Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2024 15:36

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας αναφορικά με την αναπροσαρμογή ποινών για παραβάσεις Αλιείας: Νέες Τροποποιήσεις στους Νόμους που αφορούν στην αλιεία για ενίσχυση της προστασίας των θαλασσών μας και καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

Μετά τη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τίθενται σε εφαρμογή οι τροποποιήσεις του περί Αλιείας Νόμου (Κεφ 135) και του Περί Εφαρμογής Κοινοτικών Αποφάσεων που Αφορούν Θέματα Αλιείας Νόμου 134(Ι)/2006.  Οι τροποποιήσεις αυτές αποσκοπούν στην αναπροσαρμογή των μέγιστων ποινών που μπορούν να εφαρμοστούν για παραβάσεις και αδικήματα, ώστε να καταστεί το σύστημα ελέγχου πιο αποτελεσματικό για την πάταξη και αποτροπή της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν στην αύξηση του μέγιστου ποσού για παραβάσεις σε θέματα αλιείας. Πλέον, τα περισσότερα αδικήματα που αφορούν παραβάσεις αλιείας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μέγιστη ποινή τις €50.000 από €8.500 που ήταν προηγουμένως, ενώ για ρύπανση της θάλασσας η μέγιστη ποινή  αυξήθηκε από €50.000 σε €100.000.

Επιπρόσθετα, για σοβαρές παραβάσεις που αφορούν παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, καθώς και για παραβάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά και εκτός υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ποινές μπορεί να φτάσουν τις €400.000. Για παραβάσεις που αφορούν στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνεται το πεδίο που μπορεί το δικαστήριο να επιβάλει κατάσχεση. Συγκριμένα, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ακόμη και την κατάσχεση σκάφους που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάπραξη αδικήματος που αναφέρεται στο Νόμο 134(Ι) του 2006 έως 2024.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία των θαλασσών μας και την προώθηση της βιώσιμης αλιείας.

ΟΙ εν λόγω νομοθεσίες δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ημερομηνίας 31/5/2024, και βρίσκονται αναρτημένες  στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

(ΕΑθ/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα