Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 14:03

Τέχνη και ιστορία συναντήθηκαν στην εκδήλωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής»

Εικόνες, ήχοι και συναισθήματα πλημμύρισαν σήμερα το κατάμεστο Παλαιό Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) με θέμα «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής».

Ισορροπώντας ανάμεσα στην τέχνη και το ιστορικό ντοκουμέντο, η εκδήλωση, την οποία εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους μισό αιώνα πριν, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της ιστορίας της Κύπρου κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής του 1974 μέσα από πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και εκδοτικό υλικό.    

Η φρίκη του πολέμου, ο ανθρώπινος πόνος και ο πόθος για λύτρωση καταγράφονται σε μια μοναδική συλλογή φωτογραφιών από το Αρχείο του ΓΤΠ που εκτέθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε επίσημη πρώτη προβολή την ταινία του ΓΤΠ με τίτλο «Επιχείρηση Μουσείο», η οποία εξιστορεί τη γιγαντιαία προσπάθεια του τότε Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Βάσου Καραγιώργη και του προσωπικού του Κυπριακού Μουσείου για τη διάσωση των εκθεμάτων του Μουσείου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης η νέα συλλεκτική έκδοση του ΓΤΠ για την επέτειο των 50 χρόνων τουρκικής εισβολής και κατοχής που περιλαμβάνει 110 φωτογραφίες από το αρχείο του ΓΤΠ.

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβλήθηκαν αποσπάσματα από τη σειρά ταινιών παραγωγής ΓΤΠ με τίτλο «Art in the City» με αναφορές Κύπριων καλλιτεχνών για το πώς επηρέασε η τουρκική εισβολή την καλλιτεχνική τους πορεία.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Αλίκη Στυλιανού, σημειώνοντας ότι σήμερα, 50 ημέρες πριν από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, το ΓΤΠ φέρνει στο φως αθέατες πλευρές των τραγικών εκείνων γεγονότων, μέσω του αρχειακού φωτογραφικού του υλικού: Σαράντα μία (41) συνολικά φωτογραφίες στη μεγάλη αίθουσα και στη μικρή αίθουσα 28 φωτογραφίες από την έκθεση παραγωγής ΓΤΠ, η οποία είχε ταξιδέψει το 1975, με σκοπό τη διαφώτιση για το Κυπριακό.

Αναφερόμενη στην ταινία παραγωγής του ΓΤΠ με τίτλο «Επιχείρηση Μουσείο», η κα Στυλιανού υπογράμμισε ότι «η ταινία αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

Σημείωσε επίσης τη συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών στη δημιουργία της συλλεκτικής έκδοσης-αφιέρωμα για τα 50 χρόνια τουρκική εισβολής και κατοχής. 

Η κα Στυλιανού επεσήμανε ότι η προεργασία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ad hoc επιτροπής που συστάθηκε για τον καθορισμό των δράσεων για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Της επιτροπής προεδρεύει η Υφυπουργός Πολιτισμού και συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η υποφαινόμενη, καθώς και εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Πολιτισμού, των Υπουργείων Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Εξωτερικών, Οικονομικών και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. 

Εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη της στο προσωπικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών που, όπως τόνισε, εργάστηκε άοκνα, για να δημιουργήσει αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική εισβολή του 1974 «είναι το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη τούτου του τόπου, που 50 χρόνια μετά εξακολουθεί  –όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να το υποβαθμίσουν– να υποφέρει από τα τραύματα που προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής».

Και υπογράμμισε: «Από τον ιστορικό αυτό χώρο, πολύ κοντά στο συρματόπλεγμα της διαίρεσης, θέλω να επαναλάβω ότι, παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν μπορεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανατροπή των τετελεσμένων, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.»

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες της έκθεσης και την επετειακή ταινία μικρού μήκους «Επιχείρηση Μουσείο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι «δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ψηφίδες στο μωσαϊκό της συλλογικής μας μνήμης για μια περίοδο που παραμένει 50 χρόνια μετά βαθύτατα χαραγμένη μέσα μας. Πρόκειται για αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, που καταγράφουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τον πόνο στα πρόσωπα δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων ανθρώπων, συμπατριωτών μας».  

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι άγνωστοι. Κάποιοι από αυτούς είναι και σήμερα μαζί μας. Είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι συγγενείς μας, οι γείτονές μας. Είναι όλοι αυτοί που είχαν το απαράμιλλο σθένος, τη θέληση και την πίστη να εγερθούν από τα ερείπια της καταστροφής και να περπατήσουν ξανά. Με χίλιες δυο στερήσεις ξανάφτιαξαν τη ζωή τους από την αρχή, χάρη στην εργατικότητα και τον πατριωτισμό τους, χωρίς ποτέ, μα ποτέ να ξεχνούν από πού ξεκίνησαν, χωρίς να ξεχνούν τις ρίζες τους. Εκ μέρους της πολιτείας επιτρέψτε μου, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, να εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου προς όλους.»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και για την πολύ μεθοδική δουλειά που κάνει, καθώς και το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών για τη βοήθεια που προσέφεραν και όλους όσοι εργάστηκαν για τη σημερινή εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων.   

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε Τρίτη και Πέμπτη μεταξύ των ωρών 5μ.μ. και 8μ.μ. και τα σαββατοκύριακα μεταξύ των ωρών 10π.μ. και 1μ.μ. μέχρι τις 3 Αυγούστου 2024.

Για ένα απόσπασμα από την ταινία «Επιχείρηση Μουσείο» πατήστε εδώ.

Για πλάνα από την εκδήλωση, πατήστε εδώ.

(ΕΠ)