Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2024 14:39

Ανακοίνωση Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την προκήρυξη του 1ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Περιβαλλοντικών Βραβείων

Στήριξη της Έρευνας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αλλά και του Εθνικού Έτους Νεολαίας που διανύουμε, ανακοινώνει την προκήρυξη του 1ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Περιβαλλοντικών Βραβείων Έρευνας για νέους και νέες έως 35 ετών.

Στόχος των βραβείων είναι η αναγνώριση της ουσιαστικής συμβολής της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλλαγή κουλτούρας, φέρνοντας πιο κοντά την ακαδημαϊκή γνώση με τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.

Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο αποφάσισε όπως βραβεύσει κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων επιπέδου μάστερ και διδακτορικού, οι οποίοι/ες έλαβαν τον τίτλο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, και των οποίων η απόδοση σε θεματικές σε σχέση με το περιβάλλον ήταν εξαιρετική. Τα βραβεία απευθύνονται σε  νέους και νέες που έχουν αποφοιτήσει από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναγράφονται πιο κάτω λεπτομέρειες σχετικά με τους δικαιούχους και όρους του διαγωνισμού:

1.    Κατηγορία κάτοχοι Μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου Μάστερ

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν όσοι/όσες κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master of Science) σε τομείς του Περιβάλλοντος, οι οποίοι/ες απέκτησαν το μεταπτυχιακό τους και πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια:

  • Απόκτηση Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών από αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).
  • Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών να αφορά σε τομείς του περιβάλλοντος όπως, Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, Μηχανική Περιβάλλοντος, Ενεργειακά Συστήματα, Αειφόρος Σχεδιασμός, Βιοποικιλότητα και Οικολογία,  Αειφόρος Ανάπτυξη ή άλλο ισοδύναμο.
  • Ο/η υποψήφιος/υποψήφια να έχει λάβει τον τίτλο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 και να μην έχει ξεπεράσει το 35ο έτος ηλικίας κατά την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών που είναι η 5η Ιουλίου 2024.
  • Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών να συγκεντρώσει τουλάχιστον 90 μονάδες ECTS.
  • Ο/η υποψήφιος/υποψήφια να έχει λάβει βαθμό διπλωματικής εργασίας τουλάχιστον 9 με άριστα το 10.
  • Ο/η υποψήφιος/υποψήφια να έχει λάβει μέση βαθμολογία τουλάχιστον 8.5 με άριστα το 10.

Ο/η κάθε υποψήφιος/υποψήφια καλείται να αποστείλει μέχρι την 5η Ιουλίου 2024 και ώρα 23:59 την αίτησή του/της στην ηλεκτρονική διεύθυνση registry@moa.gov.cy, αναγράφοντας στο θέμα «1ος Παγκύπριος  Διαγωνισμός Περιβαλλοντικών Βραβείων Έρευνας». Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

I. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία να περιλαμβάνει όλα τα προσωπικά του/της στοιχεία, δηλαδή όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, email, αριθμό τηλεφώνου και να δηλώνει το ενδιαφέρον του/της για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

II. Αναλυτική βαθμολογία που να αποδεικνύει τον βαθμό της διπλωματικής του/της εργασίας και τη μέση βαθμολογία του τίτλου σπουδών του/της.

III. Αντίγραφο του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

IV. Έκθεση (μέχρι 1.500 λέξεις) που να περιγράφει τα βασικά αποτελέσματα της μεταπτυχιακής του/της διατριβής.

V. Κατάλογο δημοσιεύσεων από τα αποτελέσματα της μεταπτυχιακής του/της διατριβής σε διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ή/και συνέδριο (να επισυνάπτουν τα σχετικά άρθρα σε μορφή PDF).

VI. Κατάλογο Δημοσιεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και σήμερα.

VII. Απολυτήριο Λυκείου.

Η βαρύτητα των κριτηρίων αξιολόγησης έχει ως ακολούθως:

-      30% βαθμός Μεταπτυχιακού Τίτλου επιπέδου Μάστερ.

-      15% δημοσίευση σε επιστημονικό έγκυρο περιοδικό/συνέδριο. Για τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά, θα ληφθούν υπόψη το impact factor του περιοδικού, η  κατηγορία scimago quartile (Q1, Q2, Q3, Q4) και το H-index του περιοδικού. Για τις δημοσιεύσεις σε συνέδρια, θα αξιολογηθεί εάν το συνέδριο είναι εθνικό, διεθνές ή παγκόσμιο, καθώς και αν έγινε poster presentation ή oral presentation.

-      40% η έκθεση (σύντομη περίληψη μέχρι 1.500 λέξεων) που θα περιγράφει τα αποτελέσματα και την καινοτομία της διατριβής.

-      15% ο κατάλογος δημοσιεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και σήμερα σε επιστημονικά έγκυρα περιοδικά/συνέδρια. Για τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά θα ληφθούν υπόψη το impact factor των περιοδικών, η κατηγορία  scimago quartile (Q1, Q2, Q3, Q4) και το H-index του περιοδικού. Για τις δημοσιεύσεις σε συνέδρια, θα αξιολογηθεί εάν το συνέδριο είναι εθνικό, διεθνές ή παγκόσμιο, καθώς και αν έγινε poster presentation ή oral presentation.

2.    Κατηγορία κάτοχοι Διδακτορικού

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν κάτοχοι Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών  (Doctoral of Philosophy) σε τομείς του Περιβάλλοντος και πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια:

  • Η Διδακτορική τους Διατριβή να αφορά σε τομείς του περιβάλλοντος όπως Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, Μηχανική Περιβάλλοντος, Ενεργειακά Συστήματα, Αειφόρος Σχεδιασμός, Αειφόρος Ανάπτυξη, Βιοποικιλότητα και Οικολογία ή άλλο ισοδύναμο.
  • Να έχουν λάβει τον διδακτορικό τίτλο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021.
  • Να έχουν λάβει βαθμό διδακτορικής διατριβής άριστα (ή βαθμό 9 με άριστα το 10).

Ο/η κάθε υποψήφιος/υποψήφια καλείται να αποστείλει μέχρι την 5η Ιουλίου 2024 και ώρα 23:59 την αίτηση του/της στην ηλεκτρονική διεύθυνση registry@moa.gov.cy, αναγράφοντας στο θέμα «1ος Παγκύπριος  Διαγωνισμός Περιβαλλοντικών Βραβείων Έρευνας».  Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:  

I. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία να περιλαμβάνει όλα τα προσωπικά του/της στοιχεία, δηλαδή όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, email, αριθμό τηλεφώνου και να δηλώνει το ενδιαφέρον του/της για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

II. Βεβαίωση από τον επιβλέποντα Καθηγητή του/της ότι έχει λάβει τελικό βαθμό άριστα στη διατριβή του/της, εάν δεν υπάρχει αναλυτική βαθμολογία που να το αποδεικνύει.

III. Αντίγραφο Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών ή βεβαίωση από τον επιβλέποντα Καθηγητή του/της ότι έχει υποστηρίξει επιτυχώς τη διατριβή του/της.

IV. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσοι/όσες έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους και εκκρεμεί η δημόσια υποστήριξη της διατριβής τους. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται βεβαίωση από τον Επιβλέποντα Καθηγητή ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και ότι η δημοσία υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου 2024.

V. Έκθεση 2.000-3.000 λέξεων που να περιγράφει την καινοτομία και τα βασικά ερωτήματα της έρευνας, καθώς και τα κύρια αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής. Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον: τον τίτλο του θέματος, περίληψη, τα ερευνητικά ερωτήματα, ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης, τη μεθοδολογία εκπόνησης της διατριβής, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα (επιτρέπονται μέχρι 10 βιβλιογραφικές παραπομπές).

