Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 18:15

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην τελετή εγκαινίων του κοινοτικού κτιρίου Καλοπαναγιώτη «Γιαννάκης Παπαδούρης»

Εύχομαι σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά, με υγεία και ευτυχία! Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκλησή σας να παραστώ στη σημερινή τελετή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας που έγινε τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση και την αναπαλαίωση του κοινοτικού κτιρίου της Κοινότητας.

Η ολοκλήρωση των εργασιών και η αποκατάσταση του κοινοτικού κτιρίου αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα που υλοποιήθηκαν στην Κοινότητα του Καλοπαναγιώτη τα προηγούμενα 20 και πλέον χρόνια. Έχοντας βιώσει λαμπρές εποχές, αλλά και περιόδους παρακμής, ο Καλοπαναγιώτης χάριν στο όραμα και την αγάπη των αγνών κατοίκων του, κατάφερε κάτι που λίγες Κοινότητες έχουν πετύχει στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο άντεξε στον χρόνο και διατήρησε την κληρονομιά του, αλλά μεταμορφώθηκε σε πρότυπο Κοινότητας, που περήφανα λαμβάνει εγκωμιαστικά σχόλια και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ορεινές κοινότητες στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν το 2001, ο Γιαννάκης Παπαδούρης αποφάσιζε να επανεγκατασταθεί στο αγαπημένο του χωριό από τις αραβικές χώρες όπου δραστηριοποιείτο επαγγελματικά, μετέφερε στις αποσκευές του την εμπειρία και τις γνώσεις που είχε αποκτήσει και την επιθυμία να προσδώσει στον αγαπημένο του Καλοπαναγιώτη την παλιά του αίγλη. Ευθύς μετά την εκλογή του στη θέση του Κοινοτάρχη του χωριού εκπονεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καινοτόμα για την εποχή εκείνη προγράμματα αναγέννησης και ανάπτυξης ορεινής κοινότητας που εφαρμόστηκε πότε στην χώρα μας.

Η Μελέτη Προστασίας και Αναβίωσης Καλοπαναγιώτη, που μετέπειτα αναβαθμίστηκε σε Ρυθμιστικό Σχέδιο, ήταν η αρχή μιας μακροχρόνιας διαδρομής, στο τέλος της οποίας υπήρχε μόνο ο στόχος για τη μετατροπή της Κοινότητας σε μια περιοχή ακμάζουσα, οικονομικά εύρωστη, επενδυτικά ελκυστική, αλλά και σε έναν χώρο όπου υφιστάμενος και νέος πληθυσμός ευημερούν. Με στοχοπροσήλωση, μέσα σε λίγα χρόνια, ο Καλοπαναγιώτης πέτυχε τους στόχους του: ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομίας και του φυσικού περιβάλλοντος, οικονομική αναζωογόνηση, εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, δημιουργία βασικών δομών και υπηρεσιών, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Όλα αυτά αποτέλεσαν την αφορμή για αναστροφή του μαρασμού που βίωνε το χωριό για δεκαετίες. Η ορεινή Κοινότητα της Επαρχίας Λευκωσίας απέκτησε ξανά ζωή, έδωσε κίνητρα στους νέους του τόπου να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στην Κοινότητα, συγκράτησε τον υφιστάμενο πληθυσμό, προσέλκυσε νέους κατοίκους που έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζήσουν μακριά από τα αστικά κέντρα, χωρίς να αισθάνονται αποκομμένοι από υπηρεσίες, εργασία και διασκέδαση. Η αύξηση του νεαρού πληθυσμού έδωσε νέα πνοή στις Κοινότητες της περιοχές, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης των ορεινών Κοινοτήτων, λόγω ελλείψεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που το 2021 λειτούργησε στο χωριό βρεφονηπιακός σταθμός, για να καλύψει τις ανάγκες φροντίδας και εκπαίδευσης των μικρών παιδιών των Κοινοτήτων της Μαραθάσας.

Ο Καλοπαναγιώτης είναι πλέον παράδειγμα προς μίμηση, μια αναπτυσσόμενη κοινότητα, που δίνει δυναμική και στις γειτονικές Κοινότητες, που σταδιακά αναβαθμίζονται και καθίστανται πυρήνες επιχειρηματικότητας, πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης, προφυλάσσοντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο που διαθέτουν και διατηρώντας την ιστορικότητά τους.  

Φίλες και Φίλοι,

Η τεράστια αυτή ανάπτυξη των Κοινοτήτων του Τροόδους τις βάζει σε πλεονεκτική θέση ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχοντας πια τη γνώση για την υλοποίηση έργων, τα οποία αναβαθμίζουν τις Κοινότητες και βελτιώνουν την εξυπηρέτηση και την καθημερινότητα των κατοίκων, το νέο περιβάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι για όλους εσάς ακόμα πιο ευεργετικό.

Ιδιαίτερα η σύσταση των Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών έρχεται να εξορθολογήσει τον τρόπο λειτουργίας των Κοινοτήτων, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τις ίδιες τις Τοπικές Αρχές, αλλά κυρίως για τους κατοίκους. Με την θεσμοθέτηση σωστών διαδικασιών, βάσει προτύπων Προϋπολογισμού και οργανογραμμάτων και πρωτίστως με την πρόσληψη προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις, αναμένουμε ότι θα βοηθηθούν οι Κοινότητες να λειτουργήσουν σε γερές βάσεις προόδου, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας επιτυχημένες πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης, έχουμε ολοκληρώσει την αναθεώρηση των Στεγαστικών Σχεδίων Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις και να συμπεριλαμβάνουν περισσότερους συμπολίτες μας που ζουν στις ορεινές περιοχές. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κυρίες και Κύριοι,

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα από τα τελευταία που ολοκληρώνεται. Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου, δόθηκε προτεραιότητα σε άλλα έργα που θα έφερναν αμεσότερα αποτελέσματα για τους κατοίκους της Κοινότητας του Καλοπαναγιώτη και όχι σε κοινοτικά κτίρια. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η ιεράρχηση που έγινε ήταν η ορθότερη. Αξιοποιήθηκαν σε μεγάλη έκταση προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικοί πόροι για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών που συνεπακόλουθα προσέλκυσαν ιδιωτικές επενδύσεις και αναβάθμισαν περαιτέρω το προϊόν που πλέον προσφέρει η Κοινότητα.

Αγαπητέ κ. Λάμπρου,

Έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε περήφανος, τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά ως Κοινότητα, για την θετική αλλαγή που έφεραν όλα τα έργα που όλα αυτά τα χρόνια έχετε υλοποιήσει στο αγαπημένο σας χωριό. Εκφράσατε νωρίτερα την ελπίδα η στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών να συνεχιστεί αδιάκοπα. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση όχι μόνο θα συνεχίσει να σας στηρίζει, αλλά περιμένει από εσάς να τολμήσετε περισσότερα. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να εγκαταλείψουμε μια Κοινότητα, μια ολόκληρη περιοχή, που διακατέχεται από το αίσθημα της συλλογικότητας και του ανήκειν, που έχει όραμα, που έβαλε και διατηρεί ψηλά τον πήχη.

Ο διορισμός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων αποδεικνύει, άλλωστε του λόγου το αληθές για την πολιτική βούληση που υπάρχει για την εκ νέου ενεργοποίηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, αλλά και άλλων πολιτικών και μέτρων, με απώτερο στόχο την εξέλιξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών μας, αναγνωρίζοντας την αξία τους για ολόκληρη την Κύπρο. Έχω προγραμματίσει τις επόμενες εβδομάδες συνάντηση με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων όσο και διυπουργική σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, ώστε να εξετάσουμε την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας για ταχεία εφαρμογή των δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Αγαπητοί φίλοι,

Στη σημερινή εκδήλωση, οι παλαιότεροι αναβιώνουν τις δεκαετίες από το 1955 που πρωτολειτούργησε το Κοινοτικό Κτίριο και στέγασε δημόσιες υπηρεσίες, την Τοπική Αρχή και αγορά. Με σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων σύγχρονων υποδομών, με την αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου επιτυγχάνεται ο σκοπός για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κοινότητας.

Αγαπημένε μου Γιαννάκη,

Η συγκίνηση και η χαρά μου που βρίσκομαι στη σημερινή τελετή δεν χωρούν σε λέξεις. Η εκτίμηση όλων μας, κατοίκων και μη του Καλοπαναγιώτη, για την ανιδιοτελή προσφορά σου στον τόπο που σε γέννησε, σε ανάθρεψε και διαμόρφωσε τον αγνό χαρακτήρα σου, είναι απεριόριστη. Ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού προς το πρόσωπό σου από τους συγχωριανούς σου είναι η απόφασή τους να ονοματοδοτήσουν το κτίριο σε Κοινοτικό Κτίριο Καλοπαναγιώτη «Γιαννάκης Παπαδούρης». Δικαίως χαρακτηρίζεσαι ο ευεργέτης της Κοινότητας Καλοπαναγιώτη και δικαίως σου προσφέρεται σήμερα αυτή η μεγάλη τιμή.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον αρχιτέκτονα του έργου και στην ομάδα που εργάστηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών, παραδίδοντας στους ντόπιους και τους επισκέπτες της Κοινότητας ένα στολίδι. Ειλικρινείς ευχαριστίες και συγχαρητήρια τόσο για τη σημερινή εκδήλωση όσο και για την προοπτική που δημιουργείτε για τον τόπο σας, αξίζουν σε ολόκληρο το Κοινοτικό Συμβούλιο του Καλοπαναγιώτη και των Κοινοτήτων του Τροόδους. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΜΚυ)