Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2018 11:42

Παρέμβαση βουλευτή Γ. Λουκαΐδη στην ΚΣΣΕ για το θέμα της μεταχείρισης των ανήλικων Παλαιστινίων, μέσα από το ισραηλινό δικαστικό σύστημα

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της μεταχείρισης των ανήλικων Παλαιστινίων, μέσα από το ισραηλινό δικαστικό σύστημα.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα την εξευτελιστική μεταχείριση την οποία υφίστανται τα παιδιά στην Παλαιστίνη θα ήταν χρήσιμο, να σκεφτούμε τα δικά μας παιδιά, εγγόνια ή ανίψια στη θέση των ανήλικων Παλαιστινίων που βρίσκονται στα χέρια των ισραηλινών Αρχών. Να αναλογιστούμε αν ήταν τα δικά μας παιδιά που βίωναν τις τραγικές και βίαιες συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, από τη σύλληψη τους δηλαδή μέχρι και την καταδίκη τους από στρατιωτικά δικαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς υπεράσπιση. Ένα κράτος που παραβιάζει συστηματικά και σε τέτοια έκταση, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δη των παιδιών, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, πόρρω απέχει από το να δικαιούται να αυτοαποκαλείται ως «η μόνη δημοκρατία της Μέσης Ανατολής». 

Όποια κι αν είναι η άποψη του καθενός μας για το Μεσανατολικό Πρόβλημα και τη λύση του, ανέφερε στη συνέχεια ο Κύπριος βουλευτής, πιστεύω πως όλοι μας συμφωνούμε ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να στερείται των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και κανένα ελαφρυντικό, συνέχισε, για κακοποίηση, κακομεταχείριση και εξευτελισμό παιδιών, ανεξαρτήτως των κατηγοριών που τους προσάπτονται. Πόσο δε μάλλον, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, όταν η κατηγορία σε βάρος αυτών των παιδιών δεν είναι άλλη, από την αντίστασή τους στην καθημερινή αδικία και τις βιαιότητες που βιώνουν, και η συμμετοχή τους στον δίκαιο αγώνα του λαού τους για επιβίωση και ελευθερία, συμπλήρωσε.

Το κράτος του Ισραήλ, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, δεν έχει καμιά δικαιολογία να αρνείται να συμμορφωθεί με διεθνείς συμβάσεις, που έχει υπογράψει όπως για παράδειγμα η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και η Συνθήκη της Γενεύης. Ο ισχυρισμός του Ισραήλ, πρόσθεσε, ότι δεν υποχρεούται να εφαρμόζει τις πιο πάνω Συμβάσεις σε σχέση με  τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό την κατοχή του είναι τουλάχιστον ηθικά εξοργιστικός, αλλά και νομικά αβάσιμος, όπως υπέδειξε το Διεθνές Δικαστήριο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Ισραήλ οφείλει, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, να θέσει τέρμα σε αυτή την εκτεταμένη, συστηματική και βαθιά εμπεδωμένη κακομεταχείριση των ανήλικων Παλαιστινίων η οποία αντανακλάται σε ολόκληρο το σύστημα δικαιοσύνης του και να αλλάξει θεμελιακά τις νομοθεσίες, τις πρακτικές και τις συμπεριφορές του.

Το κράτος του Ισραήλ, είπε ολοκληρώνοντας ο Κύπριος βουλευτής, αντί να απειλεί με ισόβια φυλάκιση τα παιδιά των Παλαιστινίων που κατ’ ισχυρισμό «προσβάλλουν» Ισραηλινούς στρατιώτες –όπως δήλωσε ο Ισραηλινός Υπoυργός Παιδείας- θα έπρεπε να διερωτηθεί γιατί αυτά τα παιδιά νιώθουν οργή και αγανάκτηση και γιατί ρίχνουν πέτρες. Η απάντηση δεν είναι άλλη, υπογράμμισε, από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. 

(ΜΓ/ΕΙ)