Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2024 14:21

Υπουργός Εσωτερικών: Η πρώτη μέρα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε ομαλά – Αναμένουμε δυσκολίες και είμαστε έτοιμοι να τις επιλύσουμε

Η πρώτη μέρα λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) κυλά ομαλά και αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει ακόμα καλύτερος συντονισμός, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΑ Λευκωσίας, καθώς και το προσωπικό για την ετοιμότητά τους την πρώτη μέρα λειτουργίας του Οργανισμού, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Σημείωσε ότι ο τομέας της αδειοδότησης λειτουργεί κανονικά και έχουν παραληφθεί μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» οι πρώτες άδειες, ενώ έχει εκδοθεί και η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον.

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι πλέον συστεγάζεται υπό έναν Οργανισμό και στον ίδιο χώρο το προσωπικό που προέρχεται από δέκα πολεοδομικές και 36 οικοδομικές Αρχές που υπήρχαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. «Άρα είναι λογικό τις πρώτες μέρες να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αλλά φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει στελεχωθεί (σ.σ. ο ΕΟΑ Λευκωσίας) έγκαιρα, έχουν ετοιμάσει τα γραφεία τους. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους εμπλεκόμενους», είπε ο κ. Υπουργός.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέσα σε μερικές ώρες έχουν υποβληθεί αιτήσεις μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» και έχει προχωρήσει και η έκδοση πολεοδομικής άδειας, ο κ. Ιωάννου εξήγησε πως «στόχος της μεταρρύθμισης και της δημιουργίας του νέου Οργανισμού ήταν ακριβώς η συστέγαση, για να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας. Επιπλέον, είχαμε έγκαιρα, από το περασμένο καλοκαίρι, εντοπίσει τα προβλήματα υποστελέχωσης, προχωρήσαμε σε περαιτέρω στελέχωση. Τώρα θα αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και σαν οικονομικά και διοικητικά αυτόνομοι θα προχωρήσουν και με τις δικές τους προσλήψεις».

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε πως, παράλληλα με την επαρκή στελέχωση, «με επιτυχία προχωρήσαμε σε μια μεταρρύθμιση στην ίδια την Πολεοδομία με την υιοθέτηση 22 μέτρων για απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης που ήδη εφαρμόζονται, με κορωνίδα το ενιαίο εγχειρίδιο τόσο για πολεοδομία όσο και για οικοδομικές άδειες. Άρα πλέον όλοι λειτουργούν ομοιόμορφα. Με όλα αυτά αναμένουμε και είναι κοινός στόχος να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων που θα εξετάζονται». Αναφερόμενος στις εκκρεμούσες αιτήσεις, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως αυτές θα συνεχίζουν να εξετάζονται με την ίδια προτεραιότητα που είχε τεθεί προηγουμένως, με στόχο να διεκπεραιώνονται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ευχαρίστησε τον Διευθυντή του ΕΟΑ και τη διευθυντική ομάδα για όλη τη δουλειά που ολοκλήρωσαν το προηγούμενο διάστημα. «Σήμερα, πρώτη μέρα, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον κόσμο. Και θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή είναι η πρώτη μέρα και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υπαλλήλους, διότι ήρθαν εδώ ως μέρος αυτής της μεγάλης αλλαγής και στη ζωή τους και την προσωπική και την επαγγελματική, με αισιοδοξία και συνέβαλαν για να πετύχει αυτό το μεγάλο εγχείρημα που λέγεται μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες να δείξουν υπομονή το πρώτο διάστημα και επιμονή ώστε να πετύχει ο στόχος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η στελέχωση του Οργανισμού, ενώ αναφέρθηκε στην εξοικείωση του προσωπικού με το κοινό Εγχειρίδιο και με το Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», έτσι ώστε να ακολουθούνται κοινές διαδικασίες.

Ερωτηθείς, ακολούθως, εάν με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η μεταρρύθμιση στις άλλες Επαρχίες, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση, όλα άρχισαν κανονικά και στις υπόλοιπες Επαρχίες. Όπως είπε, τις επόμενες λίγες μέρες θα λειτουργήσουν τα νέα γραφεία και στην Πάφο, μετά από μια μικρή καθυστέρηση που αναμένετο να υπάρξει. «Γενικά βαίνουν καλώς σε όλες τις Επαρχίες. Το μήνυμα είναι ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτός είναι στόχος μας. Επαναλαμβάνω θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες. Δεν θριαμβολογούμε από την πρώτη μέρα. Θα υπάρξουν, όπως είδαμε, και στο ΓεΣΥ, όπως και με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξουν πιθανόν κάποιες δυσκολίες. Εδώ είμαστε, υπάρχει θέληση από όλους να τα επιλύσουν. Ξεκινήσαμε με το δεξί. Έχει γίνει μια καλή αρχή. Ο νόμος λειτουργεί, το προσωπικό έχει αποσπαστεί, τα γραφεία όμως βλέπετε λειτουργούν. Άρα από εκεί και πέρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανεβάσουμε στροφές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

(ΜΚυ)