολυμπισμού, τους καθιστούν πρότυπο και παράδειγμα για όλους.

Το πραγματικό νόημα του αθλητισμού το βιώνουμε μέσα από τους αθλητές και αθλήτριες και τους υποστηρικτές τους.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό συμβάλλει στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία και ανάπτυξη του ανθρώπου. Παράλληλα, μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση των παγκόσμιων ιδανικών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, στην καλλιέργεια της αγάπης και του σεβασμού στον συνάνθρωπο και, κατ’ επέκταση, στη δημιουργία ικανών και δημοκρατικών πολιτών. Είναι στο πλαίσιο αυτό που, ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θέτουμε ως στόχους την αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού, την ενίσχυση της αθλητικής παιδείας και τη δημιουργία αθλητικής κουλτούρας στους νέους και τις νέες της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, μέσα από στοχευμένους σχεδιασμούς, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος με ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και ίση συμμετοχή για όλους, υιοθετώντας  τα Ειδικά Ολυμπιακά Προγράμματα, ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, ενισχύοντας την προσπάθεια κάθε αθλητή και κάθε αθλήτριας, επιδιώκουμε, μέσα από τους σχεδιασμούς που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν, προκειμένου να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στους αγωνιστικούς τους στόχους. Ως Κυβέρνηση με καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προαγωγή του αθλητισμού στον τόπο μας, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή με ιδιαίτερο ζήλο, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εισηγήσεις και τις απόψεις των εκπροσώπων του αθλητικού κόσμου και ιδιαίτερα των αθλητών και αθλητριών μας. Θεωρήστε τη στήριξη από την Κυβέρνησή μας δεδομένη.

Κυρίες και κύριοι,

Όραμα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από το οποίο θα διαμορφώνονται πολίτες με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα, πολίτες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και θα συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Προς την πιο πάνω κατεύθυνση, το Υπουργείο μας, έχει θέσει ως προτεραιότητά του, στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, τη μετάβαση στο σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό σχολείο. Ήδη κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επίσημα εξαγγείλει την έναρξη του διαλόγου για τη μετάβαση από την Ειδική στην Ενιαία Εκπαίδευση. Παράλληλα, στην πορεία μας προς το συμπεριληπτικό σχολείο, υλοποιούνται μέτρα όπως η πιλοτική εφαρμογή του θερινού σχολείου σε ειδικά σχολεία, η επικαιροποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για άμεση χρήση από τους/τις ειδικούς εκπαιδευτικούς, η αύξηση του αριθμού των σχολικών βοηθών/συνοδών και η βελτίωση των τρόπων  αξιοποίησής τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας των Ειδικών Ολυμπιακών, τους προπονητές, τις προπονήτριες, τους εθελοντές και τις εθελόντριες, για το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Σήμερα είναι μέρα γιορτής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα νιώσουμε ξανά περήφανοι και θα χαρούμε νέες επιτυχίες των παιδιών μας. Βοηθήστε μας να ανεβούμε ηθικά και ψυχολογικά και δώστε μας την ευκαιρία να σας εκφράσουμε τον θαυμασμό μας. Είμαστε περήφανοι για εσάς. Μέσα από τις ξεχωριστές στιγμές που θα μας χαρίσουν, θα αναδειχθούν όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε ως κοινωνία, επενδύοντας στην αλληλεγγύη, στον σεβασμό και στη συνεργασία.

ΙΠ