Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2018 11:08

Ομιλία Προέδρου της Βουλής στην παρουσίαση της έκδοσης του Γραφείου του με τίτλο: “Επενδύσεις στην Κύπρο: Πλεονεκτήματα και Διαδικασίες”

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή εκδήλωση, αποβλέποντας στη διεξαγωγή μιας παραγωγικής και εποικοδομητικής συζήτησης, γύρω από το θέμα των επενδύσεων στην Κύπρο.

Ο θεσμικός ρόλος της Βουλής αφορά στην παραγωγή νομοθετικού έργου, την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκτελεστική εξουσία, καθώς και την άσκηση κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης, ο ρόλος της Βουλής εκτείνεται πλέον πέρα από τα πεδία αυτά, εισάγοντας την οικονομική διπλωματία προς ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Στην προσπάθεια αυτή, λοιπόν, προώθησης και ενίσχυσης της οικονομικής διπλωματίας της χώρας μας, γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η ιδέα έκδοσης του εν λόγω εγχειριδίου μιας εργασίας των συνεργατών μου, με τη βοήθεια παραγόντων και οργανώσεων του επιχειρηματικού κόσμου. Κίνητρο, αλλά και κύριος στόχος μας, στην προσπάθεια αυτή, ήταν η ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου οδηγού, στον οποίο θα περιλαμβάνονται συσσωρευμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, που χρειάζεται να ακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής στην Κύπρο, με την αξιοπιστία μάλιστα που μπορεί να προσδώσει μια έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ειδικότερα, η έκδοση συγκεντρώνει πληροφορίες από τα αρμόδια κρατικά Τμήματα, καθώς και άλλους φορείς, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επενδύσεων. Ένας τέτοιος οδηγός αποτελεί, ταυτόχρονα, σημαντικό εργαλείο για τη Βουλή, στο πλαίσιο επίσημων και διπλωματικών επαφών, σε Κύπρο και εξωτερικό.

Η μελέτη άλλων συναφών οδηγών, τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των φορέων που συνδράμουν στην επενδυτική ανάπτυξη, κατέδειξε ότι δεν υφίστατο ένα ενιαίο εγχειρίδιο, το οποίο να συγκεντρώνει στο σύνολό τους τις διαδικασίες και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εν δυνάμει επενδυτής. Οδηγοί, εκδοθέντες από άλλους φορείς, είναι εξειδικευμένοι και αφορούν συγκεκριμένα πεδία, περιλαμβάνοντας ειδικότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ενώ η έκδοση της Βουλής αποσκοπεί σε μια ευρεία και συνολική ενημέρωση επί του θέματος. Είναι επίσης απόφασή μας να συνεχίσουμε, μέσα από μια διαδραστική προσέγγιση με ενδιαφερόμενους και αρμοδίους, την περαιτέρω βελτίωση του εγχειριδίου, αλλά και την έκδοσή του σε άλλες γλώσσες.

Προτού προχωρήσω παρακάτω, θα ήθελα επίσης να σημειώσω, ότι στο πλαίσιο της νέας αυτής προσέγγισης για την εισαγωγή της οικονομικής κοινοβουλευτικής διπλωματίας, έχουμε συζητήσει και αποφασίσει με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), αλλά και με άλλους φορείς, ότι σε μελλοντικές αποστολές του Προέδρου της Βουλής στο εξωτερικό στοχευμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των Υπηρεσιών.

Κυρίες και κύριοι,

Με δεδομένες τις συνεχείς και αλματώδεις αλλαγές, που σημειώνονται καθημερινώς στη σύγχρονη μας εποχή, τα κράτη καλούνται να εξεύρουν καινοτόμες προσεγγίσεις και μηχανισμούς προσαρμοστικότητας. Καλούνται επίσης να επανακαθορίσουν το πλαίσιο της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις και να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αναφύονται.

Η επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα θεμελιώδη παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα μας διαθέτει έναν ελκυστικό τομέα υπηρεσιών, ενώ προσφέρει παράλληλα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ξένους επενδυτές, για διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τόπο μας. Διαθέτει η Κύπρος αυτές τις υποδομές, οι οποίες της επιτρέπουν να αναπτυχθεί περαιτέρω ως ένα οικονομικό και τουριστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, ελκυστικό σε επενδύσεις, καθώς και στην εισροή ξένων κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομικής πολιτικής, με κύριο μέλημα την αειφόρο ανάπτυξη.

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προσέλκυσης μεγάλων κεφαλαίων στη χώρα, διαδραματίζουν οι διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, που συνεχώς αναπτύσσει και αναβαθμίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με τις γειτονικές της χώρες, όσο και με χώρες της ευρύτερης περιφέρειας της Ανατολικής Μεσογείου. Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, και ταυτόχρονα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, τής δίνει τη δυνατότητα να είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην περιοχή, ενώ καθιστά παράλληλα τη χώρα έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, κόμβο μεταφοράς δεδομένων, καθώς και ένα δορυφορικό σταυροδρόμι.