VI. Κατάλογος δημοσιεύσεων από τα αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια (να επισυναφθούν τα σχετικά άρθρα) ή και σε συλλογικούς τόμους βιβλίων.

VII. Κατάλογος Δημοσιεύσεων γενικά (των τελευταίων 10 ετών).

VIII. Δικαιολογητικά Αναγνώρισης που να αποδεικνύουν τη διεθνή αναγνώριση του έργου.

X. Απολυτήριο Λυκείου.

Η βαρύτητα των κριτηρίων αξιολόγησης έχει ως εξής:

-      50% η έκθεση όπως αναφέρεται πιο πάνω, έκτασης 2.000-3.000 λέξεων.

-      15% δημοσιεύσεις αποκλειστικά από τη διδακτορική του/της διατριβή  σε επιστημονικά έγκυρα περιοδικά ή/και συνέδρια. Θα ληφθούν υπόψη το impact factor του περιοδικού, η κατηγορία  scimago quartile (Q1, Q2, Q3, Q4) και το H-index του περιοδικού). Για τα συνέδρια, θα αξιολογηθεί εάν το συνέδριο είναι εθνικό, διεθνές ή παγκόσμιο και αν έγινε poster presentation ήoral presentation.

-      20% ο κατάλογος δημοσιεύσεων που θα καταθέσει ο/η ενδιαφερόμενος/η σε επιστημονικά έγκυρα περιοδικά ή/και συνέδρια από την ημερομηνία της πρώτης εγγραφής ως υποψήφιος/υποψήφια διδάκτορας μέχρι και σήμερα. Θα ληφθούν υπόψη το impact factor των περιοδικών, η κατηγορία scimago quartile (Q1, Q2, Q3, Q4) και το H-index του περιοδικού. Για τα συνέδρια θα αξιολογηθεί εάν το συνέδριο είναι εθνικό, διεθνές ή παγκόσμιο και αν έγινε poster presentation ή oral presentation.

-      5% άλλες διακρίσεις που έχει λάβει από την ημερομηνία απόκτησης του διδακτορικού τίτλου μέχρι σήμερα, οι οποίες να περιλαμβάνουν διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού του/της έργου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν πρόσκληση ως κεντρικός ομιλητής/ομιλήτρια σε πανεπιστήμιο εκτός του ιδρύματος που εκπόνησε τη διατριβή, πρόσκληση ως κεντρικός ομιλητής/ομιλήτρια σε διεθνές συνέδριο, μέλος επιστημονικής επιτροπής διεθνούς συνεδρίου, κλπ.

-      5% το H-index του υποψηφίου, λαμβάνοντας υπόψη τη βάση δεδομένων Google Scholar.

-      5% ο αριθμός αναφορών (citations), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Google Scholar.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι/υποψήφιες πληρούν τα κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες, θα πρέπει να επιλέξουν μόνο μία κατηγορία για την αίτησή τους. Εάν υποβάλουν αιτήσεις για περισσότερες από μία κατηγορία θα αποκλείονται αυτόματα από τον διαγωνισμό.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ισοψηφίας για μια συγκεκριμένη θέση, το χρηματικό έπαθλο θα μοιραστεί ισόποσα μεταξύ των ισοψηφούντων υποψηφίων.

Βραβεία για κατόχους Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών

  • 1η θέση: €3.000
  • 2η θέση: €2.000
  • 3η θέση: €1.000
  • 4η θέση: €750
  • 5η θέση: €500

Βραβεία για κατόχους Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών

  • 1η θέση: €6.000
  • 2η θέση: €3.000
  • 3η θέση: €2.000
  • 4η θέση: €1.000

Οι απονομές των βραβείων θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2024, σε ημερομηνία και ώρα που θα καθοριστεί και ανακοινωθεί αργότερα.

(ΕΦυς/ΝΓιαν/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα