Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2018 20:31

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στο 16ο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι  σήμερα μαζί σας, για το 16ο, Ετήσιο φεστιβάλ μήλου Κυπερούντας.

Το φεστιβάλ, αποτελεί αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου. Πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο και ίσως πιο όμορφο ορεινό χωριό του τόπου μας, γεγονός για το οποίο το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της κοινότητας, πρέπει να αισθάνονται περήφανοι.

Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση των ντόπιων μήλων και η ενθάρρυνση των νέων να  ασχοληθούν με τον τομέα αυτό. Η μηλιά άλλωστε, αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για τον τόπο μας, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, και με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία στήριξης της κυπριακής γεωργίας, ενώ παράλληλα δείχνουν τη θέληση και επιθυμία των Τοπικών Αρχών αλλά και των κατοίκων, να αναδείξουν τη σημασία της καλλιέργειας στην περιοχή τους. Για το λόγο αυτό επιθυμώ να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του υπέροχου αυτού φεστιβάλ.

 Η χαρά και  ο ενθουσιασμός μας βέβαια, για τη πραγματοποίηση του φετινού φεστιβάλ, μετριάζεται, εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων, οι οποίες έπληξαν πρόσφατα την κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή.

Η πολιτεία φίλες και φίλοι είναι δεδομένο ότι θα στηρίξει τους γεωργούς και τους παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, όπως έπραξε άλλωστε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν θα εκτιμηθούν και ότι οι πληγέντες θα τύχουν αποζημίωσης με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν δοθεί οδηγίες από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς τα κλιμάκια του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης να προχωρήσουν σε άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν.

Πρέπει επίσης να αναφέρω πως άρχισε ήδη να καταβάλλεται στους δικαιούχους,  η προκαταβολή των αποζημιώσεων ύψους 50%, από τις ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής, τον Ιούνο 2018. Η διαδικασία δε, αναμένεται να ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Επιτρέψτε μου επί τη ευκαιρία της παρουσίας μου στο Φεστιβάλ της Κοινότητας Κυπερούντας, να αναφερθώ και στα έργα αναβάθμισης και υποδομών που αφορούν την Κοινότητα σας, τα οποία πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη και συνδρομή του Υπουργείου Μεταφορών.

Επιθυμώ να αναφερθώ πρώτιστα, στο θέμα της αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπερούντας καθώς, εντός Νοεμβρίου θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης με τον επιτυχόντα προσφοροδότη για τη μετατροπή του οίκου νοσοκόμων σε Κλινική Φυματίωσης. Παράλληλα, έχουν κατακυρωθεί οι προσφορές για την επέκταση του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών, με την έναρξη των εργασιών να τοποθετείται περί τα τέλη του 2018.

Θέλω επίσης να επισημάνω πως έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή πετρόκτιστου τοίχου αντιστήριξης ενώ προωθούμε την ασφαλτόστρωση χώρων, εντός του νοσοκομείου. Βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη το έργο της κατασκευής χώρων στάθμευσης εντός του Νοσοκομείου, το οποίο προσδοκούμε ότι θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του 2018.

Πέραν των εργασιών αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπερούντας, έχουμε προχωρήσει στη βελτίωση του ασφαλτικού οδοστρώματος από τον Καρβουνά μέχρι την έξοδο από Κυπερούντα προς Χανδριά. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή κατασκευή πεζοδρομίων, στα πλαίσια των διαθέσιμων πιστώσεων και με βάση το ρυμοτομικό σχέδιο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.   Τέλος, εντός του έτους που διανύουμε, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των τοιχίων στο δρόμο Καρβουνά – Κυπερούντας.

Είναι προφανές νομίζω πως το Υπουργείο Μεταφορών και η Κυβέρνηση του τόπου βρίσκονται πάντα δίπλα στην Κοινότητα Κυπερούντας, συμβάλλοντας με όποιο τρόπο μπορούν, στις προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου για αναβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κοινότητας.

Προτού ολοκληρώσω τον σύντομο χαιρετισμό μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω τόσο για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, όσο και για την παρουσία σας στο Φεστιβάλ. Είμαι βέβαιη πως το 16ο Ετήσιο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

( ΔΚ )