Κοντά σε αυτά τα νέα ενεργειακά δεδομένα δημιουργούν πρόσφορο έδαφος, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην εξόρυξη και διανομή του φυσικού πλούτου, αποκομίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες και οφέλη.

Επιπρόσθετα, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Κύπρου, η ναυτιλιακή της δύναμη, καθώς και η πλοιοδιαχειριστική της βιομηχανία, αποτελούν παράγοντες ανάπτυξης και οικονομικής προόδου. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα για τη χώρα μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς και η προοδευτικότητα των πολιτών, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην όλη προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής ενός πιο ευοίωνου και στέρεου οικονομικού μοντέλου.

Επί της ουσίας, λοιπόν, η Κύπρος πρέπει να αδράξει τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται, σχετικά με την προσέλκυση χρηματοοικονομικών οργανισμών και εταιρειών, και ως προς το ενδεχόμενο εγκατάστασης και δραστηριοποίησής τους στον τόπο μας. Γενικότερα, θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε της πλεονέκτημα, αποβλέποντας στη συνολική ευημερία και ανάπτυξη του τόπου και της οικονομίας, συμβαδίζοντας με τα δεδομένα και τις εξελίξεις της εποχής.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης -όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), η αλυσίδα συστοιχιών (blockchain), το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), η ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analysis), καθώς και το υπολογιστικό σύννεφο (cloud)- έχουν επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στον κοινωνικο-οικονομικό και επιστημονικό βίο.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε τμήμα της καθημερινής μας ζωής με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ήδη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει από τον περασμένο Απρίλιο σχετικό έγγραφο για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κάτι που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ολοένα αυξανόμενες επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία. Περαιτέρω, καλούνται τα κράτη μέλη σε συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί συντονισμένη δράση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στη βάση μάλιστα σχετικής δήλωσης συνεργασίας, την οποία έχει συνυπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο του πιο πάνω ευρωπαϊκού προτύπου, αλλά και βασιζόμενη στο παράδειγμα σχετικών στρατηγικών που έχουν εκπονηθεί από συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει σε εθνικό επίπεδο να ενθαρρύνει όσο γίνεται περισσότερο τη δραστηριοποίηση εταιρειών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Κύπρο, μέσα από την παροχή επενδυτικών κινήτρων, προς όφελος, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά κυρίως των πολιτών και της κοινωνίας μας γενικότερα.

Στις 19 Ιουλίου 2018, συζητήθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και με τη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών, η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών Blockchain στην Κύπρο, η οποία και τέθηκε σε έμπρακτη εφαρμογή. Με απόφαση, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της Ad Hoc Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain στην Κύπρο, η οποία έχει αποστολή τη μελέτη πιθανών εφαρμογών της τεχνολογίας Blockchain στον δημόσιο τομέα. Βασική προϋπόθεση υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού είναι η εφαρμογή πιλοτικών έργων σε διάφορες Υπηρεσίες του κράτους, αλλά και η εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα μας εντάσσεται πλέον στη νέα ψηφιακή εποχή, εισχωρώντας στον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω και να ζητήσω τη συνεργασία σας, σχετικά με την απόφασή μας για δημιουργία δικτύου συνεργασίας των φορέων, ώστε έμπρακτα να υλοποιηθούν τομείς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οδηγώντας την Κύπρο -χωρίς να υστερεί ουδείς- στις νέες αυτές εξελίξεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Επιτρέψτε μου καταληκτικά να σημειώσω, ότι η χώρα μας είναι μια κοιτίδα πολιτισμού. Αυτός ο πολιτισμός είναι η κληρονομιά μας. Είναι οι δεσμοί μας με το παρελθόν και η ελπίδα μας για το μέλλον. Το απόθεμα πολιτισμού της Κύπρου, αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο δημιουργίας, ανάπτυξης και διεθνούς παρέμβασης.

Είμαι πεπεισμένος, πως εργαζόμενοι μεθοδικά πάνω σε ένα στοχευμένο και στρατηγικά σχεδιασμένο πλάνο, θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω ανάπτυξη, ανταποκρινόμενοι στα δεδομένα και τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Σε πνεύμα ομοθυμίας, αποφασιστικότητας και συνεργασίας, έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, δίνοντας στη χώρα μας ένα σημαντικό προβάδισμα μέσα στη διεθνή αρένα.

Σας ευχαριστώ. 

(ΜΓ/ΕΙ)