Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2024 13:40

Σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Πρόθεση ΥΠΕΣ για διαβούλευση για την ουσιαστική βελτίωση του νέου αυτοδιοικητικού πλαισίου

Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ιστορική για την εσωτερική διακυβέρνηση της χώρας μας, αφού η Κύπρος εισέρχεται στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που, μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα ζωής των πολιτών, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τη θέση πως η μεταρρύθμιση είναι σαφώς καλύτερη από το σύστημα που υπήρχε μέχρι τώρα, λέγοντος ωστόσο πως δεν είναι η ιδεατή.

Με σκοπό τη βελτίωση συγκεκριμένων σημείων, ώστε το νέο σύστημα να είναι πιο αποδοτικό και λειτουργικό, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο κύκλο διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σκοπός, επεσήμανε, είναι «να τεθούν επί τάπητος τα σημεία που χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να εξεύρουμε από κοινού τις λύσεις εκείνες που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το νέο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ρυθμίσουν νομοθετικά κάποια κενά που διαπιστώνονται». Ο κ. Ιωάννου μετέφερε επίσης την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα όλες τις Επαρχίες, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για επαφή με τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες, με στόχο να καταγραφούν οι ανάγκες που θα προκύψουν, έτσι ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα καταστήσουν το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης πιο αποτελεσματικό.

«Μια μεταρρύθμιση αυτής της έκτασης που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία, δεν μπορεί παρά να έχει δυναμικό και προοδευτικό χαρακτήρα. Για να έχουμε την επιδιωκόμενη εξέλιξη, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το εγχείρημα οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών και να μεριμνούμε ώστε οι Τοπικές Αρχές να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία που θα τους επιτρέπουν να αναβαθμίζονται συνεχώς και να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, που είναι οι τελικοί αποδέκτες αυτής της ριζικής αλλαγής», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Υπουργός.

Παρόντες στη διάσκεψη Τύπου ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ) κ. Ανδρέας Βύρας και ο κ. Λευτέρης Περικλή, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου (ΕΚΚ), καθώς και οι Προέδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λευκωσίας, Πάφου και Λάρνακας.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή μέρα με τη λειτουργία του νέου συστήματος αυτοδιοίκησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Είναι ένα βήμα το οποίο μας φέρει πολύ πιο μπροστά από εκεί που ήμασταν και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου. Όπως έχει πει και ο Υπουργός, εδώ θα είμαστε, ακριβώς να δούμε τι δουλεύει, τι δεν δουλεύει σωστά και να μπούμε σε ειλικρινή διάλογο για να το βελτιώσουμε. Δεν είναι στατική η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν είναι κάτι το οποίο φτάνεις ποτέ στο τέλμα. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχει βούληση από όλους μας για να πάμε στο επόμενο στάδιο της βελτίωσης των αδυναμιών», σημείωσε ο κ. Βύρας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΚ αναφέρθηκε σε δύο θέματα που χρήζουν άμεσου χειρισμού και αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία και τη διαχείριση των παραλιών. «Δύο σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει το συντομότερο να λυθούν για να μπορέσουμε να είμαστε πολύ πιο αποδοτικοί ως Δήμοι», είπε. Επιπλέον, αναφερόμενος στη μεταφορά της αδειοδότησης από τους Δήμους στου ΕΟΑ, ο κ. Βύρας, παρά τις αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί από την Ένωση Δήμων, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει διάθεση και πρόθεση για να αξιολογηθούν τα όποια ζητήματα προκύψουν, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει διαχρονικά, ώστε να βελτιωθούν οι όποιες αδυναμίες και οι πολίτες της Κύπρου να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με πιο καλές και οικονομικές υπηρεσίες. «Να λύσουμε κάποια διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Αρχές. Ελπίζουμε τώρα, με τα νέα μέτρα ότι θα λυθούν όλα αυτά που συζητούσαμε για δεκαετίες και δεν βρίσκαμε λύσεις, ότι θα είναι μια καινούργια αρχή στην οποία θα βάλουμε και την οικονομία και την εξυπηρέτηση του πολίτη σε μια καλύτερη διάσταση», δήλωσε ο κ. Βύρας.

Εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο κ. Περικλή χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως την ιστορικότερη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γνωρίσει η κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να μπούμε στην πράξη. Τα νέα δεδομένα αντικατοπτρίζονται στη λειτουργία των ΕΟΑ, των 20 νέων Δήμων, καθώς και των 30 Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών των Κοινοτήτων. Οι εν λόγω Οργανισμοί αποτελούν το στοίχημά μας για ένα πιο ανρθωποκεντρικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο κ. Περικλή. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αναμένεται να έχει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση το πρώτο διάστημα, οι οποίες θα επιλυθούν με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Μετέφερε την αισιοδοξία του ότι η αλλαγή θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, όπου κι αν κατοικούν.

«Αισιοδοξούμε πραγματικά ότι με τις αλλαγές, οι οποίες από σήμερα εφαρμόζονται, οι συμπολίτες μας, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να απολαμβάνουν βελτιωμένες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες. Αναμένεται μάλιστα πως οι υπηρεσίες αυτές θα εξυπηρετούν τους δημότες πολίτες με χαμηλότερο κόστος και κατανομή των πόρων», είπε ο κ. Περικλή.

Τέλος, κληθείς από λειτουργό των ΜΜΕ να προβεί σε εκτίμηση σχετικά με την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων που εκκρεμούν και έχουν μεταφερθεί στους ΕΟΑ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί χρονοδιάγραμμα σε αυτό το στάδιο, λέγοντας πως, σε συνεννόηση με τους ΕΟΑ, γίνονται κάποιες επιμέρους ενέργειες για να αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός των αιτήσεων που διεκπεραιώνονται. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο κάθε Οργανισμός θα αξιολογήσει τις επόμενες μέρες τις αιτήσεις που έχει ενώπιόν του και θα μπορέσει τους επόμενους μήνες να δοθεί μια ένδειξη.

(ΜΚυ)