Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 13:48

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το Σχέδιο που αφορά στον περιορισμό εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της Κύπρου

Σε πορεία υλοποίησης τίθεται στις 3 Ιουνίου 2024 το Σχέδιο Χορηγιών για τον περιορισμό εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της Κύπρου από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σκοπός του Σχεδίου είναι ο μετριασμός του είδους «Λαγοκέφαλος» (Lagocephalus sceleratus) στην παράκτια ζώνη της Κύπρου από συλλογικές ομάδες αλιέων και αφορά στην άσκηση έντονης στοχευμένης αλιευτικής πίεσης στον πληθυσμό του είδους από τον παράκτιο επαγγελματικό στόλο της Κύπρου.

Από το συνολικό ποσό, το 70% καλύπτεται από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) και το υπόλοιπο 30% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ποσοστό χρηματοδότησης στους δικαιούχους ανέρχεται σε 100% (δημόσια δαπάνη).

Δικαιούχοι για αίτηση ένταξης προτάσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου είναι «συλλογικές ομάδες» αλιέων:

α) κάτοχοι άδειας αλιείας κατηγορίας Α ή Β, των οποίων τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τους είναι εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών (ΜΑΣ) και μέλη ενός από τους αναγνωρισμένους από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας τοπικούς συνδέσμους αλιέων και

β) κάτοχοι πολυδύναμης άδειας αλιείας, των οποίων τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη είναι εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών (ΜΑΣ) και είναι μέλη της Συντεχνίας Αλιέων Πολυδύναμων Σκαφών.

Η αμοιβή των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο θα είναι ανάλογη με το ολικό βάρος των «λαγοκέφαλων» που θα αλιεύσουν και θα καταστρέψουν. Η αντιστάθμιση που θα δίνεται ανέρχεται στα 4,73 ευρώ/κιλό.

O συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου είναι €595.000.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024, μέχρι την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Προγράμματος Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.                                                     

(Εφυς/ΜΣ/ΕΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα